„Tai yra beprotiškas Europos Komisijos sprendimas“, - sakė kultūros reikalų sekretorius Johnas Glenas. Škotijos premjerė Nicola Sturgeon taip pat pareiškė esanti „visiškai sukrėsta“. Parlamentarai kalbėjo apie „klastingus ketinimus“ ir „piktavališką maivymąsi“ iš Europos Komisijos pusės. Vyriausybės atstovas pabrėžė, kad Europos kultūros sotine jau buvo paskelbti miestai Norvegijoje, Turkijoje ir Islandijoje, kurios taip pat nėra ES narės.

Tapti 2023 metų Europos kultūros sostine siekė JK miestai Dandis, Notingamas, Lydsas, Milton Keinsas bei Šiaurės Airijos miestai Belfastas, Londonderis bei Strabanas.

Europos Komisija šią savaitę Kultūros ministerijai Londone nusiuntė laišką, kuriame teigiama: „Dėl išstojimo iš Europos Sąjungos Jungtinės Karalystės dalyvavimas veikloje yra neįmanomas“. Trečiosios šalys esą negali dalyvauti Europos kultūros sostinės rinkimuose.

Europos Komisija laiške pabrėžė, kad išimtys galimos tik ES šalims kandidatėms bei Europos laisvosios prekybos asociacijos arba Europos ekonominės erdvės šalims. Britų vyriausybė tokį statusą iki šiol atmetė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)