"Šis renginys man yra brangus, bet daugiau kaip hobis, praktiškai jį darau iš savo entuziazmo ir laisvalaikio, kurio labai nedaug. Festivalis buvo sumanytas dėl trūkumo, poreikio matyti šiuolaikinę dramaturgiją Lietuvos teatro scenose, po naujojo teatro idėjų vėliava. Kažkokios idėjos jau buvo realizuotos ir Lietuvos teatruose, paskatino atsirasti kitų, didesnių ar mažesnių teatro atsinaujinimą skatinančių renginių. Tam tikri dalykai, kuriuos šįmet čia pavyks pristatyti, man leidžia galvoti, kad tikrai nenuleidęs galvą tą dalyką galiu užbaigti", - kalbėjo A. Liuga.

Gegužės 15-21 dienomis Vilniuje vyksianti 14-oji "Naujosios dramos akcija" šįmet žada intriguojančią garsių Europos režisierių, pažįstamų ir lietuvių teatro publikai, naujų ir ilgai lauktų kūrinių programą. "Šįkart formuojant programą man įdomios naujos mintys, kurios vyksta dabar Europos teatre ir yra šiuolaikinio Europos teatro avangarde. Dešimt metų stebiu šiuolaikinio pasaulio teatro panoramą ir noriu pasakyti, kad vieni garsiausių teatro menininkai mūsų festivalyje pradėjo pirmuosius savo debiutus, o dabar yra tapę garsiais Europos teatro meistrais. Vengrų režisierius Arpadas Schillingas, latvių režisierius Alvis Hermanis, lenkas Grzegorzas Jarzyna, Andrejus Mogučis, suomis Janas Smedsas - vakar dar buvo jauni režisieriai, dabar yra vadinami šiuolaikinio Europos teatro stuburu", - vardijo A. Liuga.

"Naujosios dramos akcija" šįmet pristato latvių režisieriaus Alvio Hermanio pastatymą "Sonia" pagal žinomos rašytojos Tatjanos Tolstajos novelę. Šiuolaikinio teatro brangakmeniu vadinamą spektaklį, sukurtą dar 2006 m. ir apkeliavusį pasaulį, Vilniuje rodys paties režisieriaus vadovaujamas Naujasis Rygos teatras.

Programoje bus pristatomi du vengrų režisieriaus Arpado Šilingo vadovaujamo teatro "Kretakor" naujausi darbai - filmas "JP.CO.DE" su neprofesionaliais aktoriais paaugliais ir spektaklis "Dvasininkė" iš "Krizės trilogijos". Pasak A. Liugos, tai stiprūs ir aktualūs darbai - filmas apie paauglio maištą ir pastangas sukurti kitokią bendruomenę ir spektaklis apie menininko misiją ir atsakomybę už ateinančias kartas.

Festivalyje bus surengtas ir specialus vakaras, skirtas vieno originaliausių lenkų režisierių Kšištofo Varlikovskio (Krzysztof Warlikowski) spektakliui "(A)pollonia", pelniusiam šių metų prestižinį Rusijos teatro apdovanojimą "Auksinė kaukė" už geriausią užsienio teatro pastatymą. Pasak A. Liugos, net visų teatro festivalių Lietuvoje biudžeto neužtektų atvežti šiam milžiniškos apimties ir trukmės spektakliui, rodytam Avinjono popiežiaus rūmų kieme, kur vaidino visas Lenkijos aktorių elitas. Vilniuje apie vieną revoliucingiausių teatro spektaklių istorinės atminties tema pristatys šio spektaklio dramaturgas Piotras Gruščynskis (Piotr Gruszczynski).

"Naujosios dramos akcijos" programoje įvyks ir dvi naujų lietuviškų pjesių premjeros - Gabrielės Labanauskaitės "Raudoni batraiščiai" (režisierė Yana Ross) ir Teklės Kavtaradzės "Namisėda" (režisierė Gabrielė Tuminaitė), kurias pristato Lietuvos nacionalinis dramos teatras. Šios pjesės tapo nacionalinės dramaturgijos festivalio "Versmė" konkursinės programos favoritėmis, o spektaklius pagal jas numatoma įtraukti į Nacionalinio dramos teatro repertuarą.

Šiuolaikinio teatro festivalį "Naujosios dramos akcija" nuo 1999 metų rengia Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras, siekdamas pristatyti įdomiausius šiuolaikinės dramaturgijos ir teatro reiškinius bei skatinti statyti naujas pjeses Lietuvos teatruose.

Šių metų "Naujosios dramos akcijos" festivaliui skirta 90 tūkst. Lt, t. y. 40 tūkst. Lt daugiau negu pernai, tačiau, pasak A. Liugos, net ir didesnio biudžeto neužtektų programos spektakliams atvežti, jei ne asmeniški rengėjų ryšiai su garsiais užsienio teatro kūrėjais.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją