Pasak prieš pusantrų metų sostinėje atidaryto Vilniaus kino biuro direktorės Jūratės Pazikaitės, biuras padeda gauti leidimus filmavimams, suteikia informaciją apie filmavimo sąlygas sostinėje, padeda užmegzti kontaktus.

Pasak jos, pernai Vilniuje nufilmuota keturiasdešimt lietuvių ir užsieniečių filmų. Užsieniečių filmų biudžetai sudarė 14 milijonų litų. Čia buvo filmuojami vokiečių, britų, prancūzų, danų ar netgi japonų kino projektai.

„Per pastaruosius metus Vilnius yra tapęs XIX amžiaus Maskva, Sankt Peterburgu, Vilniaus mieste buvo filmuojami Italijos ir Vokietijos miestai. Šiuo metu yra filmuojamas Stokholmas, Berlynas, buvo filmuota netgi Kvala Lumpūro miškai Vilniuje“, – pasakoja „Vilniaus kino biuro“ direktorė J. Pazikaitė.

Šiuo metu Vilniuje filmuojamas švedų filmas „Džentelmenai ir gangsteriai“. Vilniaus gatvės čia virs Stokholmo ir Berlyno gatvėmis. Filmo istorija prasideda 7-ajame dešimtmetyje ir tęsiasi iki šių dienų, pasakojama apie bičiulius, kurie patiria įvairių nuotykių ir bando pasipriešinti sovietų režimui.

„Šis filmas yra vienas didžiausių filmo gamybos projektų per pastaruosius 7 ar 8 metus, tai yra jų bestselerinės knygos ekranizacija. Ir jie ieškojo vietos, kur galėtų pastatyti milžiniškas dekoracijas, bet tai nebūtų labai brangu“, – teigia filmo „Džentelmenai ir gangsteriai“ prodiuserė Gabija Siurbytė.

Prodiuserės nuomone, tai, kad užsieniečiai atvyksta filmuoti į Lietuvą, visų pirma lemia žemesnės kainos, čia dirbančių kino komandų profesionalumas. Pasak pašnekovės, sunku pasiekti, kad užsienio kūrėjai filmuotų Lietuvoje, didelė konkurentė čia Latvija. Ji mano, kad nuo kitų metų sausio bus daug lengviau, nes kinui įsigalios mokesčių lengvata.

„Šito filmo bendras biudžetas yra maždaug 10 mln. eurų. Lietuvoje lieka daugiau nei milijonas eurų. Be to, jie taip pat užsakinėja viešbučius dideliais kiekiais, taip pat kavinėse pietauja, vakarieniauja, išgeria vyno, apsipirkinėja Lietuvos parduotuvėse“, – sako G. Siurbytė.

Šiais metais Vilniuje jau nufilmuoti 23 filmai, iš kurių ne lietuvių projektai sudarė daugiau nei aštuonis milijonus litų.