Grupės „Du Donatai” narys Donatas Čižauskas šių metų pradžioje iš gyvenimo pasitraukė savo sprendimu, tačiau jo artimieji iki šiol su skaudžia netektimi susitaikyti negali. Apie tai laidoje pasakos kone dešimt metų drauge dirbęs ir vis dar artimus ryšius su Donato šeima palaikęs TV laidų vedėjas bei prodiuseris Arūnas Valinskas, kuriam skaudžią žinią pranešė kolega ir ilgametis draugas Žilvinas Žvagulis: „ Jis sako – pameni Donatą [...] ir aš iškart supratau, kad kažkas labai negerai. Tai, sako, jis išėjo. Tuo metu buvo daug įvairiausių versijų, bet mes iškart žinojom, kas nutiko”, – atviraus Arūnas.

Arūnas prisimena, kaip prieš dešimtmetį užsimezgė jo pažintis su Donatu, kuris prisijungė prie projekto „Lietuvos balsas” ir savo mokytojais pasirinko Arūno ir Ingos Valinskų porą. Puikus laikas projekte, dažni susitikimai įvairiausių renginių bei koncertų užkulisiuose užsimezgė į šeimos draugystę. Arūnas ir Inga netgi tapo Donato ir jo žmonos Ievos liudininkais judviejų vestuvėse, o po kurio laiko nuotaikingai laiką leido Valinskų namuose Kipre.

Arūnas atvirauja, kad Donatas buvo puikiausias pavyzdys, kaip reikia mylėti gyvenimą ir kad niekada nebūtum galėjęs įtarti, kad jis gali pakelti ranką prieš save: „Man lig šiol galvoje netelpa, kad jis tai padarė”, – sako Arūnas Valinskas.

Laidoje garsus vyras atskleis, kad staiga užplūdusi šlovė bei populiarumas neabejotinai turi savo kainą ir keičia gyvenimus, tačiau, pasak Arūno, Donatui su tuo puikiai sekėsi tvarkytis, todėl su skaudžiu įvykiu visiems susitaikyti dar sunkiau. Ne vieno artimo bičiulio ar bendražygio netektį išgyvenęs Arūnas Valinskas sako, kad tai, ką reiškia mirtis vyras patyrė kur kas anksčiau – dar vaikystėje, kuomet dėl problemų su inkstais dienas leisdavo ligoninėje.

„Aš mirtį pažinau dar gerokai anksčiau. Ne retas atvejis buvo, kai palatos draugą, su kuriuo dar vakare kalbėjai, ryte išveža užklotą”, – atvirauja Arūnas Valinskas, kuris atskleidė, kad vaikai suaugusiais tampa tada, kai suvokia, kas yra mirtis.

Laidoje „Bus visko” Nijolė Jagelavičienė ne tik prisimins dukros kelią į šlovę, šviesiausius bei tamsiausius prisiminimus, bet ir paskutines netikėtai iš gyvenimo išėjusios dukros gyvenimo akimirkas. Drauge su mama atšventusi praėjusių metų Kalėdas, Agnė sunegalavo. Kitą dieną Agnė ėmė guostis mamai, kad jai labai stipriai skauda. Nijolė vežė dukrą į ligoninę, bet su dukra negalėjo pasilikti, rašoma pranešime spaudai.

„Mane tiesiog išprašė, nes ten artimiesiems negalima. Jos paskutiniai žodžiai buvo: mama man labai skauda. Jūs galit įsivaizduoti, kaip baisu mamai, kai tavo vaikas ištisai kartoja, kad jam skauda ir tu nieko negali padėti”, – prisimena Nijolė su ašaromis akyse ir atskleidė, kad susiskambinus su dukra, ji jai ištarė lemtingus žodžius: „Mama, tu važiuok namo, nes šiandien iš čia nebeišeisiu”.

Kitą dieną Nijolė sulaukė skambučio iš ligoninės, kuri informavo, kad dukrai labai blogai – plaučių uždegimas ir žaibiškai progresuojantis sepsis.

Gruodžio 28 diena, 11 valandų ir 15 minučių – Nijolė su skausmu šią datą ir laiką prisimins visą gyvenimą – tuomet jos dukra Agnė paskutinį kartą užmerkė akis. Tuo laiku Nijolė buvo pakeliui į ligoninę, bet paskutinį kartą pamatyti savo dukros gyvos ji nebespėjo.

Laidoje garsios moters mama atskleis, kad apie artėjančią mirtį Agnė nujautė dar būdama sveika ir pasidalino tuo su savo drauge. Draugei ji sakė, kad greitai mirs ir to nei kiek nebijo. Moteris bijojo vieno – palikti mažametį sūnų. Apie tai Nijolė sužinojo jau po dukros mirties: „Draugė jai sakė, tu nenusikalbėk, tu dar tikrai gyvensi, turi tiek planų, tau dar reikia vaiką užauginti”, – dalijasi Nijolė Jagelavičienė.

Laidoje pie mirties baimę, kurią jaučia kiekvienas bei tai, kaip sunkiausiomis akimirkomis nepalūžti ir atlaikyti artimų žmonių praradimą dvasiniais patarimais pasidalins pats savo tėvus bei senelius palaidojęs Vilniaus Šv. Juozapo bažnyčios kunigas Ričardas Doveika.

Jautri „Bus visko” laida – šį antradienio vakarą, 20 val., per LNK.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)