Vis dėlto, net po to, kai trys nepilnamečiai jo sūnūs saugiai pasiekė Lietuvos žemę, vyras negali rasti sau vietos, nes šiuo metu negina izraeliečių gyvybių. Žinomas visuomenininkas pasakojo, kokių leidimų turi sulaukti, norėdamas sugrįžti į kariuomenę ir ko labiausiai šiandien bijo Izraelio valstybė, rašoma pranešime spaudai.

Kai Izraelio valstybėje prasidėjo žiaurūs teroro išpuoliai, pirmiausia Danielius suskubo rūpintis saugiu savo trijų ten gyvenančių nepilnamečių sūnų – Judo, Eli ir Joni – pargabenimu į Lietuvą. Vis dėlto šalyje įvesta karo padėtis tokias galimybes itin ribojo, pasėjo nežinią ir kėlė didžiulę baimę

„Atidėjimai, žmonių eilės, lėktuvų nebuvimas. Buvo tiesiog neįmanoma užsisakyti skrydžio bilieto“, – pasakojo Danielius.

Nevilties apimtas tėvas po trijų bemiegių naktų, tarsi paskutinio šiaudo griebėsi skambučio vienam turtingiausių šalies verslininkų Gediminui Žiemeliui, prašydamas jo pagalbos. Po ilgų diskusijų kartu su „Skyllence“ vadove Vilma Vaitiekūnaite verslininkas atrado būdą, kaip išgelbėti ne tik tris Danieliaus sūnus, bet dar 260 žmonių. Vis tik kelionė į Lietuvą nebuvo paprasta.

„Buvo kreiptasi visur, pradedant Lietuvos ambasada Izraelyje ir baigiant žydų bendruomene čia. Kova dar buvo ne tik tai, kaip surasti visus tuos žmones, bet kaip juos užregistruoti, kokius specialius poreikius jie turi, nes buvo labai daug vaikų“, – pasakojo Danielius, kurio dėka iš Izraelio buvo išgabenti ne tik vaikai, išsigandusios šeimos, bet ir pagyvenę žmonės, onkologiniai ligoniai bei namų augintiniai.

Danielius pasakojo, jog prasidėjus teroristiniams išpuoliams, jo šeima – buvusi žmona su trimis sūnumis – buvo savo namuose Vakarų kranto nausėdijoje. Tai gana maža gyvenvietė, kurios teritorija aptverta ir 24 valandas per parą saugoma ginkluotos apsaugos. Šalia yra kareivių pulkas ir greito reagavimo antiteroristinis būrys. Vis dėlto nepaisant tokių saugių gyvenimo sąlygų, prieš pat lemtingąją išpuolio dieną prie pat Danieliaus šeimos namų buvo įvykdytas teroro aktas.

Jo metu į kaimyną buvo paleista gausybė kulkų iš automatinio ginklo. Vis tik vaikų mama, buvusi Danieliaus žmona, net ir po ilgų diskusijų, nesutiko palikti savo šalies ir su vaikais į Lietuvą neparskrido.

„Aš bandžiau įkalbėti atvažiuoti čionai, bet ji atsisakė. Nežinau dėl kokių priežasčių, galbūt yra kitas žmogus ir ji nenori jo palikti, o gal dėl šeimos ir prosenelės. Nors aš siūliau visiems atskristi, jie nenorėjo“, – atviravo Danielius.

Kodėl trylika metų tarnavęs Izraelio karinėse pajėgose Danielius dabar negali ginti savo tautos, iš kur, pasak vyro, teroristinė organizacija „Hamas“ gavo ginklus, kuriais vykdo išpuolius Izraelyje ir apie ką kalbėdamas buvęs kariškis nesulaikys ašarų, – jau šį antradienio vakarą, 20 val., laidoje „Bus visko“ per LNK.

Danielius Lupshitzas atskleidžia palestiniečių ir izraeliečių vertybių skirtumus:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją