Naujoje LNK realybės dramoje „Paskutinis šansas“ ant skyrybų slensčio atsidūrusias poras konsultuojantis psichologas, aštuonių knygų autorius Tomas Lagūnavičius sako, kad egzistuoja 40 priežasčių, dėl kurių vienas iš partnerių poroje gali būti neištikimas. Tarp jų gali pasitaikyti ir tokių atvejų kaip neištikimybė dėl padėkos, kai žmogus jaučiasi kažkam labai dėkingas ir dėl to su juo permiega, arba neištikimybė dėl liūdesio – labai dažnai moterys būna neištikimos, kai lieka vienos. Tad pirmiausia psichologas pataria nepalikti savo antrųjų pusių vienų ir nuolat vienam kitu rūpintis.

Vyrai reaguoja jautriau

Anot T. Lagūnavičiaus, į neišikimybę itin skaudžiai reaguoja vyrai. Moterys skyryboms priežasčių gali rasti įvairių, pavyzdžiui, vyras ja nepakankamai rūpinasi, nerodo jai pakankamai dėmesio arba ji jaučiasi nesaugi. Šie dalykai santykiuose su vyrais joms – labai svarbūs. Tuo metu, pagrindinė priežastis, dėl kurios dažniausiai skyryboms pasiryš vyras yra būtent neištikimybė.

„Dažniausiai, vyrui nuklydus į kairę, moteris pirmiausia paklaus jo: „Ar tai rimta? Ar tu pasiryžęs palikti šeimą, vaikus ir išeiti pas kitą moterį?“. Jei atsakymas yra neigiamas, kad ir kaip pyktų, dažniausiai moteris nuspręs taikytis. Tačiau jei moteris yra neištikima vyrui, jam jau nesvarbu, kodėl tai įvyko. Vienintelė jo matoma išeitis – skyrybos, nes vyras su neištikimybe susitaikyti tiesiog negali. O tam yra labai paprastas biologinis paaiškinimas – kiekvienas vyras pasąmonėje bijo auginti svetimus vaikus”, – sako Tomas.

Vis dėlto, yra ir trečias variantas. Šiuolaikinėje visuomenėje, pastebima vis daugiau atvejų, kai vyrai vis dėlto bando neištikimybę atleisti. T. Lagūnavičius aiškina, kad tai vyksta dėl trijų priežasčių: pirmiausia, šiais laikais vyrų ir moterų socialinis statusas suvienodėjo, todėl, jei vyras uždirba mažiau nei moteris, jam paprasčiausiai neapsimokės skirtis. Kitas variantas, jei vyras yra žymiai vyresnis už savo antrąją pusę – jis supranta, kad turi daug mažiau šansų susirasti kitą, todėl bet kokiu atveju stengsis išlaikyti santykius. Trečioji priežastis – nepasitikėjimas savimi, kai vyras jaučiasi taip, kad moteris nuėjo į kairę dėl jo kaltės, jis pats prisidirbo, o ji taip jam kerštauja.

Nauja tendencija: šeima ir seksas – nesusiję klausimai

Atleisti ar neatleisti – klausimas, kurio nelinkėtum nė vienam. Tačau T. Lagūnavičius žino, kaip rasti atsakymą: „Jei apsimoka – atleisk, o jei ne – tai ne. Galbūt skamba ir labai drastiškai, bet uždavus sau šitokį klausimą, apsispęsti – labai lengva. Svarbu nepamiršti vienos detalės, kad viduje neatleidžia niekas. Sudaužyta širdis – kaip sudužusi krištolinė taurė. Gali klijuoti, bet žymės vis tiek liks“.

Psichologas pastebi, kad tarp 28-45 metų amžiaus žmonių šiuo metu atsiranda nauja tendencija, kai žmonės apskritai nebesieja seksualinio gyvenimo ir šeimos. Šeima tokiems žmonėms reikalinga todėl, kad tai apsimoka finansiškai, jie mano, kad vaikus auginti reikia šeimoje, o kai kurie jaučia smarkų prisirišimą ir jiems tiesiog gera bendrauti, tačiau seksas – ne šeimos, o individualus klausimas, todėl tiek vienas, tiek kitas partneris gali ieškoti pasitenkinimo kitur. Seksas tokiems žmonėms – per menka priežastis ardyti materialinę šeimos gerovę ar apsunkinti vaikų auklėjimą, todėl jiems – visai normalu eiti į kairę bendru sutarimu arba susikeisti poromis.

Geriausia apsauga nuo neištikimybės – geras ir gausus seksas

Labai dažnai ne tik moterys, bet ir vyrai, tam, kad gautų ko nori, santykiuose ima manipuliuoti sekso kiekiu. Tiesa ta, kad tai – pirmoji klaida, kuri gali vesti prie antrosios pusės neištikimybės. „Jei tau ne nuotaika, tai gal tavo antrosios pusės bendradarbei nuotaika? Statistika tokia, kad du penktadaliai moterų Lietuvoje ne tik, kad neturi vyro, bet apskritai neturi partnerio, o tai reiškia tik viena – kad jos visada pasiruošusios ir tai skamba baugiai“, – sako Tomas Lagūnavičius.

Vis dėlto, ir išeitis, anot Tomo, yra: „Gerą šeimyninį gyvenimą gali užtikrinti geri ir gausūs seksualiniai santykiai. Jei trūksta fantazijos – nusipirkit knygučių. Geriau jau būti žiauriai pavargusiam nuo sekso, negu nuo jo neturėjimo. Ir tai galioja tiek vyrams, tiek moterims“, – užbaigia Tomas.

Daugiau T. Lagūnavičiaus patarimų, kaip išgelbėti griūvančius santykius – laidoje „Paskutinis šansas“ 20 val. 20 min. per LNK.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (300)