R. C. Quintero – populiaraus „Netflix“ serialo „Narcos: Meksika“ („Narkotikų prekeiviai“) centrinė figūra. Tačiau serialas yra serialas ir ten nebūtinai viskas, ką matote, yra tiesa. Tad kokia gi yra tikroji šio žiaurumu garsėjančio kartelio vado gyvenimo istorija?

Ankstyvasis gyvenimas ir Gvadalacharos kartelio įkūrimas

Rafaelis Caro Quintero gimė 1952 m. spalį Meksikoje, Sinaloa. Nurodomos kelios jo gimimo datos – nuo spalio, lapkričio iki kovo.

Caro Quintero buvo vienas iš 12 vaikų, jo tėvas mirė, kai berniukui buvo vos 14 m. Jam, kaip vyriausiam vaikui, teko rūpintis motina ir šeima. Padirbęs gyvulių ūkyje, kukurūzų ir pupelių plantacijose, Caro Quintero suprato – galima daugiau uždirbti auginant kitokius augalus, ir, globojamas Meksikos narkotikų barono Pedro Avileso Perezo, ėmė auginti marihuaną.

Jis greitai sukaupė reikiamą kiekį pinigų ir įsigijo ūkių, kuriuose buvo auginama tik marihuana. Greitai jam talkino visa šeima. Į narkotikų prekybą įsitraukė motinos broliai, jo broliai ir jo žmonos artimieji.

DEA agento Jameso Kuykendallo vadinamas tikru Sinaloa narkotikų prekiautojų produktu ir narkotikų prekeiviu, 29 m. Caro Quintero buvo kylanti žvaigždė Meksikos nusikaltėlių pasaulyje.

Rafael Caro Quintero

Aštuntą dešimtmetį Rafaelis Caro Quintero susivienijo su Meksikos narkotikų prekeiviu Felixu Galardo ir Ekvadoro narkotikų baronu Ernesto Fonseca Carillo. Jie įkūrė Gvadalacharos kartelį, kuris tapo iki šiol Meksikoje egzistuojančių grupuočių prototipu.

Šios trijulės vyrus vadino Meksikos narkotikų prekybos seneliu, El Padrino (krikštatėviu) ir Donu Neto. FTB pareigūnų teigimu, Rafaelis Caro Quintero buvo vienas didžiausių heroino, kokaino ir marihuanos tiekėjų į JAV aštuntą ir devintą dešimtmetį.

Rafaelio Caro Quintero žlugimas

Seriale „Narcos“ Rafaelio Caro Quintero žlugimas prasideda, kai jis ima vartoti kokainą, tampa paranoiškas ir nenuspėjamas.

Realybėje jo tinklas ėmė irti 1984 m. lapkritį, kai Meksikos teisėsaugininkai susekė jo marihuanos ūkį „Buffalo Ranch“ Čihuahua – tada jis patyrė 2,5–5 mlrd. dolerių nuostolį. Pareigūnus informavo slaptas DEA agentas. Įtūžęs dėl nuostolio Caro Quintero iš karto ėmė planuoti kerštą.

1985 m. jis su bendrininkais nužudė du amerikiečius – Johną Clay Walkerį ir Alberto Radelatą, kuriuos klaidingai palaikė DEA agentais.

Iš tiesų manyta, kad apie „Buffalo Ranch“ pareigūnus informavo (ir sudavė stiprų smūgį Gvadalacharos karteliui) Meksikoje gimęs ir stipriai įsislaptinęs DEA agentas Enrique Kiki Camarena Salazaras.

1985 m. vasario 7-ąją vidury dienos pagrobė agentą Camareną. Jo ir jo padėjėjo kapitono Alfredo Zavalos Avelaro kūnus beveik po mėnesio – kovo 5 d. rado susuktus į plastikinius maišus fermoje, apie 60 mylių į pietvakarius nuo Gvadalacharos. Pagrindiniai įtariamieji buvo Caro Quintero su savo pakalikais. Agentų mirtis nebuvo greita. Camarenos veidas ir gerklė buvo sutraiškyti, šonkauliai sulaužyti, kaukolėje išgręžta skylė. Agento plaučiuose rado narkotikų pėdsakų, kuriais pagrobėjai palaikė jo gyvybę kankinimų metu.

Rafael Caro Quintero prototipas seriale "Narcos: Meksika"

Agento Camarenos mirtis sukėlė didžiulį įtūžį Amerikoje. Žmonės pakraupo nuo šitokio žiaurumo, o valdžios pareigūnus įpykdė įžūlus agentų nužudymas. Tiesa, vėliau kelis Meksikos teisėsaugininkus apkaltino pagalba žudikams.

Amerikoje imta rimtai svarstyti apie sienos su Meksika uždarymą, o prezidentas R. Reganas ėmė spausti Meksikos prezidentą Miguelį de la Madridą įvykdyti teisingumą Camarenos žudikams.

Kad ir kokios įtakos Caro Quinero turėjo korumpuotai Meksikos valdžiai, ji neprilygo Amerikoje kilusiam pasipiktinimui. Praėjus dviem mėnesiams po agentų nužudymo, 1985 m. baigėsi kruvinas Caro Quintero karaliavimas Meksikoje. Jį suėmė Costa Rikoje ir pagal ekstradicijos sutartį išsiuntė į Meksiką. Ten jį nuteisė 40 metų kalėjimo, kaip įtariamą užsakiusį agento Camarenos žmogžudystę.

Paleidimas į laisvę ir prieštaringa reakcija

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad Rafaelio Caro Quintero istorija – retas atvejis, kai teisingumas įvykdomas vienam galingiausių narkotikų kartelių lyderių, juk dauguma tokių nusikaltėlių lieka nenubausti.

Tačiau 2013 m., po 28 metų už grotų, Caro Quintero staiga išleido į laisvę. Meksikos federalinis teismas priėmė sprendimą jį išlaisvinti. Kad ir kokių machinacijų buvo imtasi, 53 m. narkotikų baronas vėl atsidūrė laisvėje.

Caro Quintero išlaisvinimas įpykdė Amerikos pareigūnus. Tuometinio prezidento Baracko Obamos administracija išpublikavo pranešimą, kuriame buvo reikalaujama teisingumo „Quintero ir kitiems, prisidėjusiems prie šio nusikaltimo“ (agentų nužudymo).

Rafael Caro Quintero prototipas seriale "Narcos: Meksika"

Pats Caro Quintero paskelbė, kad traukiasi iš kruvino verslo. 2016 m. interviu meksikiečiui žurnalistui jis prisiekinėjo: „Prieš 31 metus buvau narkotikų prekeivis. Sakau – nuo tada, kai praradau derlių („Buffalo Ranch“ ūkyje), baigiau tą veiklą.“

Nieko stebėtino, bet Amerikoje įtariai vertinama idėja, kad Rafaelis Caro Quintero nori gyventi ramiai ir taikiai. 2017 m. DEA išsiaiškino, kad Caro Quintero – vienas iš Sinaloa kartelio lyderių, „atsakingas už nelegalų šimtų tonų metamfetamino, marihuanos ir kokaino pardavimą į JAV“.

2018 m. balandį FTB įtraukė 58 m. narkotikų prekybos krikštatėvį į 10-ies ieškomiausių žmonių pasaulyje sąrašą ir paskyrė 20 mln. dolerių atlygį (vieną didžiausių FTB istorijoje) už informaciją apie jo buvimo vietą.

Kol kas informacijos apie Rafaelį Caro Quintero nėra, manoma, kad jis gyvena kažkur šiaurinėje Meksikos dalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)