Apie tamsųjį narkotikų pasaulį, Pablo Escobaro vadovautą Medeljino kartelį ir Kolumbijos politiką devintajame ir dešimtajame dešimtmečiuose pasakojantis serialas „Narcos“ garsėja savo istoriniu tikslumu.

Serialo prodiuseris Ericas Newmanas visuomet atsargiai pabrėžia, kad šio serialo siužetas yra sutirštintas ir pakoreguotas taip, kad būtų laikomas išgalvotu. Tačiau „Netflix“ neabejotinai nori, kad žiūrovai labai rimtai žiūrėtų į „Narcos“.

Ir serialas iš tiesų atrodo labai rimtas. Deja, tik tol, kol neimi domėtis tikra Kolumbijos istorija, nes tada pamažu supranti, kad seriale yra daug iškraipytų, išpūstų ar paprasčiausiai išgalvotų dalykų. Kartais nukrypimai nuo tiesos yra nežymūs. Tačiau kai kurie dalykai yra gerokai nutolę nuo realybės. Taigi, „Narcos“ – tiesiog puikus serialas, tačiau jokiu būdu ne tikslus istorinis filmas.

P. Escobaro realus romantinis apetitas kėlė gerokai didesnį šiurpą

Nuo pat pradžių „Narcos“ labai aiškiai pristato savo Pablo Escobaro versiją. Tai yra stambus, beprotis vyrukas su nepamatuojamais ir stebinančiais norais. Wagnerio Mouros vadinamas P. Escobaras yra vyras, norintis valdžios, malonumų ir pinigų, be to, pasiryžęs siaubingiems dalykams, kad visa tai gautų.

Kaip ir derėtų tokiam vyrui, P. Escobaro romantinis apetitas yra toks pat didelis. Kai jis neleidžia naktų lovoje su beprotiškai gražia reportere Valeria Velez (realios Virginios Vallejo atitikmuo), jį supa chirurgiškai patobulintos prostitutės, kurios jam atskraidinamos tiesiai iš Brazilijos.

Kadras iš serialo "Narcos"

Realus P. Escobaras iš tiesų labai mylėjo moteris, tiksliau, mergaites. Kaip rašo „The Daily Beast“, P. Escobaro iš esmės netraukė labiau patyrusios moterys. Jam patiko paauglės ir nepilnametės skaistuolės. Jis rengdavo vakarėlius, kuriuose dalyvaudavo mergaitės, buvusios dar gerokai per jaunos seksualiniams reikalams.

Kartais po tokio vakarėlio jis liepdavo visas mergaites nužudyti. Po vieno tokio vakarėlio 1980 metais Medeljino policija aptiko 24 paauglių mergaičių kūnus.

Seriale „Narcos“ P. Escobaro žmona Tata vaizduojama kaip labai jauna ir nepatyrusi. Tačiau šiuo atveju mažai kalbama apie tai, kad tikroji Tata, žinoma kaip Maria Victoria, buvo vos penkiolikos metų, kai ištekėjo už P. Escobaro. Nors teisiškai lytinės brandos amžius Kolumbijoje yra 14 metų, šis faktas vis tiek yra atgrasus.

Tikrasis Teisingumo rūmų šturmas buvo dar beprotiškesnis

Ketvirta serialo „Narcos“ serija yra skirta vienam rimčiausių incidentų per Kolumbijos pilietinį karą, kai 1985 metais Bogotoje buvo šturmuojami Teisingumo rūmai. Seriale teigiama, kad P. Escobarui, esą, reikėjo sunaikinti tam tikrus duomenis, todėl jis pasiūlė sukilėlių grupuotei M19 krūvą pinigų, kad šie užpultų rūmus ir per sumaištį sudegintų dokumentus.

Ši interpretacija remiasi itin populiaria sąmokslo teorija, susijusia su šiuo antpuoliu. Tačiau šiuo atveju pamirštama daug svarbių faktų. Vienas iš svarbiausių yra tas, kad gaisrą rūmuose veikiausiai sukėlė pati Kolumbijos kariuomenė.

Iš tiesų M19 Teisingumo rūmus puolė ne P. Escobaro paliepimu, bet po to, kai Kolumbijos prezidentas Belisario Betankur nutraukė su šia grupuote paliaubų susitarimą. 30 grupuotės narių paėmė įkaitais daugiau nei 300 žmonių, todėl Kolumbijos kariuomenė šturmavo pastatą. Tankai apšaudė rūmus sviediniais. Taip pat buvo panaudotos ir raketos. Manoma, kad P. Escobaro dokumentus veikiausiai sunaikino gaisras, kurį sukėlė kariuomenės paleistos raketos. O per šturmą išgyvenusieji M19 nariai buvo kankinti ir galiausiai jiems buvo įvykdyta mirties bausmė.

Tačiau kankinimai ir egzekucijos su M19 nesibaigė. Rūmus šturmavę kariškiai dingo ir nužudė 12 vienos kavinės darbuotojų, kuriuos klaidingai laikė sukilėlių rėmėjais. Per visą šį šturmą žuvo maždaug 120 žmonių, ir daugelis kolumbiečių iki šių dienų dėl jo kaltina valdžią.

Pulkininkas Carillo iš „Paieškos bloko“ neegzistavo (ir niekas taip nemirė, kaip jis)

Įpusėjus antrajam serialo sezonui, „Narcos“ žiūrovams pasiūlė bene brutaliausią siužetinę liniją. Pulkininkas Carillo, esą, iškviečiamas iš tremties Europoje, kad perimtų vadovavimą „Paieškos blokui“ – elitiniam daliniui, sukurtam sugauti P. Escobarą. Vyras, nebijantis panaudoti narkotikų prekeivių taktikos prieš juos pačius, atspindi tamsiąją teisingumo pusę, tačiau jis taip pat turi daugiausia galimybių sugauti P. Escobarą. Kol jo konvojus dramatiškai patenka į pasalą Medeljino gatvėse, jo vyrai yra sušaudomi, o galiausiai pats P. Escobaras jį nušauna į galvą.

Tai labai dramatiška ir įtempta scena. Tačiau ji yra visiškai išgalvota. Iš tiesų, ne tik nebuvo tokio asmens kaip pulkininkas Carillo, bet ir joks „Paieškos bloko“ narys niekada nežuvo per tokią pasalą.

Realusis pulkininkas Carillo buvo pulkininkas Hugo Martinezas. Jeigu šis vardas jums girdėtas, taip yra todėl, kad „Narcos“ serialo antrame sezone jis atsiranda kaip atskiras veikėjas. Manoma, kad taip buvo padaryta tikslingai, kad pulkininkas Carillo galėtų atlikti savo darbą, dėl kurio serialo kūrėjai galėjo susilaukti ieškinio. Beje. H. Martinezas vis dar yra gyvas, nors seriale „Narcos“ labai teisingai pasakojama, kad P. Escobaras ėmėsi visų priemonių, kad jį nužudytų. 1990 metų balandį Medeljino kartelis susprogdino jo šeimos butą. Savo namų griuvėsiuose stovėjusiam realiam H. Martinezui buvo pasiūlyti 6 mln. JAV dolerių, kad jis nustotų kovoti su P. Escobaru. Tačiau jis atsisakė pinigų.

M19 grupuotės Medeljino kartelis nesunaikino

„Narcos“ santykis su Kolumbijos sukilėlių grupuotėmis yra labai įdomus. ELN beveik neminima, o FARC atsiranda tik trečiajame sezone, o ir tai parodoma, kaip džiunglėse gyvenančių ūkininkų šutvė, o ne sukilėlių armija, kuri vienu metu kontroliavo trečdalį Kolumbijos teritorijos. Tačiau nė viena sukilėlių grupuotė nevaizduojama taip keistai, kaip M19.

Seriale M19 yra nedidelė gero linkinčių studentų grupė, kuri per klaidą mėgina žaisti su dideliais berniukais iš Medeljino kartelio ir galiausiai po Teisingumo rūmų šturmo P. Escobaro vyrai juos sušaudo. Realiame gyvenime tai buvo beveik 2 tūkst. karių armija, kuri nusiginklavo po to, kai su Kolumbijos vyriausybe buvo parengtas taikos planas.

Apie taikos susitarimą skelbė „The Associated Press“. 1990 metais prezidentas Virgilio Barco Vargas ir M19 vadovybė pasirašė susitarimą dėl grupuotės ginklų perdavimo. Tuo metu M19 buvo laikoma didesne grėsme už ELN ir net FARC. Šiuo atveju „Narcos“ serialas gana tiksliai pasakoja, kad daugelį M19 narių, įskaitant ir vadą Carlosą Pizarro Leongomezą, vėliau išžudė karteliai. Tačiau ne visus. Pavyzdžiui, buvęs M19 narys Gustavo Petro šiuo metu yra Kolumbijos Senato narys. Anksčiau jis ėjo Bogotos mero pareigas. Kartais gyvenimas yra tikrai keistesnis už bet kokią išgalvotą istoriją.

Kadras iš serialo "Narcos"

Connie visą laiką buvo įvykių sūkuryje

Boydo Holbrooko vaidinamas JAV kovos su narkotikais valdybos (DEA) agentas Steve'as Murphy yra svarbiausias serialo „Narcos“ pirmųjų dviejų sezonų veikėjas. Jis atvyksta į Bogotą su savo žmona Connie, kuri iš pradžių atlieka savo vyro vienintelio ryšio su realiuoju pasauliu vaidmenį. Tačiau antrame sezone pora išsiskiria, kai grėsmė moters gyvybei tampa per didelė. Connie grįžta į Jungtines Valstijas su judviejų įsivaikinta mergaite. Ši siužetinė linija labai vaizdžiai parodo, kaip dėl P. Escobaro gaudynių DEA agentas lieka vienišas. Tačiau ji taip pat ir labai nuvertina jo žmonos vaidmenį. Interviu leidiniui „Hollywood Reporter“ tikroji Connie yra sakiusi, kad iš tiesų ji visą laiką buvo Kolumbijoje su savo vyru, nepaisant kilusios grėsmės.

P. Escobaras iš tiesų buvo pažadėjęs atlygį už S. Murphy ir jo šeimos narių galvas. Tačiau Connie liko Bogotoje net ir per paskutinius 18 mėnesių, kai „Paieškos blokas“, šukavo Medeljino lūšnynus ieškodamas P. Escobaro. Leidiniui „Hollywood Reporter“ tikroji Connie apie P. Escobaro erą Kolumbijoje sakė taip: „Niekada nebūčiau palikusi savo vyro ten!“

Tikrasis agentas J. Pena neprisidėjo prie Kalio (Cali) kartelio sunaikinimo

Antrasis „Narcos“ sezonas baigiasi daugumai pagrindinių veikėjų jau mirus, besislapstant ar dėl nežinomų priežasčių vis dar esant Kolumbijoje. Dėl to trečiajame sezone dėmesys nukrypsta į Kalio miesto kartelį, kas grasina atstumti žiūrovus, kurie žiūrėjo šį serialą norėdami sekti, kaip agentai Javieras Pena ir S. Murphy siekia sunaikinti P. Escobarą. Todėl prodiuseriai sugalvojo kompromisą. Kadangi P. Escobaras jau miręs, o S. Murphy, kaip ir realiame gyvenime, grįžo į Jungtines Valstijas, trečiajame sezone agentas J. Pena užima pagrindinio veikėjo vietą. Kaip jau galite nuspėti, iš tiesų viskas buvo priešingai.

