„Buvo pas mane atėję gyventojai ir aš manau, kad jų nusiskundimas yra visiškai pagrįstas. Kreipiausi į merą, susitikau su juo, bet rezultato jokio“, - LNK laidoje KK2 šį pirmadienio vakarą 19.30 val. kalbės buvęs premjeras.

Gyventojai prisimena, kad anksčiau vietoje kapinių buvo tvarkingas kvartalas, kur tėvai galėjo džiaugtis gamta su vaikais, o dabar – plynė.

„Mūsų kaimynystėje žada 200 kapelių padaryti, o anksčiau čia buvo poilsio zona su dideliais gražiais medžiais. Dabar nieko nėra“, - KK2 laidoje pasipiktinimo neslėps gyventoja Vida Banavičienė.

Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, kapinių teritorijos ribos turi būti ne arčiau kaip trys šimtai metrų nuo gyvenamųjų pastatų, tokia turi būti sanitarinė zona. Ekspertai teigia, kad kapinėse būna didelis užterštumas.

Tačiau vietiniai gyventojai sako, kad šioje vietoje nuo kapinių iki pradinės mokyklos – mažiau nei šimtas metrų.

Mokyklos direktorė Helena Gasperska pasipiktinusi. Jos teigimu, yra mokinių, kurie ypač jautriai reaguoja į kapus, todėl laidotuvių ir panašių vaizdų šalia mokyklos būti negali.

„Yra visokių vaikų, vieniems tokio didelio įspūdžio laidotuvės nedaro, kitiems daro“, - kalbės mokyklos vadovė.

Tuo metu Vilniaus klerkai tikina, kad teritorija bus apsodinta tujomis ir tokiu būdu vaikučiai bei jų tėveliai kapinių nematys, o dabar kapinių eksploatavimas yra sustabdytas.

„Buvo pradėti laidojimai, tačiau kilo nesutarimai ir sustabdėme visus darbus. Du kapai yra kvartale, tačiau mes apželdinsime, sužaliuos teritorija, pažiūrėsim, kaip tai atrodo ir toliau tęsime laidojimus“, - kalbės Vilniaus miesto savivaldybės atstovas.

Gyventojos Vidos teigimu, net Seimo kontrolieriai sutinka, kad yra pažeistos sanitarinės normos. „Seimo kontrolieriai atsiuntė atsakymą bei nurodė pristabdyti projektą, nes pažeidžiamos sanitarinės normos, bet mums savivaldybė sako, kad užtenka 100 metrų“, - kalbės gyventoja.

Tačiau kaip paprasti žmogeliai ras teisybę savivaldybėje, jeigu miesto valdžia neklauso net ir įtakingiausių Lietuvos politikų.

Žmonės bando rasti savivaldybėje teisybę, bet jos rasti neįmanoma, net aš, būdamas Seimo nariu, ir Seimo valdybos nariu, rašau raštus, o niekas man į juos neatsako. Tai rodo, kad teisybę pasiekti žmonėms nėra lengva“, - sakys A. Kubilius.

Anksčiau velionių niekas nelaidodavo mieste, nei prie sodybų. Visi mirusieji buvo gabenami už upės ir šventoje vietoje garbingai sudeginami, o vėliau palaidojami. Plačiau apie Liepkalnio gatvės gyventojų kovą su Vilniaus miesto savivaldybę žiūrėkite LNK laidos KK2 reportaže šį pirmadienio vakarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)