Nuomos kainos prasideda nuo 10 eurų, perkant – nuo 150 eurų

Paieškojus irklenčių nuomos pasiūlymų internete, galima pastebėti, kad 2 valandų plaukimo kaina didžiuosiuose miestuose vidutiniškai siekia apie 15 eurų – į kainą taip pat įskaičiuotas plaukimo instruktažas ir gelbėjimosi liemenė.

Kaina gali skirtis priklausomai nuo vandens telkinio ir miesto: pavyzdžiui, viename iš puslapių skelbiama, kad poros valandų plaukimo Vilniaus Žaliuosiuose ežeruose kaina vienam asmeniui yra 14 eurų, tuo metu Trakuose, Galvės ežere – 13 eurų.

Aukštaitijoje darbo dienomis galima išsinuomoti irklentę už 10 eurų visai dienai, savaitgaliais ir švenčių dienomis – už 20 eurų.

Norint įsigyti savo irklentę, tenka paploninti piniginę kur kas labiau. Palyginus kainas keliose internetinėse parduotuvėse, matyti, kad pigiausių irklenčių kainos prasideda maždaug nuo 150 eurų, o už garsesnių gamintojų irklentes ir dvivietes irklentes gali tekti sumokėti ir beveik 2000 eurų.

Irklenčių entuziastų daugėja visame pasaulyje: lietuviai – ne išimtis

Kaip sako irklenčių sporto pradininkas Lietuvoje ir GoSup.lt įkūrėjas Karolis Pigaga, irklentės yra du viename – ir sporto šaka, ir laisvalaikio pramoga. Nors pats irklenčių sportas yra dar jaunas, pašnekovas pastebi tendenciją, jog kasmet irklenčių mėgėjų skaičius pasaulyje padvigubėja.
Karolis Pigaga

„Šiuo metu plaukimas irklentėmis išlaiko sparčiausiai augančio vandens sporto titulą pasauliniu mastu. Gali būti, jog dešimtmečio bėgyje jis netgi taps olimpinio sporto šaka. Irklenčių populiarumas iš esmės jau užgožia baidarių ir kanojų sportą. Pažiūrėkite – anksčiau Ispanijoje pakrantės buvo pilnos baidarių, o šiuo metu ten surasite daugiau irklenčių“, – sako K. Pigaga.

Pasaulyje matomos tendencijos neaplenkia ir Lietuvos. Mūsų kraštiečiai jau spėjo pastebėti, kad šalyje ne tik daugėja irklenčių nuomos paslaugų, bet taip pat jas galima sutikti ir parduotuvių lentynose.

„Lietuvoje daugėja entuziastų, kurie turi savo irklentes, daugėja nuomos kompanijų. Dabar ir daugybė kaimo turizmo sodybų gali pasiūlyti tokią pramogą. Tai tiesiog smagus ir sveikas laisvalaikio praleidimo būdas, norint tai gali būti ir sportas“, – teigia K. Pigaga.

Pirmas žingsnis ant irklentės: įspėjo, kas gali atimti visą malonumą

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad plaukti irklente nėra paprasta – svarbu valdyti pusiausvyrą ir, žinoma, mokėti plaukti. Todėl tiems, kas svarsto žengti pirmą žingsnį ant irklentės, K. Pigaga pataria iš pradžių pasimokyti plaukti su instruktoriumi.
Plaukimas irklentėmis

„Saugiausia bus plaukti tuomet, jei iš pradžių apsilankysite įvadinėje plaukimo irklente pamokoje. Instruktorius jums papasakos, kaip laikyti irklą, ką daryti. Pažiūrės, kaip jūs tai darote, pakoreguos jūsų stovėseną, laikyseną. Toks būdas būtų saugiausias ir geriausias. Čia turbūt kaip ir su kitomis sporto šakomis – tu gali pats išmokti plaukti, bėgti, bet su profesionalo pagalba tai darysi greičiau, efektyviau, taisyklingiau, neišsiugdysi netinkamų įpročių“, – pataria K. Pigaga.