Realusis J. Pena neturėjo nieko bendra su Kalio kartelio sunaikinimu. Serialo pagrindinis prodiuseris E. Newmanas paaiškino visa tai taip: „Mes kaip ir nusprendėme padaryti J. Pena vienu iš tęstinių veikėjų ir pavertėme jį DEA ir tuometinės vadovybės Kolumbijoje atstovu.“ Prodiuseris pripažino, kad „taip, tai yra nesąmonė, bet tokia nesąmonė kuria puikią televiziją!“

Tad neverta ir sakyti, kad viskas, ką trečiajame sezone daro J. Pena, yra išgalvota. Serialo prodiuseriai panaudojo šį veikėją, kaip savotišką saugyklą viskam, ką tuo metu darė daugelis DEA agentų.
Miguelio Rodriguezo sūnus vis dar yra gyvas (ir labai pasipiktinęs)

Trečiajame serialo „Narcos“ sezone, dėmesį nukreipus į Kalio kartelį, atsirado nemažai naujų veikėjų. Vienas ryškiausių – tai Davidas – smurtingas Kalio kartelio krikštatėvio Miguelio Rodriguezo sūnus. Visą trečią sezoną Davidas atrodo kaip tiksinti bomba, kuri jau tuoj sprogs. Tačiau kai galiausiai tai įvyksta, serialo kūrėjai vėl žiūrovams išmuša pagrindą iš po kojų. Kai paskutinėje serijoje Davidas išlekia į gatvę siekdamas atkeršyti tiems, kas išdavė jo tėvą, jį sušaudo konkuruojančio kartelio nariai. Jis miršta ir niekas jo negedi.

Williamui Rodriguezui Abadia ta scena veikiausiai pasirodė siurreali. Jis yra tikrasis Miguelio Rodriguezo sūnus. Ir jis ne tik nemirė toje kulkų krušoje, bet ir yra pasipiktinęs, kad „Narcos“ kūrėjai mano, jog taip įvyko. Kaip ir Davidas seriale, Williamas buvo susijęs su šeimos verslu. Tačiau, skirtingai nuo Davido, kuris siekė būti toks pat galingas, kaip jo tėvas, Williamas buvo advokatas ir laikėsi atokiai nuo žiauraus kartelio gyvenimo.

Nors ji pripažįsta, kad papirkinėjo politikus ir JAV kalėjime praleido penkerius metus už narkotikų kontrabandą, jis neigia kada nors ką nors žudęs. Visgi sunku užjausti vyruką, kuris kažkada padėjo savo tėvui valdyti narkotikų imperiją, kuri buvo didesnė už P. Escobaro.

Kadras iš serialo "Narcos"

Iš tiesų nežinome, kas nužudė Navegante

Du sezonus ekrane šmirinėjęs grėsmingai atrodantis Juano Sebastiano Calero, vaidinamas Navegante, trečiajame sezone pasirodo kaip itin brutalus samdomas žudikas, mėgstantis gąsdinti, kankinti ir užsiimti kitais siaubingais dalykais. Tačiau jo mirtis sezono pabaigoje buvo be galo keista. Kalio karteliui žlungant, „kurmis“ Jorge Salcedo yra priverstas grįžti į miestą, kur visi nori jo mirties. Jį sėdintį automobilyje pagauna Navegante. Tuomet seka kraupus pokalbis ir Navegante išsitraukia ginklą, tačiau yra nušaunamas J. Salcedo, sugebėjusio iššauti pirmu.

Tai veikiausiai yra holivudiškiausia šio serialo akimirka, nes viskas atrodo labai keistai, nors iki tol serialas buvo giriamas dėl savo realistiškumo. Tad sužinojus, kad iš tiesų nieko tokio nebuvo, net netenka stebėtis. Leidiniui „Hollywood Reporter“ tikras DEA agentas Chrisas Feistlis sakė, kad J. Salcedo beprotiškai bijojo dėl savo gyvybės, o kaip mirė tikrasis Navegante ir kas paspaudė gaiduką, iki šiol nežinoma.

