Baletas reikalauja daug fizinės ištvermės, sukelia daug skausmo, o kaip atsiranda grožis?

Grožis yra kiekviename pasirodyme, mes ilgai ir labai sudėtingai ruošiamės, o paskui visa tai parodome žiūrovui. Kiekvienas išėjimas į sceną yra nepakartojamas. Šokėjai, kurie nemėgsta dėmesio, pasiruošimo proceso tikrai kartais patiria skausmą, nemalonius pojūčius. Man dažniausiai būna atvirkščiai – labai malonu ir aš laukiu išėjimo į sceną. Po spektaklio ateina didelis džiaugsmas atperkantis visą nuovargį. Mes, baleto šokėjai, kiekvieną kartą siekiame tobulumo.

Kaip žinoti, kad pasirodymas pavyko tobulai?

Aš niekada nesu šokusi tobulai ir, manau, kad nei viena baleto artistė nepasakys, kad šiandien sušoko tobulai. Visada žinome, kad galima dar geriau. Mes, menininkai, esame perfekcionistai. Iki šiol prisimenu dar mokykloje mokytojos pasakytą frazę, kad tik baigusi karjerą ir išėjusi į užtarnautą poilsį, ji suprato, kaip kai kurie judesiai yra atliekami. Tada aš pagalvoju: ar kada nors aš tai suprasiu. Atrodo, tai yra begalinis mokslas ir kiekvieną dieną atrodo kažką naujo pajunti ir supranti.

Asmeniniame gyvenime esu daug labiau atsipalaidavusi, nes darbe esame perfekcionistai. Gyvenime norisi į daug dalykų žiūrėti žymiai paprasčiau, lengviau. Teatras atima labai daug laiko, todėl asmeninį gyvenimą stengiuosi planuoti taip, kad netektų galvoti apie darbą.

Ar tu buvai ta maža mergaite, kuri užsinorėjo šokti baletą ir galiausiai išpildei šią svajonę?

Tikrai buvau ta, kuri pati norėjo lankyti baletą. Manęs niekas nesiuntė ir per prievartą neįkalbinėjo.

Kokių dalykų gali išmokyti baletas?

Pirmiausia – laikysena, pasitempimas. Man baletas visada suteikia estetikos, man atrodo, kad baleto artistės turi būti gražios, prisižiūrinčios, pasitempusios, nors tikrai ne visada mes, kaip stygos vaikštome, bet tikrai moterims labai rekomenduočiau lankyti baletą.

Ar lietuviai supranta baleto grožį? Ar jaučiasi kartų požiūrių skirtumai, kaip keičiasi domėjimasis šia sritimi?

Tikrai supranta ir, manau, kad tai nuolatinis domėjimasis, aš dėl to labai džiaugiuosi. Domėjimasis auga, todėl atsiranda vis daugiau vaikų, kurie stoja į baleto mokyklą. Daugėja baleto mokyklų visoje Lietuvoje ir jos yra populiarios. Smagu, kad tėvai nori savo vaikus vesti į baletą.

Išduokite paslaptį – Jūs šokate ant pirštų galų?

Mes šokame ant pačių pirštų galiukų, ant nagų. Nėra taip, kaip kai kurie mano, kad susilanksto pirštai.

Baletas – sportas ir jis nėra toks lengvas?

Tai tikrai yra sportas, aš lyginu save su krepšininkais, futbolininkais, mūsų traumos vienodos ir ligos vienodos.

Ką patartum moterims, norinčioms puoselėti eleganciją?

Pirmiausia, noriu patarti tai, ko aš anksčiau nedarydavau, o dabar su mielu noru darau –komplimentai sau prieš veidrodį. Esu girdėjusi gerą patarimą, kad vertėtų dažniau su aukštakulniais vaikščioti. Reikėtų nebijoti puoštis, dėvėti aukštakulnių, patarčiau moterims daryti tai, ką jos nori daryti. Jeigu jos nori pradėti lankyti baleto pamokas, tegul lanko. Šiandien yra labai daug puikių mokyklų.

Kitaip tariant, patarimas moterims: nežiūrėkite į veidrodį, o eikite į pamokas ir jūs priprasite save matyti, taip?

Baleto pamokose irgi reikės žiūrėti į veidrodį. Manau, tada pasitikėjimas savimi pradės augti ir pačios jausitės grakštesnės. Baletas turi daug privalumų.

Laidą „Pakvaišę dėl grožio“ stebėkite per Delfi TV sekmadieniais 13:30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją