Anot V. Vasiliasko, lietuvių teatro laimėjimai pirmiausiai susiję su režisūriniu teatru, todėl jo kaitos tašką - Atgimimo laikus ir du pirmuosius nepriklausomybės dešimtmečius - pabandyta atspindėti aptariant penkių ryškiausių lietuvių režisierių kūrybą. Pagal jų personalijas ir sudaryta naujausia teatro kritiko knyga. Į ją autorius sudėjo per dvidešimt metų parašytas apie tris dešimtis recenzijų. Todėl jos tapo savotiškai parašyta lietuviško teatro istorija.

Knygos pristatymo vakaras susirinkusiųjų buvo pavadintas teatralų klubo sambūriu, nes Mažojo teatro salės žiūrovų kėdės buvo nusėstos tiek vyresnės, tiek jaunosios kartos teatralų, aktorių bei režisierių. Tarp jų - ir knygoje aprašytas režisierius O. Koršunovas, aktoriai Regimantas Adomaitis, Rimgaudas Karvelis, Vladas Bagdonas, Nijolė Narmontaitė su vyru Pauliumi Kovu, Algimantas Latėnas, Jūratė Onaitytė, Rolandas Kazlas, Dalia Michelevičiūtė ir kt. Tiesa, V. Vasiliauskui pasukus politiniu keliu, renginyje apsilankė ir ne vienas žinomas politikas. Tarp jų ir Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas bei trys ministrai.

"Seniau politikai dažniau eidavo į teatrą. Nesvarbu ar ten ką suprasdavo, bet gausiai lankydavosi spektakliuose. Dabar išvysti politiką teatre - retenybė. Kai O. Koršunovo „Katedroje“ pamačiau Algirdą Butkevičių, maloniai nustebau. Dar labiau nustebau sužinojęs, kad jis pats nusipirko bilietą. Kai iš kultūros išėjo politikai, iš politikos išėjo ir kultūra", - apgailestavo V. Vasiliauskas, pamėginęs bent per savo vakarą ištaisyti klaidą.

Panašu, kad visa plejada ryškiausių Lietuvos teatro žvaigždžių, atėjusių pagerbti teatrologo, užantyje akmens tikrai nelaikė už jo per tiek metų išsakytus ne tik komplimentus, bet ir kritiką. Po oficialiosios dalies susidarė ilga eilė norinčiųjų autoriui padėkoti tiek už gražius žodžius, tiek už pastabas.

Knygo spristatymo vakarą pradėjo Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos studentas Simonas Bušma, surengęs akustinį koncertą. Su vakaro kaltininku apie knygoje sugulusias mintis bei teatrą pasakojo teatrologė Ramunė Marcinkevičiūtė ir Lietuvos rašytojų sąjungos vyriausiasis redaktorius Valentinas Sventickas.

"Mums iš esmės pasisekė, nes mes startavome tuo metu, kai jaunas Jonas Vaitkus jau garsino teatrą, kaip kritikai augome pagal E. Nekrošiaus ir R. Tumino spektaklius, - pasakojo R. Marcinkevičiūtė. - Mums pasisekė antrą kartą, nes matėme kaip gimė naujasis teatras, tarp jų ir O. Koršunovo. Mūsų matytų spektaklių bankas yra įspūdingas."

Teatrologė pažymėjo, kad ko gero kiekvienas teatro kritikas anksčiau ar vėliau galėtų išleisti savo recenzijų rinkinį. Tik ne visų jų darbus būtų įdomu skaityti. "Valdo recenzuoti spektakliai tarsi gyvena", - pastebi R. Marcinkevičiūtė.

V. Vasiliausko knygos pristatymo akimirkos - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)