Lietuvių kino akademijos iniciatyva gimusi ir trečią sezoną rodoma laida „Kine kaip kine” atskleidžia, kaip buvo kuriami žinomiausi lietuviški filmai.

„Kai suvoki kontekstą, visai kitaip žiūri filmą”, – įsitikinusi A. Stonytė-Budzinauskienė, šiomis dienomis pasinėrusi į 1973 metų filmo „Kur iškeliauja pasakos“ užkulisius.

Režisieriaus Algirdo Dausos filmas pasakoja mokyklos romantikų ketveriukės – Gedo, Edmos, Arno ir Irmos – istoriją. Dabar jie – nebe vaikai, bet dar ir nesuaugę. Irma (akt. Ingrida Kilšauskaitė) dirba laborante, Edmundas (akt. Sigitas Račkys) groja ansamblyje, Arnas (akt. Arūnas Storpirštis) filmuoja reklamą televizijai, o Gediminas (akt. Algis Kybartas) – gamyklos tekintojas. Čia jie patiria pirmuosius konfliktus, pirmąją (ne)laimingą meilę, pirmąsias gyvenimo pamokas.

„Ruošdamasi laidai radau Laimono Tapino straipsnį apie šį 1973-ųjų filmą, kuriame rašoma, kad į ekranus atėjo naujoji aktorių karta – S. Račkys, A. Storpirštis, I. Kilšauskaitė, A. Kybartas – stiprus, perspektyvus „rezervas“. Įdomu pasižiūrėti į juos ekrane tokius jaunus, ilgaplaukius, – šypsosi „Kine kaip kine“ vedėja. – Visi pakalbinti aktoriai su malonumu prisiminė šį filmą. Tai buvo jų jaunystė, debiutas kine, dar visas pasaulis po kojomis.”

Filmas „Kur iškeliauja pasakos”, anuomet vadintas pirmuoju lietuvišku „darbininkišku” filmu, sulaukė įvairių vertinimų. „Filmas pastatytas pagal Leonido Jacinevičiaus apysaką „Rūgštynių laukas”. Tačiau buvo daugybė nematomų „bendraautorių“, kurių pavardžių nėra filmo titruose ir kurie apskritai kiną galbūt menkai teišmanė, tačiau nesidrovėjo pridurti savo korekcijų, – pasakoja Aistė. – Todėl galutinis rezultatas ne visus filmo kūrėjus džiugino. Nors filmavimui buvo kruopščiai ruoštasi. Aktorių A. Kybartą, filme vaidinantį darbininką, anuomet iš tiesų mokė tekinti. Filmavimai vykdavo naktimis tikroje, veikiančioje gamykloje.“

Šį sezoną „Kine kaip kine“ kūrėjai žada papasakoti dar daugiau įdomių istorijų iš įsimintinų lietuviškų kino filmų „Aš esu“, „Atsiprašau“ užkulisių. „Be to, bus pakankamai naujų filmų, tokių kaip „Dievų miškas“, „Atsisveikinimas“, – užsimena A. Stonytė-Budzinauskienė.

Laida „Kine kaip kine“ ir vienas pirmųjų spalvotų lietuviškų filmų „Kur iškeliauja pasakos“ – jau penktadienio vakarą, 23 valandą per LRT Televiziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)