Kas yra „comic-con“?

Pirmasis „comic-con“ renginys gimė 1964-aisiais Niujorke, kai nedidelė komiksų mylėtojų grupelė susibūrė į pirmąją tokio pobūdžio konvenciją. Vėliau, 1970-aisiais, Kalifornijoje startavo legendinis „San Diego Comic Con“, tapęs šių renginių etalonu. Anuomet tai buvo kuklūs susibūrimai, kuriuose kolekcionieriai dalijosi retais egzemplioriais ir užmezgė draugystes su bendraminčiais, rašoma pranešime spaudai.

Bėgant metams, konvencijos iš esmės pasikeitė. Nors bendruomeniškumo dvasia išliko, dabar šios konvencijos – tai milžiniški, spalvingi festivaliai, apimantys ne tik komiksus, bet ir mokslinės fantastikos filmus, stalo žaidimus bei kitas popkultūros sritis. Į šį pasaulį įsitraukė didieji leidėjai ir net Holivudo kino studijos. Nuo kuklių susibūrimų, sutraukdavusių kelis šimtus aistruolių, šios konvencijos virto milžiniškomis popkultūros šventėmis, kurios dabar suburia šimtatūkstantines minias.

Per 74 minutes iššluoti bilietai

Pats didžiausias „comic-con“, kasmet sutraukiantis per 130 000 populiariosios kultūros entuziastų, vyksta San Diego mieste, Kalifornijoje. Šis įtakingiausias tokio pobūdžio renginys laikomas svarbiausiu popkultūros industrijos įvykiu. Dėl milžiniško populiarumo bilietai į „San Diego Comic Con“ išparduodami akimirksniu – 2023 metais jie dingo vos per 74 minutes.

„San Diego Comic Con“ išskirtinumas slypi ne tik jo dydyje, bet ir turinio įvairovėje. Tai platforma, kurioje popkultūros industrija formuoja savo ateitį, jame pristatomos būsimų filmų ir serialų ištraukos, vyksta išskirtiniai susitikimai su aktoriais ir kūrėjais, atskleidžiamos svarbios naujienos ir tendencijos.

„Comic-con“ fenomenas, prasidėjęs JAV, neilgai trukus išplito po visą pasaulį, įskaitant ir Lietuvą. Šie renginiai suteikia galimybę ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir susipažinti su naujausiomis tendencijomis, atrasti naujus talentus ir pasidalinti savo aistra su bendraminčiais.

Vilniuje – didžiausia konvencija Baltijos šalyse

Jau šeštuosius metus organizuojamas, didžiausias populiariosios kultūros renginys Baltijos šalyse – „Comic Con Baltics 2024 powered by Samsung Galaxy S24“ šiais metais į Vilnių sugrįžta jau gegužės 24 dieną. Net tris dienas truksianti populiariosios kultūros ir kompiuterinių žaidimų fiesta lankytojus žada nustebinti veiklų, pramogų bei diskusijų gausa ir įvairove.

1) Susitikimai su aktoriais ir turinio kūrėjais

Esate „Hario Poterio“ arba „Galaktikos sergėtojai“ fanas? O gal su nostalgija prisimenate serialą „Kalnietis“? Tuomet nepraleiskite galimybės susitikti ryškiomis šių projektų žvaigždėmis. Šiais metais renginyje lankytojų lauks įspūdingas svečių sąrašas: seriale „Kalnietis“ Dankaną Maklaudą įkūnijęs aktorius Adrian Paul, „Hario Poterio“ filmų aktoriai Natalia Tena bei Devon Murray, „Marvel“ filmų aktorius Sean Gunn, aktorė Natashos Halevi. O taip pat internetinių komiksų žvaigždės Rob DenBleyker iš „Cyanide&Happiness“, „Natural Habitat Shorts“, „Nobody Sausage“ ir Nathan W. Pyle, kuriantis „Strange Planet“ komiksus.

2) „Baltics Gaming Expo“

Antrus metus vykstanti „Baltics Gaming Expo“ ir vėl suburs vaizdo žaidimų entuziastus ir profesionalus iš Lietuvos bei kitų Europos šalių. Renginyje laukia naujausių technologijų pristatymai, žaidimų kūrėjų erdvė ir įspūdingi tarptautiniai „Counter Strike“, „Valorant“, „Rocket League“, „League of Legends“, „Trackmania“ bei kitų žaidimų turnyrai.

3) „Cosplay“ konkursas

Šeštadienį ir sekmadienį lankytojai galės grožėtis įmantriais kostiumais ir neeiliniais pasirodymais didžiausio Baltijos šalyje „cosplay“ konkurso metu. O sekmadienį lauks konkurso kulminacija – iškilminga apdovanojimų ceremonija, kurioje paaiškės, kas mūsų šalį atstovaus „Europe Cosplay Cup“.

4) Šeimų erdvė

Mažųjų renginio dalyvių ir jų tėvelių lauks speciali šeimų erdvė su dešimtimis įtraukiančių veiklų ir aktyvacijų. Čia susivienys skirtingų muziejų, universitetų, technologijų gamintojų ir žaidimų atstovai, siūlydami nepamirštamas patirtis visiems. Lauks daugiau nei 200 kv. metrų „Nintendo“ zona, galimybė dalyvauti atrankoje į animacinį kino filmą „BFF“, didžiausia Lietuvoje lėlių barbių kolekcija ir daugelis kitų nepamirštamų patirčių.

5) Menininkų alėja

Menininkų alėja kasmet vis labiau plečiasi, o šiais metais joje lankytojai sutiks daugiau nei 90 menininkų ne tik iš Baltijos šalių, bet ir viso pasaulio. Čia bus galima išvysti kūrėjus iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Airijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Serbijos bei Kazachstano.

6) Prekybininkų zona

Renginio lankytojai po vienu stogu atras erdvę, kupiną populiarios kultūros lobių. Prekybininkų zonoje – komiksai, figūrėlės, plakatai, replikos iš filmų bei serialų, dekoracijos namams, filmai, plokštelės, DVD, rūbai, aksesuarai, maisto produktai ir dar daug kitos atributikos.

7) „Meet Lithuanian Film Industry“ platforma

Norite pažvelgti į tarptautinius kino projektų užkulisius? Jau trečius metus renginyje lankytojus pasitiks unikali platforma – „Meet Lithuanian Film Industry“. Joje iš pirmų lūpų galėsite išgirsti apie lietuvių patirtis tokiuose projektuose kaip „Stranger Things“, „Chernobyl“, „Loki“, „Doctor Strange in the Multiverse of Madness“. Šiais metais renginyje daugiau nei dešimt įtraukiančių pokalbių su kino profesionalais.

8) Filmų dekoracijos

Kasmet renginyje bene didžiausiu traukos objektu tampa dekoracijos, atkeliavusios iš garsiausių kino ir televizijos projektų. Šį savaitgalį vyksiančiame renginyje apžiūrėti ir įsiamžinti bus galima net prie 12 unikalių personažų. Dviejų iš jų aukštis siekia net 3 metrus!

9) Autografai ir fotosesijos

Unikali galimybė renginio metu – iš arčiau susipažinti su į renginį atvykusiais aktoriais, gauti jų parašus bei įsiamžinti su mėgstamomis žvaigždėmis. Tiesa, tam reikės specialaus bilieto, kurį bus galima įsigyti renginyje.

10) Maisto zona

Renginio metu tikrai neliksite alkani! Lauke lankytojų lauks įspūdinga maisto zona, kurioje bus galima ne tik skaniai papietauti, bet ir mėgautis įvairiomis pramogomis: išbandyti savo jėgas „Pin-Ball“ erdvėje, stebėti „K-POP“ šokėjų pasirodymus, robotų kovas ir dar daugiau.

Unikaliausias metų savaitgalis Vilniuje

Šiais metais renginio programa ypatingai gausi, tad tai tik dalelė visų laukiančių pramogų! „Comic Con Baltics 2024 powered by Samsung Galaxy S24“ gegužės 24-26 dienomis „Litexpo“ parodų rūmuose žada nepamirštamus potyrius ir unikalias pramogas.