Irklenčių sporto pradininkas įspėja, kad netinkamai pasirinkta įranga gali sugadinti visą plaukimo malonumą. Jis pastebi, kad šiandien irklentes jau galima sutikti ir parduotuvių lentynose, tačiau pažymi, kad irklentė irklentei nelygu.

„Ne visos irklentės yra geros kokybės. Būna, žmonės nusiperka pigią irklentę, džiaugiasi gera kaina, bet apsigauna. Keliaujant po Lietuvą tekę susidurti su tokiais atvejais, kai žmogus nusiperka irklentę už labai gerą kainą, tada pasižiūri, kad ji vaikiška. Žmogus sveria virš 100 kilogramų, jam neina išstovėti ant mažos irklentės, ji skęsta, linksta“, – įspėja K. Pigaga.

Renkantis irklentę, svarbu atsižvelgti į vietą, kurioje plaukiosite – ar tai bus ežeras, upė ar jūra, nes skirtinguose telkiniuose naudojamos irklentės turi savų skirtumų. Taip pat svarbu atsižvelgti į savo kūno sudėjimą ir viziją, ką norite veikti su irklente, nes pasirinkimas – platus.
Irklentės

„Galima plaukti upėmis, ežerais, jūroje. Galima žvejoti. Merginos su bikiniais mėgsta degintis – tai lyg privatus paplūdimys. Galima užsiimti pilatesu, joga“, – galimybes vardija jis.

Pasiūla labai įvairi: kuo šiandien lietuviai domisi labiausiai?

Irklenčių entuziastas išskiria, kad šiuo metu didelio susidomėjimo sulaukia irklentėmis per Lietuvos upes vykstantys turai – tai tarsi kelių valandų žygis, tik ant vandens. Anot jo, šiuo metu populiarėja ir įrangos nuoma, kuomet norima prasiplaukti irklente, pavyzdžiui, vaikystėje pamėgstame ežere ar kitoje savo pasirinktoje vietoje.

Irklenčių nuomos versle šiandien populiarūs ne tik įprasti dieniniai pasiplaukiojimai, bet ir naktiniai turai. K. Pigaga pastebi, kad naktiniai turai yra viena populiariausių paslaugų.

„Žmones žavi galimybė pamatyti povandeninį mūsų upių ir ežerų pasaulį. Naktį naudojamos specialios LED šviesos apšviečia vandenį po irklente. Matote, dieną saulė atsispindi nuo ežero paviršiaus, akina mus, todėl negalime taip gerai matyti, kas vyksta po vandeniu. Nakties metu šviesa nukreipiama tik į dugną, neatsispindi nuo paviršiaus ir mūsų neakina“, – sako jis.

Užfiksavo trigubą pardavimų šuolį

Irklenčių entuziastai jau seniai galėjo jas ne tik išsinuomoti, bet ir įsigyti internetinėse parduotuvėse. Tačiau šiandien irklentės pasiekė tokį populiarumą, kad jų net nereikia toli ieškoti – pirkėjai jau spėjo pastebėti, kad dabar jas galima sutikti net ir didžiųjų prekybos tinklų lentynose, irklentės matomos populiariausių prekybos tinklų prekių kataloguose.
Irklentės pasirodė ir didžiųjų lietuviškų prekybos tinklų prekių kataloguose

Atėjus vasaros sezonui, internetinis prekybos centras „Pigu.lt“ paskelbė, kad šį gegužės mėnesį užfiksavo trigubą irklenčių pardavimų šuolį, lyginant su 2022–ųjų tuo pačiu laikotarpiu. Vertinant visą vandens sporto prekių asortimentą, irklentės tapo populiariausia preke vandens sporto prekių kategorijoje.

„Nors irklenčių pardavimai karaliavo ir praėjusią vasarą, tačiau toks ankstyvas susidomėjimas vandens sporto prekėmis nėra įprastas. Tai leidžia teigti, kad ir šią vasarą irklenčių pardavimai laikysis ant bangos. Šią gegužę pastebėjome aktyvesnę prekybą ir pripučiamais žaislais, ir vandens šautuvais“, – žiniasklaidai išplatintame pranešime sako „Pigu.lt“ pardavimų vadovė Kristina Liškauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją