Vienam mėnesiui kūrybinėse dirbtuvėse susijungs veržlių kūrėjų grupės, kurių bendras, kartu sukurtas darbas bus pristatomas publikai. Projekto koordinatoriai – „House of Puglu“ įkūrėjai – Arnas Stučinskas, Evelina Brėdikytė, Sigita Pikturnaitė bei teatro vadybininkas Tomas Miklovas. Pagrindinis projekto „Kolaboracijos“ sumanytojas aktorius ir režisierius Paulius Markevičius.

Į klausimą kodėl ir kaip kilo idėja daryti tokį projektą, Paulius atsako:„Pirmiausia, įgyvendinti šią idėją paskatino „House Of Puglu“ teatro atsiradimas Vilniuje. Darbščių ir kūrybingų žmonių sukurta vieta, vedama idėjos, atsidavimo, veržlumo. Kartais ir pasiaukojimo. Manau, labai svarbu, kad toks projektas, kaip „Kolaboracijos“ Lietuvoje gimė būtent tokioje erdvėje.

Dalintis, atrasti, mokytis, jungti – ieškodamas šių vertybių ir galimybių tarp menininkų ir sugalvojau apie šį projektą. Aš ateinu iš teatro meno – teatras tai sintezės menas, apjungiantis įvairias sritis, įvairius menininkus, ateinu tikėdamas meno „laboratorija“, bendru kūrybiniu darbu ir tos sintezės ieškojimais.“

Dirbtuvių metu menininkai kviečiami kelti jiems rūpimus klausimus, gilintis į rūpimas problemas, savo kūryba kviesti žiūrovus diskusijai ar mąstymui. „Kolaboracijos“ ne tik skatina menininkus burtis, kurti drauge, dalintis mintimis ar pojūčiais, atrasti naujų kelių ar bendrakeleivių, bet ir ieškoti originalių išraiškos priemonių, padesiančių atrasti, kas yra tikroji meno kilmė ir jo paskirtis. Ar tai siekimas linksminti žmones, noras perduoti tam tikrą žinią, galbūt troškimas atkreipti dėmesį į supančias problemas, kylančius klausimus, inspiracija diskusijoms ar pamąstymams – „Kolaboracijos“ yra atviros visoms menininkų idėjoms.

„Vienas iš „Kolaboracijų“ tikslų – padėti skirtingų meno šakų atstovams atrasti ir surasti vieniems kitus, susidraugauti ir drauge kurti išskirtinius ir originalius šiuolaikinio meno projektus“, sako aktorė ir režisierė, bei viena iš projekto koordinatorių Sigita Pikturnaitė. „Mano pačios galvoje nuolat sukasi galybė idėjų, tačiau viena jų įgyvendinti negaliu ir susiduriu su tuo, kad kartais paprasčiausiai nežinau man reikalingų kompozitorių, dramaturgų ir panašiai, kurie galėtų prisidėti ir kartu įgyvendinti vieną ar kitą meno projektą. Tad labai tikiuosi, kad „Kolaboracijos“ praplės ne tik mano pačios akiratį, bet ir padės surasti bendraminčių ir drauge darbuotis jau ir po projekto“.

Fotografijos, tapybos, šokio, muzikos, vaidybos, scenografijos, vizualiųjų ir skaitmeninių menų, video meno ir literatūros kūrėjai susieti į mišrias grupes, kuria laisva tema. Šiuo projektu siekiama skatinti menininkus dalintis mintimis ir patirtimi, kuriant pasirinkta tema. Mėnesio trukmės kolaboracijų tema, raiškos priemonės ir įgyvendinimo būdai laisvai pasirenkami dalyvių. Jiems suteikiamos techninės sąlygos, repeticijų ir darbo pristatymo erdvė. Tikimės ir skatiname, kad šie kūrybiniai dialogai virstų ne tik vienkartiniu kūriniu ar susitikimu, bet vystytųsi kūrėjų bendradarbiavimas, o jų sukurti darbai būtų pristatomi žiūrovams.

Paraiškas dalyvauti „Kolaboracijose“ pateikė daugiau nei 60 menininkų iš kurių 50 buvo atrinkti į šį projektą. Pagrindinis atrankos kriterijus – kūrėjai turėjo būti savo srities profesionalai, jau kuriantys ar dar tik studijuojantys. Paraiškų priėmimas į projektą vyko dviems etapais – pirmiausia dalyviai užsiregistravo pristatydami save. Antrame etape visi dalyviai galėjo matyti kas dar užsiregistravo – tad turėjo ne tik pristyti ką norėtų veikti projekto metu, bet ir pasirinkti su kokias kūrėjais norėtų būti grupėje. Visi dalyviai buvo suskiratyti į septynias grupes.

Kiekvienai grupei duodamas mėnuo laiko paruošti savo sugalvotą meno produktą ir pristayti jį publikai. „Visiškai nesvarbu kokios formos bus rezultatas – spektaklis, performansas, paroda ar kokia nors meno akcija – svarbiausia, kad projekto dalyviai galėtų laisvai ir drąsiai išreikšti save ir turimas idėjas“, sako Sigita. Kiekviena grupė startuos kas savaitę, tad jau po mėnesio, Vasario 21-ąją dieną, bus pristytas pirmosos grupės sukurtas meno produktas.

Ir taip kas savaitę, iki pat Balandžio pradžios, sekmadienio vakarais bus pristayti dar kitų grupių sukurti šeši projektai.

Paulius Markevičius: „Džiaugiuosi, kad ši meno dirbtuvių idėja sulaukė didelio susidomėjimo tarp įvairaus amžiaus kūrėjų profesionalų ir mėgėjų – vadinasi, tokio judėjimo tikrai reikia. Darbą jau pradėjusios pirmos grupės veikia labai įkvepiančiai – panašu, kad „Kolaboracijų“ darbų pristatymų vakarai, virs mažu festivaliu (jei galiu taip drąsiai pavadinti), kuriame žiūrovai galės pamatyti labai skirtingus darbus – tiek formos, tiek turinio prasme. Žinoma, nekantrauju susipažinti su kūrėjais ir jų mintimis, braižais – o čia jie visi vienoje vietoje! Puiki patirtis ne tik dalyviams menininkams, bet ir žiūrovams.“

Kiekviena grupė startuos kas savaitę, tad jau po mėnesio, Vasario 21-ąją dieną, bus pristytas pirmosos grupės sukurtas meno produktas. Ir taip kas savaitę, iki pat Balandžio pradžios, sekmadienio vakarais bus pristatyti dar kitų grupių sukurti šeši projektai. „Galvodami apie šį projektą iš kūrėjų labiausiai tikimės netikėtų, drąsių ir konceptualių idėjų.

Nereikalaujame ir nesitikime išbaigto produkto, pagrindinis tikslas yra suburti kūrėjus dirbti kartu, tad kaip baigiamasi kiekvienos grupės darbas turėtų būti labiau idėjos eskizas, o ne visiškai išbaigtas ir išgrynintas galutinis produktas. Juk kiekviena grupė turi vos mėnesį darbo! Jei idėja pasirodys įdomi, „House of Puglu“ padės kūrėjams galutinai realizuoti savo idėją“, sako Sigita. „Jau startavo dvi grupės ir matome, kad idėjos ir svarstomos išraiškos formos tikrai bus originalios ir netikėtos!! Labai tikiuosi, kad po šių „Kolaboracijų“ susiformuos naujos kūrėjų grupuotės, o pačios „Kolaboracijos“ taps tradiciniu ir kasmetiniu „House of Puglu“ menininkus suburiančiu projektu.“

„Atrodo, kad įpūtėme ugnį dideliam dalykui, kurį mintims sunku aprėpti. Kol kas reikia daug dirbti, paskui pamatysime ir galėsim šnekėti, kas pavyko, kas galėjo būti geriau padaryta“, sako Paulius. „Norisi tik palinkėti visiems drąsos ir sėkmės – kad kiekvienas atėjęs žmogus rastų sau artimų temų ar peizažų, gimę kolaboracijų darbai nesibaigtų po vieno darbo pristatymo, tačiau virstų ilgalaike kūrėjų pažintim ir bendradarbiavimu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)