Švenčių nusimato daugiau, nei praeitais metais

Šiemet šventės yra organizuojamos drąsiau, nes nebeliko neaiškumo, ar šventė įvyks ir kiek žmonių joje dalyvaus, portalui „Delfi“ pasakoja „PlanuokPati“ internetinės svetainės įkūrėja, švenčių planuotoja Jurgita Majauskienė. „Tarp besiruošiančių šventėms išnyko klausimai ir nerimas dėl karantino. Vasara visada yra ypatingai užimtas šventinis metas, bet skirtumas nuo praėjusių metų yra tas, kad nebėra tiek daug „paskutinę minutę“ sugalvojusių organizuoti šventę tėvelių, krikšto tėvelių ar nuotakų“, – aiškina J. Majauskienė.

Tuo tarpu švenčių planuotoja Milda Liadnova pastebi, kad krikštynos dažniausiai švenčiamos artimiausių šeimos narių rate. „Nors po pandemijos esam išsiilgę žmonių, švenčių ir šurmulio, vis tik krikštynas dažnas renkasi atšvęsti kukliau ir siauresniame artimųjų rate, – komentuoja M. Liadnova, – Mano užimtumas šią vasarą yra visiškai pilnas. Vis tik krikšto proga žmonės rečiau kreipiasi į planuotoją. Asmeniškai rekomenduoju šventės planavimą pradėti nuo planuotojos konsultacijos, kuri padės jau planavimo pradžioje efektyviai paskirstyti šventės biudžetą, sudėlioti esminius šventės taškus ir suteiks reikiamas paslaugų tiekėjų rekomendacijas“.

Jurgita Majauskienė

Išlaidos krikštynoms siekia ir ne vieną tūkstantį

Kalbant apie krikštynų išlaidas, J. Majauskienė pirmiausia pataria apsvarstyti šventės vietą, jos įamžinimą ir vaiko aprangą. Nuo šių dalykų labiausiai priklauso krikštynų kaina. Tuo tarpu įvairios simbolinės dovanos (t. y. dovanėlės seneliams, krikšto tėvams, svečiams, šventės dekoras, simbolinė auka bažnyčiai ir pan.) sudaro tik nedidelę dalį bendros krikštynų išlaidų sumos, bet jas, J. Majauskienės teigimu, taip pat reikėtų apsvarstyti. „Galite užsukti į krikštynų grupes Facebook’e, kur galėsite kartu su kitomis mamomis padiskutuoti krikštynų klausimais. Tačiau paprastai dėl krikštynoms skirto biudžeto klausimų nebūna, nes jis priklauso nuo kiekvienos šeimos norų ir galimybių. Kainos, žinoma, palyginti su praėjusiais metais, augo dėl situacijos pasaulyje“, – pastebi pašnekovė.

Šiuo atveju M. Liadnova antrina „PlanuokPati“ internetinės svetainės įkūrėjai. Vis dėlto, pašnekovės nuomone, krikštynas organizuojant tik artimiausių šeimos narių rate išlaidos neturėtų būti didelės. „Esu įsitikinusi, kad krikštynas galima surengti ir su minimaliu biudžetu, ypač pasirinkus svečius po bažnyčios kviesti į šventinę popietę savo namuose. Vis dėlto jei norėsite kiek ištaigingesnės šventės, teks pakloti ne vieną tūkstantį eurų“, – įsitikinusi M. Liadnova.

Svarbiausia, kad dovanos turėtų išliekamąją vertę

Dovanos nuo krikšto tėvelių priklauso nuo susitarimo ir pareigų pasidalinimo tarp tėvų bei krikšto tėvų. „Krikšto tėveliai turėtų dovanas aptarti bendrai, net jei jie ir nėra pora. Dažniausiai, dovanomis rūpinasi krikšto mama. Ko gero, labiausiai tradicinė dovana yra krikštadėžė. Dar viena vis labiau populiarėjanti dovana vaikučiui – krikštynų palinkėjimų knyga. Kitos dovanos gali būti krikštynų dienos metrikas, žvakė, rožančius, dekoruota pakaba, angeliukas – angelo sargo, kurį gauna vaikutis po krikšto sakramento, simbolis“, – dalijasi J. Majauskienė.

Vis dėlto švenčių planuotojos pripažįsta, kad krikštynų proga vertėtų įteikti prasmingą dovaną, turinčią išliekamąją vertę. „Krikšto tėveliai be tradicinių dovanų (t. y. krikštadėžės, krikšto skraistės ar žvakės) dažnai dovanoja sidabrinę ar auksinę dovanėlę, pavyzdžiui, kryželį, angeliuką – pakabuką ir pan. Ši dovana šventinama po ceremonijos, – pasakoja J. Majauskienė, – Seneliai taip pat gali dovanoti simbolinę, išliekamąją vertę turinčią dovaną. Ypač gražu, jei dovana yra perduodama iš kartos į kartą. Sentimentali dovana gali būti albumas nuo seniausių turimų nuotraukų, papildytas senelių komentarais bei istorijomis“.

Aprangos etiketas priklauso nuo kelių veiksnių

Pasak J. Majauskienės, krikštynų šventės aprangos etiketas, visų pirma, priklauso nuo šventės formato. „Jei šventė vyksta artimųjų rate, galbūt net namuose, svečiai apsirengia tiesiog šventiškai. Tėveliai ir krikšto tėveliai gali derinti aprangos atspalvius ar akcentus, – aiškina pašnekovė, – Jei organizuojama didesnė šventė, kurios metu tėveliai priims santuokos įžadus, tada ir apranga turėtų būti šventiškesnė, prabangesnė. Palyginti su ankstesniais metais, daugėja švenčių, kuriose kartu su krikštynomis švenčiama ir tėvelių santuokos ceremonija. Tokios šventės yra didesnės“.

Milda Liadnova

Tiesa, kaip ir bet kokiai kitai progai, taip ir krikštynoms, aprangos etiketą diktuoja šventės vieta bei numatoma dienos programa, sako M. Liadnova. „Apskritai krikštynos – tai šeimos ir vaikų šventė. Tad visiems šventės dalyviams taikyčiau šią auksinę taisyklę: vengti perdėto puošnumo, vulgarumo ir tamsių spalvų. Manau, kad krikštynų proga balta spalva yra visiems tinkamas pasirinkimas. Jei vengiate baltų drabužių, puikiai tiks ir pastelinė spalvų paletė ar taip pamiltos ryškios vasariškos spalvos. Patarimas norintiems išsiskirti: tiek krikštynų, tiek vaiko gimtadienio proga, nebijokite atrodyti žaismingai“, – rekomenduoja M. Liadnova.

Pasiruošimą šventei reikėtų pradėti kaip įmanoma anksčiau

Besiruošiantiems krikštynoms M. Liadnova pataria domėtis ir užsakinėti viską kiek įmanoma anksčiau. Pasak pašnekovės, per vėlai pradėjus rūpintis šventės planavimu, galimybės tampa ribotos. „6 mėn. iki šventės būtų optimalus laikotarpis kvietimams įteikti. Žinoma, jei šventė planuojama vasaros įkarštyje, kuomet žmonės linkę iš anksto planuotis atostogas, siūlau kvietimus įteikti kuo anksčiau“, – sako M. Liadnova.

J. Majauskienė šiuo atveju priduria, kad krikštynų kvietimų išsiuntimo terminai yra šiek tiek trumpesni nei, pavyzdžiui, vestuvių. „Priklausomai nuo pasirinktos datos ir norimos užsakyti paslaugos ar prekės, gali būti, kad net ir trys mėnesiai iki šventės bus jau per trumpas laikas. Visgi jei krikštynos yra organizuojamos tik artimiausių žmonių rate, tuomet užtenka pasipuošimo kaip į įprastą šventę. Kvietimus galite įteikti ir likus mėnesiui iki jos“, – aiškina švenčių planuotoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)