Realybėje Navegante buvo vyrukas, vardu Cesaras Yusti, ir jis veikiausiai buvo toks pat žiaurus, kaip ir jo veikėjas seriale. Kaip pasakojo tikrasis J. Salcedo, Kalio kartelio žudikai darydavo tokius dalykus, kaip gyvų žmonių suplėšymas panaudojant du priešingomis kryptimis važiuojančius automobilius. Argi norėtumėte net bandyti nužudyti tokį „įstatymų besilaikantį pilietį“?

Nebuvo jokio sprogimo per vestuves

Svarbiu atskaitos tašku „Narcos“ serialo antrajame sezone laikomas incidentas, kaip Medeljino kartelio nariai per Kalio kartelio nario dukters vestuvių vakarėlį susprogdina bombą. Tai sukelia įvykių grandinę, kuri priveda prie to, kad Kalio kartelis susivienija su dešiniojo sparno sukarintomis grupuotėmis ir vieno P. Escobaro nužudyto narkotikų prekeivio žmona Judy Moncada (realiame gyvenime – Dolly Moncada), kad Medeljino gatvėse sukeltų tikrą karą.

Šis sprogimas priveda prie aršiai prieš P. Escobarą nusiteikusios grupuotės „Los Pepes“ susikūrimo. Ši grupuotė terorizavo Medeljiną 1990–1993 metais. „Los Pepes“ iš tiesų egzistavo, tačiau sprogimas per vestuves buvo išgalvotas.

2016 metais P. Escobaro sūnus Sebastianas Marroquinas feisbuke paskelbė pasipiktinimo laišką, kuriame nurodė 28 neatitikimus antrame „Narcos“ serialo sezone. Tarp jų buvo nurodytas ir tariamas sprogimas per Gilberto Rodriguezo dukters vestuves. Nors neva P. Escobaro sūnaus liudijimas nebūtinai skamba įtikinamai, S. Marroquinas yra teisus. Jeigu „Google“ paieškotumėte informacijos apie šį tariamą sprogdinimą, rastumėte tik diskusijas apie „Narcos“ ir jokios istorinės medžiagos.

Kadras iš serialo "Narcos"

Užslėpta Kalio kartelio homofobija

Vienintelis veikėjas, pasirodęs visuose trijuose „Narcos“ ir „Narcos: Mexico“ sezonuose yra Kalio kartelio krikštatėvis Pacho Herrera. Alberto Ammanno vadinamas veikėjas atvirai prisipažįsta esantis gėjus, kas tampa atskira siužetine linija trečiajame sezone. Kai Meksikos kartelis pasiūlo Pacho įduoti savo senus darbdavius, Pacho atsisako ir nurodo, kad Kalio kartelio krikštatėviai niekada neatstūmė jo dėl jo seksualinės orientacijos. Tokiu būdu buvo mėginama pabrėžti skirtumą tarp „patiniško“ Medeljino kartelio ir įmantresnio, aukštesnės klasės Kalio kartelio.

Daugeliu atvejų „Narcos“ seriale Pacho yra vaizduojamas gana tiksliai. Jis iš tiesų buvo gėjus ir kitiems Kalio kartelio krikštatėviams tai netrukdė. Tačiau taip buvo ne todėl, kad šio kartelio nariai buvo šiuolaikiškesni nei P. Escobaro vyrai. Tikrasis Kalio kartelis iš tiesų buvo labai homofobiškas ir net rengdavo vadinamąsias valymo operacijas, nukreiptas prieš homoseksualus.

Savo knygoje „End of the Millennium“ Manuelis Castellsas rašo, kad Kalio kartelio gaujos persekiojo gėjus, juos žudydavo ir luošindavo, o vėliau išmesdavo jų kūnus į vietos upę su pririštu užrašu „švarus Kalis, gražus Kalis“. Pacho padėtis reiškė, kad jis yra apsaugotas nuo tokios lemties, tačiau jam paprasčiausiai pasisekė.

Kadras iš serialo "Narcos"
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)