Lietuvos kino industrijos specialistai vertinami aplink pasaulį, o apie jų meistriškumą kalba darbai ties ryškiausiais Holivudo projektais. Aktoriai atlieka įsimintinus vaidmenis populiariausiuose pasaulio serialuose, kaskadininkai – tokiuose projektuose kaip „Mission: Impossible“ (liet. „Misija: neįmanoma“) ar filmuose apie Džeimsą Bondą, o lietuvės profesionalės kuria vizualinius efektus tokiems filmams kaip „Doctor Strange“ (liet. „Daktaras Streindžas“), „Venom“ (liet. „Venomas“).

 

Jau trečiąjį kartą populiariosios kultūros renginio „Comic Con Baltics 2024 powered by Samsung“ lankytojai bus kviečiami gyvai pabendrauti su tarptautiniu mastu žinomais šalies profesionalais. Augant diskusijų platformos populiarumui, šiemet lankytojų lauks daugiau nei dešimt įtraukiančių pokalbių, rašoma pranešime spaudai.

 

7 istorijos, kurias turite išgirsti

 

Skaitytojų dėmesiui atrinktos septynios „Meet Lithuanian Film Industry“ istorijos, kurios įtrauks kiekvieną. 

 

1) Nuo eskizo iki ekrano: meno direktoriaus rolė animacijoje. Pasakoja Giedrė Kaveckaitė („Disney“, „Nickeolodeon“)

 

„Disney“ ir „Nickeolodeon“ animacinius filmus vertiname kiekvienas – nesvarbu kiek metų mums būtų. Apsilankę diskusijoje su G. Kaveckaitė lankytojai turės galimybę iš pirmų lūpų išgirsti apie patirtis, dirbant su aukščiausio lygio animacijos prekių ženklais. Kūrėjos patirtis siekia jau daugiau nei 10 metų, o tarp ryškiausių pasiekimų – meno vadovės ir epizodinių filmų režisierės pozicija „Disney Jr“ 3D seriale „Eureka!“. Šiuo metu kūrėja yra ekranus dar tik išvysiančio „Sky Kids“ serialo „Isadora Moon“, sukurto pagal bestselerių knygų seriją, meno vadovė ir epizodų režisierė.

 

2) Kastingo magija. Pasakoja Dalia Survilaitė („Stranger Things“ (liet. „Keisti dalykai“, „Chernobyl“ (liet. „Černobylis“), „War & Peace“ (liet. „Karas ir taika“),  moderatorius – Justinas Jankevičius

 

D. Survilaitės patirtis tarptautinėje kino industrijoje – sunkiai išmatuojama. Per 20 karjeros metų moteris yra dirbusi ties šimtais ryškiausių Lietuvos ir užsienio projektų. Tarp jų –  kastingo direktorės pozicijoje serialuose „Stranger Things“, „Chernobyl“, „War & Peace“ bei filmuose „Sangailės vasara“, „Stebuklas“, „9-tas žingsnis“ ir daugelyje kitų. Su šia patirtimi ir būdama Tarptautinės kastingo režisierių asociacijos nare, moteris pokalbio metu atskleis daugybę intriguojančių kastingo srities užkulisių. Gauti atsakymus į rūpimus klausimus padės diskusijos moderatorius J. Jankevičius.

 

3) Už uždarų durų: kaip kuriama profesionali aplinka intymioms filmų scenoms? Pasakoja Virginija Vareikytė ir aktoriai iš filmo „Slow“ (liet. „Tu man nieko neprimeni“)

 

Ar žinojote, jog viena naujausių profesijų kino industrijoje – intymumo koordinatorius? Šioje diskusijoje apie intymios aplinkos kūrimą filmų scenoms pasakos aktoriai iš naujo lietuviško filmo „Slow“ bei režisierė ir profesionali intymumo koordinatorė V. Vareikytė. Kaip jaustis patogiai ir atrodyti natūraliai? Dalyviai pasakos intymių scenų kūrimo užkulisius ir kaip intymumo koordinatorius gali padėti aktoriams jas atlikti. 

 

4) Garso architektūra. Pasakoja Benas Sakalauskas ir Vilius Tamošaitis

 

„Ledynmetis“, „Bjaurusis aš“, „Alisa Stebuklų šalyje“ – tai vos keli visiems puikiai pažįstami projektai, ties kuriais yra dirbę garso profesionalai B. Sakalauskas ir V. Tamošaitis. Diskusijos dalyviai pasakos apie tai, kaip gimsta aukščiausios kokybės įgarsinimas animaciniuose filmuose, kaip vyksta garso režisūra ar dubliažas ryškiausiuose Holivudo projektuose.

