Viena virtualius žaidimus pamėgusi 11-metė pateko į tokias internetinių sukčių pinkles. DELFI kalbintas jos tėtis Artūras pabrėžė, kad šis straipsnis turėtų būti rimtas įspėjimas tėvams, kurie turėtų saugoti savo vaikus nuo skriaudikų ne tik gatvėje, bet ir virtualioje erdvėje.

Artūro dukra internete dažnai mėgsta žaisti vaikams skirtus žaidimus, kuriuose peliukai gaudo sūrį ar fermeriai augina braškes.

„Internetiniuose žaidimuose gali ne tik realiu laiku žaisti su daug kitų bendraminčių, bet ir su jais bendrauti privačiuose ar bendruose pokalbiuose. Norint galima įsigyti žaidimui reikalingų papildomų daiktų: braškių, sūrių, virtualių pinigų ir panašiai“, – pasakoja vyras.

Tėvai tokiems žaidimams dažniausiai draudžia leisti pinigus. Todėl vaikai paprastai atsisako papildomo mokėjimo reikalaujančių internetinių žaidimų paslaugų. Tačiau tuo pasinaudoja piktavaliai asmenys, kurie tarp žaidėjų pradeda reklamuoti žaidimams reikalingų braškių ir sūrių super akcijas ir išpardavimus.
Internetinis žaidimas

„Visą paketą tąkart internete buvo siūloma įsigyti už vieną euro centrą. Tereikia telefonu išsiųsti trumpąją žinutę su tam tikru raktiniu žodžiu. Tiesa, pirmiausiai internete žaidžiančių žmonių privačioje žinutėje paklausiama, kokia yra jų telefono kortelė – išankstinio apmokėjimo ar abonentas. Netrukus žinutę su raktiniu žodžiu nusiuntusi dukra sulaukė atsakymo, kad jai už tai nuskaičiavo 12 eurų“, - situaciją pasakojo Artūras.

Mergaitė, išvydusi tokius telefono sąskaitos skaičius, labai išsigando, nes tėvai ją ne kartą buvo perspėję atsakingai naudotis telefonu ir neleisti pinigų internetiniams žaidimams.

Sunerimusi paauglė netrukus sulaukė internetinių sukčių atsakymo, kad turbūt prie to bus pirštus prikišęs brolis, kuris esą kažką netyčia primaigė, todėl jai reikia dar kartą siųsti žinutę tuo pačiu numeriu ir pinigai bus grąžinti. Mergaitė taip ir padarė, tačiau vėl buvo informuota, kad iš jos telefono sąskaitos buvo nuskaičiuota dar 12 eurų.

Kitą dieną mergaitei privačiame pokalbyje pradėjo grasinančias žinutes rašyti kitas asmuo. Jis rašė žinantis, kad paauglė buvo apgauta, tačiau šis gali viską sutvarkyti. Tereikia siųsti dar vieną trumpąją žinutę tuo pačiu numeriu. Tačiau tėvams apie situaciją papasakojusi 11-metė jau žinojo, kokios pinklės yra rezgamos.

„Tada asmuo dukrai parašė, kad jo pagalbos dar niekas nedrįso atsisakyti, paniekinti ir išjuokti. Jis turi dukros telefono numerį, kurį visiems išplatins ir ji turės daug bėdos. Tai jau kita nusikaltimo kategorija – šantažas ir grasinimai susidoroti“, – baisisi tėtis.

Netrukus vyras pradėjo domėtis internetinių žaidimų įmone, kuri registruota Kipre. Pretenziją jis parašė ir mobiliojo ryšio operatoriui. Jo nuomone, klientai turėtų būti apsaugoti nuo panašių atvejų, galbūt, jo manymu, reiktų taikyti prevencines priemones, klausti vartotojo, ar jis tikrai sutinka siųsti žinutę už tokią didelę kainą. 

„Norint užkirsti tam kelią, reikia tokius nusikaltimus kelti į viešumą, apie tai kalbėti su vaikais, perspėti tėvus ir kviesti visus į diskusiją, ką reikėtų daryti, kad to nebebūtų“, – išeities, kaip kovoti su sukčiais, ieškojo Artūras.

Po tokių piktavalių atakų šeima ne tiek patyrė finansinį nuostolį, kiek moralinę traumą. Mergaitė patyrė didelį stresą, vidinius išgyvenimus, psichologinę žalą. Todėl vyras ragino visus tėvus ir vaikus neprarasti budrumo, nes internete, taip pat kaip ir gatvėje, pilna piktavalių žmonių, kurie gali išvilioti iš paauglių pinigus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)