Klara su savo šeima, bėgdama nuo pavojaus gyvybei, liepos pradžioje atsidūrė Lietuvoje, kur bando kurti naują gyvenimą ir naujus saugius namus. Visus šiuos kelis mėnesius irakiečių šeimą lydėjo ne tik jiems padedantys integruotis Lietuvoje pareigūnai bei savanoriai, bet ir LRT televizijos žurnalistė Ieva Balsiūnaitė, pasiryžusi pažvelgti už visuomenės baimių, skeptiškumo ribų ir prakalbinti pabėgėlius iš Irako, svajojančius tapti Lietuvos piliečiais.

I. Balsiūnaitės parengtas reportažų ciklas „Antri namai. Ar jie taps tikri?“ – jau kitą savaitę LRT televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva" (rugsėjo 21, 22, 23 d. 7.20 val.).

„Su Shamoon šeima daug laiko praleidau ne tik filmuodama, bet ir darbams pasibaigus. Visi ilgi pokalbiai ir išgirstos istorijos leido pažinti kiekvieną jų kaip paprastus, savų išgyvenimų bei svajonių turinčius žmones, įsitikinti, kad jie nėra tiesiog papildomi skaičiai pabėgėlių sąraše. Visgi šiuose reportažuose nesiekiu kurti tam tikro pabėgėlių įvaizdžio, nenoriu emociškai paveikti auditorijos. Kodėl? Todėl, kad Europą ištikusi pabėgėlių krizė turi labai daug skirtingų aspektų ir daugeliui žinoma, kad ne visi pabėgėliai migrantai Europoje atsiduria dėl pavojaus gyvybei", – sako žurnalistė.

Šių metų liepos pradžioje į Lietuvą atvyko trys pabėgėlių šeimos iš Irako. Tai krikščionys, pabėgę dėl religinio persekiojimo ir pavojaus gyvybei, kurį kėlė teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ išpuoliai Irake. Reportažuose pasakojama apie šešių asmenų šeimos pirmuosius mėnesius Lietuvoje.

Ieva pasakoja, kad ši šeima skiriasi nuo kitų anksčiau į Lietuvą atvykusių pabėgėlių – jų integracija vykdoma ne specialiuose centruose, o lietuviams įprastoje aplinkoje – pabėgėliai nuo pirmųjų atvykimo dienų gyvena Vilniuje. Praėjus dviem mėnesiams, šiandien irakiečiai jau susikalba lietuviškai Vilniaus Kalvarijų turguje pirkdami maistą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)