Ar į skurdų mūsų valstybės biudžetą surinktume daugiau mokesčių, jei legalizuotume prostituciją? Greičiausiai taip, sako laidos dalyvis, verslininkas Mantas Varaška. Pasak Manto, per metus teritoriniai policijos komisariatai už vertimąsi prostitucija skiria baudų už daugiau kaip 100 tūkst. litų, tačiau į valstybės biudžetą patenka vos 15-20 tūkst. litų. Jei pogrindinių viešnamių veikla būtų legalizuota, greičiausiai mokesčių būtų surenkama žymiai daugiau. Taip pat, dar būdamas Seimo nariu, M. Varaška priimti įstatymo pataisas, kurios leistų nebausti administracinėmis nuobaudomis moterų, besiverčiančių prostitucija. „Būtina griežtinti baudas sąvadautojams ir prekeiviams žmonėmis“ – įsitikinęs už prostitucijos legalizavimą pasisakantis M. Varaška.

Kita „Yra kaip yra“ laidos dalyvė - Kristina. Daugiau nei dešimt metų dirbusi prostitute, moteris įsitikinusi: legalizuoti prostituciją pirmiausia verta dėl save pardavinėjančių moterų saugumo. „Nei viena prostitute nedirba dėl malonumo. Tą daryti priverčia gyvenimas. Pirmiausia už pinigus savo kūną parduodi dėl pinigų, o vėliau – dėl dozės alkoholio ar narkotikų.“ – studijoje kalbėjo Kristina. Ją į socialinės ir psichologinės paramos centrą atvežė policiją, kai rado gulinčią gatvėje. Buvusi narkomanė, alkoholikė jau penkerius metus kaip atsikratė priklausomybių ir metusi prostituciją stengiasi kabintis į gyvenimą.

Kristina prisiminė, kad pirmas jos darbas buvo laive, naktis su ja kainavo 100 dolerių. „Aptarnauti vyrus buvo šlykštu. Po to draugė pasiūlė migdyti klientus klofelinu. Jis užmiega, kišenes apšvarini ir nereikia santykiauti“, - karčią patirtį prisiminė Kristina.

Prostitucijos problemos sprendimas legaliu keliu būtų naudingas ne tik valstybei, bet ir šeimoms – tuo įsitikinęs advokatas Saulius Vaikšnoras. Dirbantis su skyrybų bylomis teisininkas studijoje prisiminė ne vieną istoriją, kai šeimos skyrėsi vien dėl to, kad vyrui „negana žmonos“.
Tuo tarpu Dingusių žmonių šeimų paramos centro vadovė Natalija Kurčinskaja ir Klaipėdos socialinės ir psichologinės paramos centro vadovė Dalia Puidokienė yra griežtai prieš prostitucijos legalizavimą, nes legalizavimas – yra didžiulė psichologinė, moralinė, socialinė žala, žmogaus teisių pažeidimas.

Ar sifilio ir kitų lytiškai plintančių ligų plitimą įmanoma sustabdyti legalizuojant prostituciją? Kodėl prostitutės linkę kęsti pažeminimus ir smurtą, bet nesiskundžia policijai ir reta savo noru meta šį „verslą“? Apie viską šį antradienio vakarą, per BTV 20.30 val. laidoje „Yra kaip yra“ su Asta Stašaityte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)