Apsilankius viešame pirmajame Valakampių paplūdimyje akį traukė menkai apsirengusios merginos. Viena iš jų net ir brisdama į vandenį nematė reikalo dėvėti liemenėlę.

Anot Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro psichologės Daivos Balčiūnienės, moterys apsinuogina dėl kelių priežasčių. Dažniausiai tai jos daro, nes seka tarptautines madas, kurios ragina išsilaisvinti. Tačiau yra ir tokių, kurios taip elgiasi dėl ekshibicionistinių priežasčių.

Tai, kas yra nauja, šokiruoja

„Dėl šios priežasties dažniausiai apsinuogina tos moterys, kurios turi gražų kūną, yra jaunos. Tai siejasi ir su noru pademonstruoti save. Aišku, pirminė idėja tokio elgesio idėja teigia, kad visi mes esame lygūs, kad kūnas yra gražu ir nebūtinai jis – seksualumo objektas, tačiau už to neretai slypi kitokios priežastys“, - patikino psichologė.

Ji pripažino, kad užsienyje iki pusės apsinuoginusios merginos nieko nestebina, tačiau tikėtis, kad greitu metu ir Lietuvoje į liemenėlės nedėvinčią merginą žiūrėsime be nuostabos, naivu.

Vilnietės į vandenį brenda ir be liemenėlės

„Į Lietuvą tai ateis, tačiau pamažu. Juk prieš dvidešimt metų mes į daug ką kitaip žiūrėjome ir tai, kad žmogus gali kiekvieną dieną valgyti bananus, mums atrodė neįtikima. Tačiau dabar tai nėra taip įprasta, o viskas, kas nauja, šiek tiek šokiruoja“, - pastebi D. Balčiūnienė.

Ne bikinis, o „monokinis

Tačiau, pasak gydytojos, nebūtų galima teigti, kad eidamos paplūdimiu nuoga krūtine moterys provokuoja vyrus „pulti“. Jeigu jos elgiasi kukliai, specialiai prieš akis nevaikšto ir nedemonstruoja, aplinkiniai tikrai neturi teisės jų teisti.

„Žinoma, visuomet bus moterų, kurios truputėli provokuos, ir dalis vyrų, kurie į tai reaguos. Tačiau labai svarbu žiūrėti, kur tu esi, su kuo ir ar taip elgtis yra saugu. Prieš vėją nepapūsime, kadangi pasaulyje daug kur deginamasi be liemenėlės, tai ateis ir pas mus. Tačiau ne veltui yra reiškinys vadinamas „kartų konfliktu“. Vyresnius žmones toks apsinuoginimas, be abejonės, šokiruos ir erzins ir kels pykti, tad be liemenėlės patarčiau degintis demokratiškesnėje aplinkoje. Nemanau, kad tokia vieta yra oficialūs vieši paplūdimiai“, - patikino psichologė.

Anot jos, svarbiausia žinoti, kad deginimasis be liemenėlės visuomet gali iššaukti priešišką elgesį, tačiau jei to nebijoma, taip degintis galima.

„Daug važinėju po pasaulį ir toks elgesys nei šokiruoja, nei stebina, tačiau Lietuva yra maža katalikiška šalis. Aišku, galima pastebėti, kad Ispanija taip pat yra katalikiška šalis, tačiau ten žmonės netgi sako ne „bikini“, o „monokini“. Tačiau taip galbūt yra ir dėl to, kad pas juos karšta, todėl matyti apnuogintą kūną yra įprasta. Pavyzdžiui, Skandinavijoje, tolerantiškas požiūris į nuogą kūną susiformuoja vaikystėje, kuomet nuo pat mažumės vaikai vedami į viešas pirtis. Tačiau pas mus tokių kultūrinių tradicijų nėra, todėl mada degintis be liemenėlių ir atrodo keista“, - pastebi psichologė.

DELFI jau rašė, kad be viršutinės maudymosi kostiumėlio dalies besimaudžiusi mergina Klaipėdoje buvo užsipulta. Tokiai naujai lietuvaičių madai nepritaria nei psichologai, nei etiketo specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (335)