Dėl įvestų naujovių žibalo į ugnį įpylė paskutinis filmavimas, kai savo „eurovizinę“ dainą „Attention“ sukūrusi Vilija Matačiūnaitė buvo nepatenkinta dėl to, jog jos kūrybos dainą atliko kiti dalyviai. Jai pačiai taip pat teko dainuoti kitų kompozitorių kūrinius.

„Eurovizijos“ prodiuseris Audrius Giržadas DELFI tikino, jog visi atlikėjai su taisyklėmis buvo supažindinti iš anksto. Todėl reikšti priekaištus dabar – tikrai ne tinkamas metas.

„Atlikėjai žinojo, kur eina. Jie žinojo taisykles ir sąlygas. Galvoti ir apsispręsti reikėjo prieš dalyvavimą – apie tai su jais buvo daug kalbama. Todėl dabar raukyti veidelius dėl to, jog tavo dainą atlieka kitas atlikėjas, nėra jokios prasmės. Į tai reaguojame labai ramiai“, - tikino jis.
Audrius Giržadas

Ar pasiteisino toks „Eurovizijos“ atrankos būdas, ar ne, nacionalinio dainų konkurso prodiuseriui kol kas sunku pasakyti. Tačiau žiūrovai šia atranka yra susidomėję kur kas labiau, nei praėjusiais metais.

DELFI primena, kad dėl aukštų „Eurovizijos“ atrankų reitingų netgi buvo pavėlintas konkurso finalas. Nugalėtojas paaiškės ne vasario pradžioje, bet kovo 1 dieną.

Atskirai balsuojama už atlikėją ir dainą

Kol visa Lietuva nekantriai laukia dainų konkurso nugalėtojo bei „eurovizinės“ dainos-laimėtojos, pateikiame nacionalinės atrankos taisykles, paaiškinančias, kokiu principu bus renkamas dalyvis ir kūrinys, su kuriuo pavasarį atlikėjas atstovaus Lietuvai tarptautinėje „Eurovizijos“ scenoje.

Konkursas šiais metais organizuojamas 4 etapais. Šiuo metu nacionalinė atranka jau įpusėjo trečiąjį etapą. Prieš tai iš 20 dalyvių buvo atrinkta 10 geriausiai pasirodžiusių. Trečiajame etape kiekvienoje laidoje su konkursu atsisveikina po vieną atlikėją, kurį renka žiūrovai, Lietuvos ir užsienio komisija.
Arūnas Valinskas ir Simona Nainė

Trečiasis etapas yra bene sudėtingiausias, nes atskirai renkamas geriausias nacionalinės „Eurovizijos“ atlikėjas ir „eurovizinė“ daina.

Šiuo metu iš 16 pasiūlytų kūrinių liko 12, kurie sulaukė daugiausiai balsų. Konkursinę dainą renka komisija ir internautai, savo balsus LRT internetiniame puslapyje atiduodantys už labiausiai patikusį „eurovizinį“ kūrinį. Kiekvienoje laidoje kris po vieną atlikėją ir dainą.

Galiausiai po žiūrovų ir komisijos balsavimo liks 3 atlikėjai ir trys „eurovizinės“ dainos, keliaujantys į konkurso pusfinalį. Jame kiekvienas dalyvis atlieka tas pačias tris konkursines dainas. Iš trijų geriausių kūrinių ir bus išrinkta „Eurovizijos“ konkurso daina nugalėtoja.

Tačiau kas tą laimėtąjį kūrinį atliks Danijoje, paaiškės tik konkurso finale (kovo 1 d.), ketvirtajame atrankos etape. Tiesioginės transliacijos metu po žiūrovų ir komisijos balsavimo bus išrinktas atlikėjas – nacionalinio konkurso laimėtojas.

Apie atrankos balsavimą

Balsavimas vykdomas dvejomis linijomis – žiūrovų balsavimas ir komisijos balsavimas. Kiekvieno koncerto metu žiūrovai balsuoja už koncerte pasirodžiusius atlikėjus. Koncerto pabaigoje paskelbiami žiūrovų balsavimo rezultatai – daugiausiai balsų surinkęs atlikėjas gauna 10 balų, 2 vieta – 9 balai, 3 vieta – 8 balai, 4 vieta – 7 balai, 5 vieta – 6 balai, 6 vieta – 5 balai, 7 vieta – 4 balai, 8 vieta – 3 balai, 9 vieta – 2 balai, 10 vieta – 1 balas.

Kiekvieno koncerto metu komisija balsuoja už koncerte pasirodžiusius visus atlikėjus. Koncerto pabaigoje paskelbiami komisijos balsavimo rezultatai – pvz.: daugiausiai balsų surinkęs atlikėjas gauna 10 balų, 2 vieta – 9 balai, 3 vieta – 8 balai, 4 vieta – 7 balai, 5 vieta – 6 balai, 6 vieta – 5 balai, 7 vieta – 4 balai, 8 vieta – 3 balai, 9 vieta – 2 balai, 10 vieta – 1 balas. Komisijos nariai negali skirti atlikėjams/ dainoms vienodų balų.

Sudėjus žiūrovų ir komisijos balsavimo rezultatams yra skelbiamas koncerto nugalėtojas. Konkursą palieka mažiausiai balų surinkęs atlikėjas.

Šiuo metu dėl nugalėtojos vardo kovojančios „eurovizinės“ dainos yra:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)