Prof. J. Skiriaus parašytoje monografijoje „JAV lietuvių darbai Lietuvai 1918-2018 metais“, remiantis Lietuvos ir JAV lietuvių archyviniais dokumentais, periodine spauda, atsiminimais ir gausia literatūra, nušviečiami JAV lietuvių atlikti darbai Lietuvai 1918-2018 m.

Išskirti trys pagrindiniai laikotarpiai, kurių metu išeivija teikė finansinę-materialinę, politinę, informacinę, kultūrinę paramą savo tautiečiams Tėvynėje ir Lietuvos valstybei; gynė Lietuvos nepriklausomybę, dėjo pastangas laisvinant lietuvių tautą iš okupacijų.

Taip pat knygoje aptariama išeivijos paramos organizacijų veikla, bandoma apskaičiuoti paramą pinigine išraiška; fiksuojami organizacijų aktyvistai ir pavieniai asmenys, prisidėję finansinėmis aukomis ir savo darbu. Trumpai aptariamos ir Lietuvos valstybės pastangos įvertinti tą įvairiapusę išeivijos auką, kuri tam tikrais Lietuvai momentais buvo ypač aktuali, o kai kada - net vienintelė.

Knyga „JAV lietuvių darbai Lietuvai 1918-2018 metais“ išleista už aukotojų JAV suteiktą paramą. Ji pirmiausia pristatoma Vilniuje ir Kaune, o rudenį bus surengtos jos sutiktuvės JAV lietuvių kultūros centruose.

Pasak knygos recenzentės dr. Vitalijos Stravinskienės, vieno iš geriausių JAV lietuvių išeivijos problematikos žinovų profesoriaus J. Skiriaus pastangos parengti monografiją šia tematika yra sveikintinos.

„Galima konstatuoti, kad autorius atliko kruopštų tyrimą, išskirdamas paramos sulaukusias sritis, ją teikusias organizacijas, jų aktyviausius narius, suskaičiuodamas surinktas lėšas ir pagalbą natūra (daiktais). (...) Neabejotina, kad knyga „JAV lietuvių darbai Lietuvai 1918-2018 metais“ užpildys lietuvių istoriografijoje buvusią spragą ir susilauks skaitytojų dėmesio“, - sako dr. V. Stravinskienė (Lietuvos istorijos instituto XX a. istorijos skyrius).

Anot Lietuvos edukologijos universiteto dr. Dalios Cidzikaitės, prof. J. Skiriaus rankraštis, apžvelgiantis šimtą metų trukusią (ir tebesitęsiančią) JAV lietuvių politinę, propagandinę, finansinę, ekonominę ir kultūrinę paramą Lietuvai, yra naujas darbas lietuvių diasporos tyrinėjimuose tiek kokybine, tiek ir kiekybine prasme.

„Nors šia tema medžiagos yra, ji išmėtyta po gausybę vietų, neretai - vien tik internetą, todėl džiugu, kad prof. Skirius ėmėsi darbo šią medžiagą surinkti ir susisteminti, išryškinant svarbiausias paskutinių dešimtmečių veiklos sritis. Ji neabejotinai pravers būsimiems šį laikotarpį kada nors tirsiantiems diasporos (ir ne tik) tyrėjams“, - komentavo knygos turinį dr. D. Cidzikaitė.

„JAV lietuvių darbai Lietuvai ganėtinai mažai žinomi lietuvių istorikų (gal tik bendrais bruožais), o ką dar kalbėti apie Lietuvos visuomenę. Jie taipogi nežinomi naujai JAV lietuvių kartai ir trečiabangiams emigrantams. Pirmą sykį vienoje monografijoje glaudžiai ir išsamiai išdėstytas didžiulis JAV lietuvių indėlis į Lietuvos valstybingumo atstatymą du kartus - 1918 m. ir 1990 m.“, - vertina J. Skiriaus knygą Vilniaus universiteto dr. Ramūnas Kondratas.

Knygą inicijavo ir jos leidybą koordinavo JAV lietuvių visuotinai pripažinta kultūrininkė, Valstybinės Jono Basanavičiaus premijos laureatė, daugelio kultūrinių iniciatyvų JAV sumanytoja ir vykdytoja Marija Remienė.

Knygos autorius J. Skirius - Lietuvos edukologijos universiteto profesorius, Pasaulio istorijos katedros vedėjas. Studijavo Vilniaus valstybiniame pedagoginiame institute, įgijo daktaro laipsnį Lietuvos istorijos institute. Keliolikos mokslo ir mokslo populiarinimo knygų autorius ir bendraautoris.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)