„Šitoje programoje mūsų vaikai bus mokomi kaip mylėtis, o ne mylėti. Kur yra kalbama apie šeimą, apie dviejų žmonių santykius? Aš nieko apie tai neradau. Porą kartų programoje paminėta meilė. Mano nuomone, šeima yra visko pagrindas ir aš pasipiktinau bei pasibaisėjau, nes viskas tik apie seksą, o ne apie meilę ir santykius“, – kalbėjo žinoma dainininkė ir dviejų dukrų mama Violeta Tarasovienė.

Dainininkė sako iš esmės nesanti prieš lytinį švietimą, tačiau paskaičius programoje pridedamą metodinę medžiagą jai atrodo, kad viskas sukasi tik apie „antrą galą“, rašoma pranešime spaudai.

„ Aš nebijau su dukromis kalbėti apie seksą, net pradėjau kalbėti gana anksti, tiesiog turėjome knygelę apie tai. Su vyresnėle kokių devynerių, o su jaunesniąją kokių septynerių ar aštuonerių. Bet, mano nuomone, tik tėvų reikalas nuspręsti kada, kaip ir kiek kalbėti apie tai“, – sakė V. Tarasovienė.

Violeta Tarsovienė pasigedo žodžio „meilė“

Širvintų rajono merė savo savivaldybėje uždraudė audras keliančias naująsias lytinio švietimo pamokas. „Tos įprastos, senojo modelio lytinio švietimo pamokos, kaip ir buvo, taip ir bus, bet tų naujų, kuriose mokoma kaip prezervatyvą užsidėti ant burnos ar išangės tai tikrai nebus“, – rėžė merė.

Ji tikino, kad pati su vyresniuoju sūnumi drąsiai kalbėjo apie kontracepcijos priemones, tačiau iki to, kad mokytų užsidėti prezervatyvą tikrai nepriėjo. Sūnus, anot Živilės, veikiausiai to išmoko iš interneto.

„Aš savo vaikų oralinio sekso nemokau, lygiai taip pat kaip ir manęs tėvai nemokė oralinio sekso. Tai nėra tas dalykas, kurio reikėtų mokyti vaiką apskritai. Vaikus reikėtų mokyti meilės ir atsakomybės. Patys tėvai turi apsispręsti kada ir kiek plačiai savo vaikams pasakoti apie lytinius santykius, jų rūšis, lytines orientacijas ir panašiai“ , – laidoje piktinosi advokatas Ignas Vėgėlė.

Vis dėlto kita laidos „Bučiuoju. Rūta“ dalyvė, gydytoja ginekologė-akušerė Rūta Liutkevičienė pateikia statistiką: Lietuvoje jaunimas lytinį gyvenimą pradeda 16 metų, todėl paauglius apie kontracepciją, lytiškai plintančias ligas, anot gydytojos, reikėtų mokyti dar iki tol, o ne tada kai jie jau pradeda lytinį gyvenimą.

„Kalbėtis su vaikais reikėtų net ir darželyje, tačiau suprantama ne apie kontracepciją. Darželinukams reikia aiškinti apie higieną, sveiką gyvenseną, poilsio režimą. O su paaugliais kalbėtis jau galima ir apie kontracepciją“, – tikino gydytoja.

Seimo narys Linas Slušnys aiškina, nesuprantantis kodėl dėl naujosios lytinio švietimo programos kilo toks skandalas. Anot politiko, ji skirta apsaugoti pažeidžiamiausius, nuo seksualinės prievartos ir pedofilijos kenčiančius vaikus. „Iš tiesų, Lietuvoje lytinio švietimo programa vykdoma jau nuo 2016 metų ir nuo to laiko nepilnamečių nėščiųjų bei nepilnamečių abortų skaičius sumažėjo dvigubai“, – kitus lytinio švietimo pliusus vardino politikas bei ginekologė-akušerė.

Akušerė ginekologė Rūta Liutkevičienė pateikia statistiką: Lietuvoje jaunimas lytinį gyvenimą pradeda 16 metų

Tačiau nei Ignas Vėgėlė, nei Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė neatlyžo. „Skaitant tą metodinę medžiagą atrodo, kad aktyviai skleidžiama LGBTQ+ propaganda. Krūva informacijos apie lyties pakeitimo operacijas, kas yra „Queer“, kas yra biologinė lytis, interseksualumas, socialinė lytis. Kam visa tai? Tos programos tikslas nėra vaikai, jos tikslas ideologizuoti vaikus“, – toliau piktinosi kritikai.

„Po penkerių metų mes sėdėsim ir diskutuosim ne kaip berniukas myli berniuką, o apie tai, kad mūsų mokyklose į pamokas eina arklys ir karvė. Gyvas pavyzdys nutikęs šią vasarą: mano pusseserė gyvena JAV ir jos dukra eina į gerą Bostono mokyklą. Klasės auklėtoja rašo žinutę klausdama kuo bus mano pusseserės dukra?

Aš nesupratau ko ji klausia, o mano pusseserė atsakė, kad jos dukros klasėje yra keturios mergaitės identifikuojančios save kumelėmis, viena – boruže. Esą mergaitės manančios, kad jos yra kumelės, mokykloje valgo maišeliuose atsineštas avižas ir koridoriuose ne vaikšto, o risnoja. Gal šiandien skamba juokingai, bet bijau, kad po penkerių metų kalbėsime apie tai Lietuvoje“, – šį ketvirtadienio vakarą, 20 val. itin aštrioje LNK diskusijų laidoje „Bučiuoju. Rūta“ rėš žinoma politikė Živilė Pinskuvienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją