Nesuvokiamas įžūlumas

Kintantis Palangos veidas jau senokai tapo šeimas su mažaisiais pritraukiančiu kurortu. Visgi nuo senų laikų „girdykla“ vadinama kavinė išliko net pasikeitus jos savininkams. Kovojant su šia kavinės etikete panaikinta prekybos alkoholiu licencija, tačiau neseniai socialiniuose tinkluose atsirado įrašas, kad baras lankytojus kviečia ateiti su savo alkoholiu.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus neslepia, kad naktinio baro valdytojų įžūlumas sunkiai pažabojamas, tad siekis didinti baudas kovojant su girtais triukšmadariais – itin svarbus.

„Seimas pritarė Administracinių nusižengimų kodekso 488 straipsnio pakeitimams ir žengė labai svarbų žingsnį, reguliuojant laukinio verslo ypatumus, – dabar verslininkai, neužtikrinantys tinkamo triukšmo valdymo savo verslo objektuose ir nenorintys investuoti į savo patalpų tinkamą sutvarkymą, investuos į baudas. Kartu Seimas atėjo į pagalbą tiek Palangos savivaldybei (žinoma, ir ne tik), tiek policijos pareigūnams, tiek ramaus ir kokybiško nakties poilsio norintiems gyventojams“, – prieš kelias dienas pranešė Š. Vaitkus.

Šarūnas Vaitkus

Pagal galiojančius įstatymus, neturintis prekybos alkoholiu licencijos baras prilygsta viešai vietai, tad į barą savo alkoholio sumanę atsinešti jo lankytojai vargu ar išties džiaugsis gavę baudų.

Iki šiol baudos buvo gana nedidelės, tačiau vargu ar kuris klientas už atsineštą alkoholį norėtų „primokėti“.

„Jūsų minimoje viešojo maitinimo vietoje, mūsų žiniomis, šiuo metu nėra leidžiama pardavinėti alkoholinius gėrimus išpilstant. Taigi, klientai, vartodami alkoholinius gėrimus šioje maitinimo vietoje, rizikuoja būti patraukti administracinėn atsakomybėn už alkoholio vartojimą viešojoje vietoje. NTAKD nuomone, Jūsų minimos viešojo maitinimo vietos administracija šiuo atveju elgiasi neatsakingai savo klientų atžvilgiu, – informavo NTAKD atstovė Renata Butkevič. – Klientams, vartojantiems alkoholį nurodytoje vietoje, gresia įspėjimas arba bauda nuo keturiolikos iki trisdešimt eurų, pakartotinio pažeidimo atveju – bauda nuo trisdešimt iki devyniasdešimt eurų. Gali būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).“

Naktinio klubo paskelbta informacija neliko nepastebėta, tad NTAKD aiškinasi, ar įmonė nepadarė ir kitų pažeidimų.

Baudos turėtų didėti

Apie tai, kad Seime pritarta ANK pokyčiams, pranešęs Š. Vaitkus teigia, jog Palangoje du naktiniai klubai renka rekordinius baudų skaičius.

„Priminsiu, kad praėjusią vasarą Palangoje ypač pasižymėjo du J. Basanavičiaus gatvėje esantys naktiniai klubai. Dėl vieno iš jų pernelyg audringos veiklos naktimis buvo užregistruoti 208 pranešimai dėl triukšmo, policijos pareigūnai surašė 66 protokolus. Dėl kito naktinio klubo užregistruota 80 pranešimų dėl triukšmo, surašytas 41 protokolas. Ir tam, kad būtų išvengta baudų ir didesnės atsakomybės, tuos daugiau kaip 100 protokolų pasirašė praktiškai vis kitas klubo darbuotojas, taip baudą sumažindamas iki 10 eurų. Tad abu naktiniai klubai per visą vasarą užsidirbo apie 1000 eurų baudų – mažiau nei vienos nakties apyvarta. Nekreipdami dėmesio nei į pernelyg dažną pareigūnų apsilankymą, nei į protokolų šūsnis, nei į nuolatinius gyventojų nusiskundimus, toliau savivaliavo ir publiką linksmino taip, lyg būtų Vudstoko festivalyje, o ne Palangos kurorto centre. Tad ta praktika, tie gudravimai, manipuliavimai bei ignoravimai dabar jau nebegelbės – turės atsakyti konkretus įmonės vadovas ar konkretus atsakingas asmuo“, – skelbia Palangos meras.

ANK 484 straipsnis. Alkoholinių gėrimų gėrimas viešosiose vietose arba neblaivaus asmens pasirodymas viešosiose vietose: alkoholinių gėrimų ar kitų naudojant spiritą pagamintų svaigalų gėrimas gatvėse, stadionuose, skveruose, parkuose, visų rūšių viešajame transporte, išskyrus tarptautinio susisiekimo traukinius, siaurojo geležinkelio traukinius ir laivus, kuriuose yra atskirai įrengtos viešojo maitinimo vietos, taip pat orlaivius, skrendančius už Lietuvos Respublikos ribų, parodose, mugėse ir masiniuose renginiuose, kuriuose savivaldybių tarybų nustatyta tvarka įmonėms, Europos juridiniams asmenims ar jų filialams yra išduotos licencijos prekiauti alkoholiniais gėrimais, sporto varžybų metu salėse ir kitose vietose, išskyrus mažmeninės prekybos ir viešojo maitinimo vietas, kuriose savivaldybių institucijų leista pardavinėti alkoholinius gėrimus išpilstant, neblaivaus asmens pasirodymas viešosiose vietose įžeidžiant žmogaus orumą ir dorovę užtraukia baudą nuo dvidešimt iki vieno šimto eurų.

Grinieji pinigai

Pokyčiai numatomi ir baudos dydžio dalyje, ir kas gali būti baudžiamas. Pakeitimai numato, kad triukšmadariai, nakties metu trikdantys ramybę, užtraukia baudą asmenims nuo 80 iki 200 eurų, po pakeitimų – ir juridinių asmenų vadovams arba kitiems atsakingiems asmenims (tokios nuostatos anksčiau nebuvo) – nuo 200 iki 300 eurų. Administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą asmenims nuo 200 iki 300 eurų (buvo nuo 80 iki 300 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 300 iki 400 eurų (nauja nuostata).

„Triukšmo audras keliantys naktiniai klubai nėra vien tik Palangos ir vien tik J. Basanavičiaus gatvės problema – ji tikrai aktuali visai Lietuvai. Kai kuriose Europos valstybėse baudos siekia ir tūkstančius eurų, nes skaudi ir brangiai kainuojanti triukšmingos aplinkos pasekmė – reikšmingas žmonių sveikatos sutrikdymas. Ir mes pirmiausia turime galvoti apie žmonių sveikatą, o ne apie neatsakingo verslo kraunamus pelnus. Žinoma, baudos savaime neišspręs problemos, o ir mūsų tikslas nebuvo parūpinti verslininkams kuo daugiau ir kuo didesnių baudų. Tačiau tikimės, kad šie pakeitimai privers neatsakingus verslininkus imtis veiksmų ir pertvarkyti savo patalpas, dalį pelno investuojant į garso izoliavimą ir taip užtikrinant galimybę ramiai gyventi kaimynams. Mes pasisakome už atsakomybę ir už verslą, kuris elgiasi atsakingai ir savo lankytojams gali pasiūlyti visapusiškai kokybišką paslaugą, kad jų klientai galėtų linksmintis nesijausdami esą nusižengimo dalyviai ir nebūtų nuolat prižiūrimi policijos pareigūnų“, – rašo meras Š. Vaitkus.

Po beveik poros savaičių šie pasikeitimai turėtų įsigalioti, jei pataisoms savo parašu pritars Prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją