Tačiau užtrukusi produkcija, nesutarimai su kino studijomis, režisierių matomų vizijų skirtumai su žaislų kompanija bei godūs prodiuseriai privedė prie to, kad tik po dešimtmečio derybų buvo padėtas galutinis taškas ir 2019 metais filmas „Barbė“ pagaliau gavo žalią šviesą studijoje „Warner Bros“.

Filmo scenaristais tapo Niujorko kino bohemos atstovai – sutuoktiniai Noahas Baumbachas ir Greta Gerwig. Pastaroji, žinoma iš nuostabių filmų „Boružė“ ir „Mažosios moterys“, tapo dar ir viso šio projekto režisiere, todėl žiūrovų laukė ne bukas ar visiškai vaikiškas kino reginys, o ganėtinai subtili juosta, kuri turėjo paliesti gana rimtas bei svarbias socialines temas.

O kas iš viso to gavosi ir ar filmas „Barbė“ yra vertas didelių kino ekranų bei žiūrovų dėmesio? Į tai atsakau šioje trumpoje ir jokių „spoilerių“ neturinčioje apžvalgoje.

Apie ką mes čia…

Gyvendama pasakiškoje ir visuomet saulėtoje šalyje Barblende, kurioje visi gyventojai šoka, dainuoja, mėgaujasi akimirkomis ir neturi jokių rūpesčių, Barbė vieną dieną susiduria su egzistencine krize. Jai atrodo, kad šis pasaulis, kuriame ji gyvena, yra pernelyg dirbtinis. Norėdama suvokti, kaip yra iš tikrųjų, ji ryžtasi kelionei į Tikrąjį Pasaulį, kuriame jos laukia labai daug išbandymų. Tačiau tai jokia bėda, kai šalia yra ištikimas Kenas, su kuriuo ją sieja labai keistas platoniškai romantiškas ryšys ir kuris niekada neatsisako jai padėti.

Kūrinio turinys

Esu vienas iš tų žmonių, kurie, vos tik išgirdę, kad Holivude yra ruošiamas „Barbės“ filmas ir kad jo režisiere tapo Greta Gerwig, pradėjo jo iš karto laukti. Kodėl? Nes žinojau, kad tai bus ypatingas bei itin gilias temas paliečiantis pasakojimas. Ir aš visiškai nesuklydau, nes tai, nors ir labai spalvingai atrodantis bei smagiai nuteikiantis filmas, jis pirmiausia nori atkreipti žiūrovų dėmesį į labai opias bei aktualiais šiuolaikinės visuomenės problemas.

Todėl įsigilinti į tarp eilučių pristatytas temas ne tik reikia, bet ir būtina, nes juosta pakankamai lengvu būdu bando atkreipti dėmesį į tai, kokie esame ir kokiais galime tapti, jeigu elgsimės taip toliau.

Aišku, kalbu apie konkretų vienos ar kitos filme paliestos temos kontekstą, kuriame ir atsiranda tokie pasvarstymai ir taip apčiuopiamos tokios aktualios problemos kaip žmogiškoji tuštybė, tikrasis socialinių tinklų veidas, visuomeninis dirbtinumas, kapitalizmo apraiškos, seksizmas, žmogaus sudaiktinimas, kenksmingos grožio tendencijos bei elementarus grožio kultas, kuris yra neatsiejama šiuolaikinės visuomenės gyvenimo dalis.

Vienu žodžiu, filme tikrai yra, apie ką susimąstyti, o tai, žinoma, juostai yra į naudą vien dėl to, kad ji ne vien leidžia žiūrovams patirti neprailgstančią smagią pramogą, bet ir išsinešti iš kino salės kai ką daugiau, nei vien plačią šypseną.

Humoro, idiotiškai nejaukių, bei tuo pačiu gana taikliai į visumą įterptų juokelių ar kuriozinių situacijų netrūksta, tad pasijuokti čia tikrai yra iš ko ir filmas susižiūri labai lengvai. o kas svarbiausia – nenuobodžiai. Tad atmetus visus tuos rimtesnius siužetinius momentus, juosta puikiai veikia ir kaip elementari komedija.

Filme labai daug įvairių personažų, taip pat skirtingų Barbių ir Kenų variacijų, bet, kaip ten bebūtų, visas dėmesys čia atitenka dviem pagrindiniams veikėjams – Kenui ir Barbei, kurie yra nepakartojami. Mano nuomone, šis komedinis duetas vertas didelių plojimų, nes jis veikia taip natūraliai, kad ir chemija tarp šių dviejų personažų atrodo ypatingai gerai.

Turime dar ir kitų veikėjų, bet jie visi buvo tik tam, kad ekrane išsiskirtų jau mano paminėtas duetas ir kad vizualiai būtų žymiai ryškiau išgliaudytos tos jau paminėtos rimtos socialinio pobūdžio temos.

Tad bendrai ir nepaliekant jokių „spoilerių“ sakau, kad „Barbės“ filmas yra ne tik vertas dėmesio, bet ir būtinas peržiūrai dėl dviejų priežasčių – lengvos dvi valandas trunkančios komedijos ir susimąstyti priverčiančio konteksto su įvairiai pateiktomis temomis apie šiuolaikinį pasaulį.

Techninė juostos pusė

Be jokių abejonių, šis filmas tampa pačiu ryškiausiu ir spalvingiausiu metų filmu, kuriame visu pajėgumu dominuoja rožinė spalva. Vien ko vertas filmo produkcijos dizainas, kuris idealiai leido atkurti „barbišką“ pasaulį, o dekoracijos, veikėjų kostiumai, šukuosenos ir grimas sugebėjo mums padovanoti išties nepamirštamą reginį.

Iš techninės dalies pliusų įvardinčiau išties energingą, labai taiklų ir mažiausias detales apčiuopiantį operatoriaus darbą, kuris ne vieną kartą pagyvindavo peržiūrą savo žvaliai atrodančiais kameros judesiais. Pats vaizdo montažas labai vientisas, todėl filmas susižiūri be jokių trikdžių, o ir pati istorija nuo to nenukenčia.

Na, ir vienu iš svarbiausiu šio filmo kozirių, be gerai išvystyto siužeto bei rimtų temų, yra garso takelis, prie kurio dirbo aibė tokių žymiausių šiuolaikinės muzikos atstovų kaip Dua Lipa, Billie Eilish, Sam Smith, Lizzo, Nicki Minaj ir kiti. Ir ne, neatsakysiu į klausimą, ar filme skamba grupės Aqua hitas „Barbie Girl“, nes noriu išlaikyti tam tikrą intrigą.

Aktorių kolektyvinis darbas

Reikalauju „Oskaro“ nominacijos, o gal ir viso apdovanojimo, nepakartojamam Ryanui Goslingui! Jis čia tiesiog užgožia visus kitus aktorius tiek savo charizma, tiek labai šaunia bei kartais nejaukiai atrodančia vaidyba. Tad Kenas iš jo gavosi unikalus ir kupinas vidinio bei išorinio žavesio. Ir aš nuoširdžiai norėčiau, kad Ryanas dažniau rodytųsi tokio tipo filmuose, nes jis yra puikus komedinis aktorius, ką jis jau buvo įrodęs ne vieną kartą.

Aišku, be Margot Robbie nebūtų ir šio filmo, todėl reikia ir jai skirti šiek tiek dėmesio. Jos pasirinkimas Barbės personažui irgi buvo labai taiklus, nes tai ne tik graži bei šarmo turinti moteris, bet kartu ir nuostabi aktorė, kurios vaidybiniai sugebėjimai buvo labai svarbūs įkūnijant tokią specifinę ir itin keistą veikėją. Tad ji ne tik įtikinamai suvaidino, bet ir puikiai derėjo kartu su Ryanu Goslingu.

Be abejo, filme pasirodė ir daug kitų žymių Holivudo žvaigždžių, pavyzdžiui, pagrindinį piktadarį čia suvaidinęs Willas Ferrellas. Galima jo nemėgti, galima ji mylėti, bet aktorius visuomet laikosi savo specifinio vaidybos stiliaus ir dovanoja išties smagias, o kartu ir itin keistai nuteikiančias akimirkas.

Taip pat filme vaidino Emma Mackey, kuri iš veido yra labai jau panaši į Margot Robbie, seniai kine nematytas Michaelas Cera, komikė Kate McKinnon, dainininkė Dua Lipa, „Marvel“ žvaigždė Simu Liu, imtynininkas Johnas Cena ir dar daug kitų aktorių.

Verdiktas

„Barbė“ – spalvingiausias ir smagiausias šių metų vasaros kino sezono hitas, kuris kartu paliečia itin gilias ir rimtas socialines temas bei tuo pačiu vaizdingai įterpia į siužetą kai kurias itin opias visuomenės problemas, pradedant seksizmu ir užbaigiant žmogaus sudaiktinimu. Juosta taip pat sužavi labai nestandartiniu būdu pateiktu humoru, išskirtinai atrodančiais techniniais aspektais bei, aišku, Ryano Goslingo su Margot Robbie vaidybiniais sugebėjimais.

Tad laikas su šiuo filmu nebus praleistas veltui, nes tai labai universalus projektas, kuris sugeba įtikti tiek snobui, tiek pramogos ieškančiam žiūrovui.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją