MIESTE.lt atverčia senolių išminties knygą – ruoškis stebuklų kupinai nakčiai, Joninių naktį galima nuveikti daug daugiau, nei tik ieškoti paparčio žiedo.

Prauskis rasos lašais. Saulei tekant reikia veidą prausti nuo rugių nubraukta rasa, tikima, kad tai – jaunystės ir sveikatos šaltinis.

Kupoliauk. Joninių išvakarėse įvairios vaistinės žolelės įgyja stebuklingų galių, tad ši naktis labiausiai tinkama kupoliavimui – vaistažolių rinkimui.

Sužinok, ar myli. Būtent joninių naktį tikrą tiesą pasako ramunėlės burtas. Skink ramunę ir skabydama žiedlapius sužinok, myli ar nemyli.

Pink vainikus. Vainikais iš žolelių šią naktį puošiasi ne tik merginos, bet ir vaikinai, tik jie puošiasi liaunų ąžuolo šakelių vainikais. Vidurnaktį vainikus, uždegus žvakes, ir vaikinai, ir merginos turi leisti į upę. Jei porelės vainikai plauks kartu – vestuvės įvyks dar šiemet!

Sužinok, kada ištekėsi. Jei esi mergina, nusipynusi vainiką mesk jį atgalia ranka per galvą link medžio. Iš kelinto karto vainikas užsikabins ant šakos, už tiek metų ištekėsi.

Sužinok, ar gyvensi turtingai. Prieš vidurnaktį iškask darže gabalėlį velėnos ir apversk jį. Ryte pažiūrėk, koks išlindo vabaliukas: jei pilkas – vyras bus neturtingas, jei margas – bus valdininkas arba kariškis, jei žalias – ūkininkas.

Garbink saulę. Naktį ant aukštos kalvos užkurk laužą, kad jis kuo daugiau apšviestų. Laužai anksčiau būdavo kuriami 11 val., o vidurnaktį ugnis užgesinama švariu vandeniu ir kuriama nauja. Tuomet drąsiausi ryždavosi šokti per degantį laužą, taip esą stiprinama sveikata. Beje, jei mergina su vaikinu per laužą šokdavo susikibę rankomis, buvo tikima, kad tais pačiais metais jie ir susituoks.

Ieškok paparčio žiedo. Jo ieškoti galima tik po vieną. Reikia eiti gilyn į mišką nesigręžiojant atgal. Radus papartį, po juo patiesti nosinaitę, apibrėžti aplink ratą šermukšnine lazda ir padėti viduryje indą su šventintu vandeniu, tada užsidegti žvakę ir melstis. Tuomet suspindės švytintis žiedas ir nukris ant nosinaitės.