 

5) Kino visatų kūrimas: kaip suburti sėkmingą VFX komandą projektui? Pasakoja Kotryna Lašaitė („Loki“, „Doctor Strange in the Multiverse of Madness“, „Ant-Man and the Wasp: Quantumania“), moderatorius – Paul de Miko

 

Tai – ekskliuzyvi diskusija, kurios niekur kitus nepamatysite ir neišgirsite. Klausytojų lauks ir išskirtinė medžiaga iš „Marvel“ projektų užkulisių, ties kuriais dirba K. Lašaitės atstovaujama vizualinių efektų kūrimo agentūra. Moteris pasakos, kaip kuriamos milijonus gerbėjų visame pasaulyje turinčios kino visatos.

 

6) Kokias paslaptis už kadro slepia ,,Kakė Makė''? Pasakoja Meinardas Valkevičius, moderatorius – Gediminas Skyrius

 

Kaip gimė visų laikų pelningiausias ir žiūrimiausias lietuviškas animacinis filmas? Kur „Kakės Makės“ fenomeno paslaptis? Kaip buvo kuriamas „Kakė Makė: mano filmas“? Į šiuos klausimus išskirtinėje diskusijoje atsakys vienas garsiausių šalies animatorių, „Kakė Makė: mano filmas“ režisierius M. Valkevičius. 

 

7) Grimo paslaptys: nuo specialiųjų efektų iki avangardo kine. Pasakoja Rūta Padvelskytė („Chernobyl“ (liet. „Černobylis“), „Catherine the Great“ (liet. „Jekaterina II“) ir Karolina Rukšnaitytė („Hilma“, „Vesper“)

 

Grimas – neatsiejama kino ir serialų kūrimo dalis. Kuo grimas susijęs su specialiaisiais efektais ir kaip jis kuriamas tarptautinių projektų metu – apie tai pasakos turbūt garsiausios šalies kino industrijos grimerės R. Padvelskytė ir K. Rukšnaitytė. Kartu jos lankytojus pakvies stebėti ir grimo dirbtuves, kuriose bus kuriamas filmo vertas makiažas.

 

Didėjantis populiariosios kultūros poreikis

 

Platformos „Meet Lithuanian Film Industry“ pranešimai bei diskusijos išsidėstys per tris „Comic Con Baltics 2024 powered by Samsung“ renginio dienas – gegužės 24, 25, 26 d. Greta aukščiau minėtųjų temų lauks ir pokalbis apie trumpametražių filmų kūrimą, filmų „The Writer“, „BFF“, „Pietinia kronikos“ pristatymai.

 

Renginio „Comic Con Baltics 2024 powered by Samsung“ metu lankytojai turės galimybę susitikti bei klausyti istorijų ir iš pasaulinio lygio užsienio svečių: seriale „Kalnietis“ Dankaną Maklaudą įkūnijusio aktoriaus Adrian Paul, „Hario Poterio“ filmų aktorių Natalios Tenos bei Devon Murray, „Marvel“ filmų aktoriaus Sean Gunn, aktorės Natashos Halevi, internetinių komiksų žvaigždžių Rob DenBleyker iš „Cyanide&Happiness“, „Natural Habitat Shorts“, „Nobody Sausage“ ir Nathan W. Pyle, kuriančio „Strange Planet“ komiksus.

 

Lauks ir naujausių kompiuterinių žaidimų bei technologijų pristatymai išskirtinėje „Baltics Gaming Expo“ erdvėje, didžiausias Baltijos šalyse cosplay konkursas, naujausių filmų pristatymai, pranešimai ir diskusijos, interaktyvi šeimų erdvė, kone šimtą populiariosios kultūros menininkų kasmet apjungianti „Menininkų alėja“, daug įdomybių pasiūlysianti prekybininkų erdvė, įspūdingos dekoracijos iš garsiausių pasaulio filmų bei serialų ir daug kitų įdomybių. 

 

Pirmoji renginio diena, gegužės 24 diena, penktadienis, renginyje skirtas mokykloms. Su Kultūros pasu įėjimas – nemokamas.