M. Dejojė sumanė kurti dokumentinę juostą, prieš keletą metų apsilankęs buvusioje NKGB (MGB, KGB) būstinėje, kur šiuo metu įsikūręs Genocido aukų muziejus. Režisierius panoro sužinoti, suprasti ir atsiminti daugiau apie tuos metus ir žmones, kurių gyvenimai tarp šio pastato sienų pasikeitė negrįžtamai.

Filmo kūrybinė komanda rengia interviu su Lietuvoje gerai žinomais žmonėmis, kurie dalijasi savo prisiminimais apie sovietų saugumo struktūrą. Vienas iš filmo herojų - kunigas ir disidentas Julius Sasnauskas, už savo veiklą KGB tardymo izoliatoriuje praleidęs vienerius metus, vėliau dar šešerius metus kalintas Sibire.

Pagrindinė priežastis, paskatinusi koncentruotis į devintąjį sovietmečio dešimtmetį, anot filmo bendraautorės režisierės Virginijos Vareikytės, yra istorinių temų kontekste retas ir išskirtinis šio dešimtmečio bruožas - gyvų žmonių atmintis.

"Kuriame šį filmą tikėdami, kad išjausti gyvų žmonių liudijimai taps įtaigesne pamoka ateities kartoms, kurioms norėtųsi palinkėti daugiau sąmoningumo ir taikos, nei turime mes, paraidžiui kartojantys visas istorijos vadovėliuose detaliai aprašytas klaidas", - pasakoja V. Vareikytė.

Dokumentinis filmas "Penki" yra bendras Lietuvos kino kompanijos "Just a moment" ir italų kino kompanijos "Indastria" projektas. Filmo gamybą iš dalies finansuoja Lietuvos kino centras ir Italijos Turino Pjemonte dokumentinių filmų fondas.

Filmo "Penki" premjera numatoma 2015-aisiais metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)