Galimos alternatyvos cukrui gaminant uogienes

Nors dietistė Živilė Dumbraitė-Varkalienė sako, kad visuomet gerai išsaugoti namines vasaros gėrybes žiemai, vis dėlto uogienės ir obuolienės yra daugiau skanus pagardas nei sveikiausias pasirinkimas. Termiškai apdorojant žūsta didžioji dalis vitaminų. Ypač temperatūrai jautrus yra vitaminas C, kurio gausu serbentuose, avietėse ir daugumoje kitų vasaros uogų“, – pastebi dietistė.

Cukrus yra laikomas viena pagrindinių sudedamųjų uogienių dalių. Dėl šios priežasties dietistai rekomenduoja jas valgyti saikingai. „Jis (cukrus – aut. pastaba) reikalingas, kad uogienė ar obuolienė laikytųsi per žiemą. Galima naudoti ir medų, jei jis jums patinka. Tačiau tai nebus kažkuo sveikatai palankiau, nes medų apdorojant termiškai jis taip pat netenka dalies savo gerųjų savybių bei virsta tiesiog saldikliu, – pasakoja Ž. Dumbraitė-Varkalienė, – Žinoma, galima naudoti ir steviją – saldiklį, kuris yra daug kartų saldesnis už cukrų ir neturi kalorijų. Tačiau, turėkite omeny, kad jos yra specifinio skonio ir tikrai patinka ne visų skonio receptoriams. Kaip ir minėjau, uogienė vis tik yra toks produktas, kuriuo reikėtų mėgautis saikingai“.

Kaip tinkamai ruošti uogienę ir kokias uogas geriausia naudoti?

Lidl“ šefas Vytaras Radzevičius galėtų būti pavadintas tikru uogienių ambasadoriumi. Mėgsta jas ir saldžias, ir aštrias, ir kaip pagardus prie mėsos. Taip pat išbando įvairius netradicinius skonius, o obuolienės neatsisako net su bulviniais patiekalais – pavyzdžiui, kaip įprasta Suvalkijoje, su kugeliu ar bulviniais blynais. Paklaustas, kuri uogienė yra mėgstamiausia, jis negalėtų pasirinkti konkretaus skonio. „Vienos išskirti niekaip negaliu, turiu tris favorites. Labiausiai mėgstu vyšnių uogienę be kauliukų, toliau – aviečių, o trečioje vietoje būtų obuolienė. Dar šalia šio trejeto stovi apelsinų marmeladas. Vienas skaniausių užkandžių man – uogienės su sūriais. Tiek su lietuvišku varškės, tiek su fermentuotais. Dar kai kurias uogienes ragauju kartu su paukštiena, žvėriena“, – pasakoja V. Radzevičius.

Aptardama uogienių ruošimo procesą, Ž. Dumbraitė-Varkalienė išskiria kelis aspektus. „Virti reikėtų ant žemos ugnies, neilgai, kad tik būtų sunaikintos bakterijos ir uogienė nesurūgtų bei laikytųsi per žiemą, pabrėžia dietistė, Tara turėtų būti stiklinė, sterilizuoti galima karščiu orkaitėje arba verdančiu vandeniu, kuo geriau sterilizuoti indeliai – tuo uogienė išsilaikys geriau. Pilti į stiklainiukus karštą uogienę ir iš karto užsukti. Taip išvengsime oksidacijos ir bakterijų patekimo į produktą“.

Pasiteiravus, kokios uogienės yra palankiausios organizmui, dietistė atkreipia dėmesį į juodųjų serbentų uogienės pranašumą. Be to, uogienėms ar obuolienėms turėtume rinktis prinokusius, minkštus vaisius, kuriems jau nebetinka šaldymo būdas. Paminėčiau juoduosius serbentus tai labai naudinga uoga organizmui. Visos uogos, kurios yra raudonos, violetinės, tamsiai raudonos spalvos, turi savyje naudingų antioksidantų. Nepasakyčiau, kad viena ar kita uoga padeda esant sutrikimams, bet bendrai palaikyti imuninę sveikatą tikrai rekomenduoju valgyti jų. Pageidautina šviežių sezono metu“, – rekomenduoja Ž. Dumbraitė-Varkalienė.

Živilė Dumbraitė

Sveikesni vasaros derliaus panaudojimo variantai

Tiesa, yra ir alternatyvų, suteikiančių galimybę išsaugoti vasaros derlių. Vienas iš tokių pavyzdžių – liofilizacija, kuris, Ž. Dumbraitės-Varkalienės nuomone, yra puikus pasirinkimas norint išsaugoti uogų savybes. „Liofilizuoti galima ne tik uogas, bet ir daržoves. Toks būdas tik pašalina iš produkto vandenį, tačiau didžioji dalis maistinių medžiagų lieka, beveik nepakinta ir fizinė išvaizda, tūris. Tokias uogas labai mėgsta vaikai, nes jos primena šviežių skonį, tik yra traškios“, – pasakoja dietistė.

Taip pat Ž. Dumbraitė-Varkalienė primena, kad liofilizacijai reikalingi specialūs įrenginiai, tad namie to atlikti kol kas nėra įmanoma. Šie įrenginiai yra pakankamai brangūs ir namų ūkyje tiesiog nenaudojami, labiau naudojami pramoniniu būdu, pardavimui uogas auginančiuose ūkiuose. Galbūt ateityje kažkas keisis ir tokius įrengimus galėsime turėti ir savo namuose“, sako pašnekovė.

Ieškant sveikesnio būdo, kaip panaudoti obuolių derlių, V. Radzevičius ragina pasidomėti rauginimu. „Neseniai Pasvalio krašte pamačiau, kad obuolius galima sėkmingai užraugti. Tam reikia naudoti kietesnius, rūgštesnius vaisius, ypač tinka antaniniai obuoliai. Rauginti dalykai gali būti puikus skanėstas ar pagardas, jie nepraranda vertingųjų savybių, priešingai – įgyja ir papildomų gerų. Be to, taip išvengsite kalno cukraus, kurį piltumėte į obuolienę“, – sako „Lidl“ šefas.

 Vytaras Radzevičius

Ragaukite egzotiškas uogienes – taip išvengsite persivalgymo

Tiesa, uogienes ir obuolienes dažniausiai jų namuose dabar verda žmona Laisvė, o jis eksperimentuoja su egzotiškais skoniais. „Gaminu apelsinų marmeladą arba čili pipirų saldžiarūgščią uogienę. Ji labiau panaši į padažą. Uogienė dietologų paprastai nėra giriama dėl didelio cukraus kiekio, tačiau be cukraus ją išvirti man visgi atrodo misija neįmanoma. Būna patarimų naudoti medų vietoje cukraus, bet kokia nauda iš kaitinto medaus? Jei visgi labai norisi uogų be cukraus, matau tik vienintelę išeitį – šaldymą“, – įsitikinęs „Lidl“ šefas.

Uogienės su egzotiškomis natomis padeda ne tik sukurti netikėtą skonių derinį, bet ir garantuoja, kad jų nesuvalgysite be saiko, todėl V. Radzevičius rekomenduoja išbandyti jo čili uogienę.

Vytaro čili uogienė

Jums reikės:

  • 8 stambiai supjaustytų ankštinių pipirų
  • 10 stambiai supjaustytų čili pipirų
  • Piršto dydžio stambiai supjaustyto imbiero
  • 8 česnako skiltelių
  • 400 g skardinės pomidorų savo sultyse
  • 750 g rudojo cukraus
  • 250 ml vyno acto

Gaminimo eiga:


1. Pipirus, čili (su sėklytėmis), imbierą ir česnaką sutrinkite elektrinėje trintuvėje iki tirštos masės.
2. Sudėkite į storadugnį prikaistuvį su pomidorais, cukrumi, actu ir užvirinkite.
3. Nugriebkite visas putas, kurios atsiras, sumažinkite kaitrą ir virinkite apie 50 minučių, retsykiais pamaišydami.
4. Kai uogienė sutirštės, kaitinkite apie 10–15 minučių, maišydami intensyviai, kad nepritrauktų ir neprisviltų. Kai uogienė taps tąsi ir leis burbulus – nukaiskite.
5. Truputį atvėsinkite, supilkite į sterilizuotus stiklainiukus, uždarykite ir palikite atvėsti.
6. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje iki 3 mėnesių. Atidarius laikykite šaldytuve.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją