Paaiškino UV indekso reikšmes

Pasaulinis saulės UV indeksas, arba UVI, išreiškia išmatuotą arba numatomą saulės UV spinduliuotės intensyvumą konkrečioje vietoje konkrečią dieną. Šis indeksas ypač aktualus vasarą, kad žinotume, kokių apsaugos priemonių reikia imtis, rašoma Tarptautiniame vėžio tyrimų agentūros (IARC) internetiniame tinklalapyje cancer-code-europe.iarc.fr.

Kai UVI nuo 1 iki 2 – apsaugos nuo saulės priemonių nereikia, lauke būti saugu.

Kai UVI nuo 3 iki 7 – reikia apsaugos priemonių, tai yra būti pavėsyje vidurdienio valandomis, dėvėti palaidinę, tepti odą apsauginiu kremu, užsidėti kepurę ar plačiabrylę skrybėlę.

Kai UVI nuo 8 iki 11– apsaugos reikia ypač, tai reiškia – vengti būti lauke vidurdienio valandomis, įsitikinti, ar bus galimybė pasislėpti pavėsyje. Taip pat būtina dėvėti palaidinę, kepurę ar skrybėlę, pasitepti apsauginiu kremu.

Ultravioletinės saulės spinduliuotės indeksą mūsų šalies regionuose kasdien galite sekti Lietuvos hidrometeorologijos tinklalapyje www.meteo.lt/lt/uvi.

Tokio dalyko kaip „sveikas įdegis“ nebūna

Odos įdegimas – tai apsauginė odos reakcija į ultravioletinių (UV) saulės spindulių arba intensyvios dirbtinės UV spinduliuotės šaltinių (pavyzdžiui, soliariumų) daromą žalą. Taigi įdegusi oda yra saulės padarytos žalos požymis, ir tokio dalyko kaip „sveikas įdegis“ nėra. Jeigu saulė intensyvi ir žmogus būna saulėkaitoje ilgesnį laiką, jo oda nudega nuo saulės, rašo IARC.

Buvimas saulėje taip pat skatina susidaryti apgamus bei strazdanas ir ilgainiui sukelia odos senėjimą. Kai oda senėja dėl UV spinduliuotės poveikio, ji sustorėja ir greičiau praranda elastingumą, ant odos gali atsirasti vadinamųjų senatvinių dėmių, gali pakisti (išblukti) odos spalva, gali padidėti arba išsiplėsti kapiliarai ir išsivystyti odos vėžys.

Dažni saulės nudegimai, ypač vaikystėje ir paauglystėje, siejami su labai padidėjusia rizika susirgti odos vėžiu vėliau. Vis dėlto odos vėžio riziką didina bet kokia ultravioletinė (UV) apšvita bet kuriame amžiuje.

Įdegis

5 gydytojos patarimai, kaip sveikai mėgautis saule

Pasak Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojos Simonos Dikšienės, yra penkios esminės taisyklės, norint apsaugoti odą nuo saulės pažeidimo.

Gydytoja Simona Dikšienė, Antakalnio poliklinikos nuotr.

Pati pirmoji – jei tik yra galimybė, venkite tiesioginės saulės spindulių nuo 11 val. iki 15 val. Pasinaudokite šešėlio taisykle – kuomet jis trumpesnis nei jūsų ūgis, ultravioletinių saulės spindulių aktyvumas gali sukelti odos nudegimą.

Antroji – dėvėkite nuo saulės apsaugančius drabužius. Tam puikiai tinka laisva apranga iš tankiai austos medžiagos. Atminkite, kad tamsios spalvos drabužiai gali geriau apsaugoti nei šviesios, o sausi drabužiai saugo geriau nei šlapi.

Trečioji – nešiokite plačiabrylę skrybėlę ar kepurę plačiais kraštais, kad susidarytų šešėlis, jis apsaugos ne tik galvos ar veido, bet ir jautrią kaklo odą.

Ketvirtoji – jei dėl karščio neįmanoma dėvėti marškinėlių ilgomis rankovėmis ar kelnių, tuomet neuždengtas odos vietas kruopščiai patepkite pakankamos apsaugos kremu nuo saulės. Tinkamai naudojant apsaugos saulės kremą oda neturi įdegti, nes jame esančios veikliosios medžiagos neleidžia patekti saulės spinduliams.

Penktoji ir labai svarbi – pasirūpinkite savo vaikais. Saulėtą karštą dieną vaikai turi būti su kepurėmis, su nuo saulės apsaugančiais, prie kūno neprigludusiais drabužiais, akiniais nuo saulės. Vaikų oda labai jautri saulei, tad kaitrią dieną paplūdimyje juos galima aprengti specialiais nuo UV saulės apsaugančiais kostiumėliais, kurie dengtų pečius, nugarą, krūtinę. Gydytoja rekomenduoja vaikams tepti apsauginius kremus su fiziniais (mineraliniais) saulės filtrais bei didele apsauga (SPF 45–50).

Kremais nuo saulės tepkitės jų negailėdami

Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros specialistai perspėja, kad apsaugos nuo saulės preparatai skirti ne tam, kad galėtumėte ilgiau būti saulėje, bet kad apsaugotų jus nuo tiesioginių saulės spindulių, kai to negalima išvengti.

Dažnai žmonės naudoja mažiau kremo nuo saulės, nei jo reikia gerai apsaugai užtikrinti, pakartotinai tepa irgi nepakankamai, todėl apsauga nuo saulės poveikio silpnesnė, nei nurodyta ant pakuotės. Nebūkite saulėkaitoje ilgiau, nei planavote, nes jaučiatės saugūs pasitepę preparatu nuo saulės, mat sumažės šios priemonės užtikrinama apsauga nuo odos vėžio.

Apskritai patariama kasdienės veiklos metu naudoti kremus nuo saulės, kurių apsaugos poveikio koeficientas yra ne mažesnis kaip SPF 15, o per saulėtas atostogas – preparatą, kurio apsaugos nuo saulės poveikio koeficientas yra SPF 30 arba didesnis.

Apsaugos nuo saulės preparatai veiksmingiausi, kai jie gausiai storu sluoksniu užtepami ant odos, likus 15–30 minučių iki išėjimo į saulėkaitą, o paskui tepami pakartotinai po 30–60 minučių, vėliau kremą tepti reiktų kas 2 valandas. Net jei naudojate vandeniui atsparų apsaugos nuo saulės preparatą, paprakaitavus ar paplaukiojus reikėtų pakartotinai jo užsitepti. Taip pat įvertinkite apsaugos nuo saulės preparato galiojimo laiką, nes laikui bėgant šių priemonių veiksmingumas mažėja.

Pasitikrinkite nudegimo ir vėžio riziką pagal savo odos tipą, plaukų ir akių spalvą

Žmonės, kurių oda šviesi, saulėje nudega daug greičiau nei tie, kurių oda tamsesnė. Raudonplaukiai šviesiai mėlynų akių žmonės daug jautresni UV spinduliams nei juodaplaukiai rudų akių. Kuo žmogaus oda jautresnė saulei, tuo svarbiau ją apsaugoti nuo žalingo UV spindulių poveikio. Pagal jautrumą UV spinduliams išskiriami 6 odos tipai, rašo cancer-code-europe.iarc.fr.

1 tipas – jautriausias saulei, jautrumas įvertinamas (++++). Oda saulėje nudega labai greitai, bet niekada ar beveik niekada neparuduoja. Tų žmonių oda labai šviesi, blyški, dažnai šlakuota, žmogaus raudoni ar labai šviesūs plaukai. Jų odos vėžio rizika didžiausia.

2 tipas– jautrumas vertinamas (+++). Oda saulėje nudega greitai, bet paruduoja silpnai. Tų žmonių oda šviesi, balta, šviesūs plaukai, mėlynos ar rudos akys. Kai kurių plaukai tamsūs. Jų odos vėžio rizika aukšta.

3 tipas – jautrumas vertinamas (++). Oda saulėje lengvai nenudega, bet tampa gerai įdegusi (nurudusi). Tų žmonių oda šviesiai rusva, plaukai tamsūs, rudos arba žalios akys. Jų odos vėžio rizika aukšta.

4 tipas – jautrumas vertinamas (+). Oda saulėje beveik nenudega, bet lengvai tampa gerai įdegusi (įrudusi) Tai yra Viduržemio jūros odos tipas. Tokių žmonių oda vidutiniškai ruda, jie turi tamsius plaukus, rudas akis. Yra odos vėžio rizika.

Asociatyvi nuotr.

5 tipas – jautrumas vertinamas (+/-). Oda niekada nenudega, natūrali ji tamsesnė. Tai yra Azijos odos tipas. Tokių žmonių oda tamsiai ruda, rudos akys, tamsūs plaukai. Odos vėžys jiems retas, jei išsivysto, dažnai nustatomas vėlyvųjų stadijų.

6 tipas – jautrumas vertinamas (-). Oda niekada nenudega, natūrali tamsi oda. Tai yra negroidinis odos tipas. Tų žmonių oda turi daug pigmento, labai tamsi ruda ar juoda, tamsiai rudos akys, juodi plaukai. Odos vėžys retas, bet jei išsivysto, dažnai nustatomas vėlyvųjų stadijų.

Kiti svarbūs veiksniai, susiję su odos piktybinių navikų išsivystymu, yra apgamų skaičius odoje. Didelis skaičius apgamų susijęs su didesne melanomos rizika, taip pat riziką kelia netipiškos išvaizdos apgamai, jeigu tėvai sirgo odos vėžiu, oda jau pažeista dėl per didelio buvimo saulėje, kuomet yra atsiradusių dėmių (šlakų), oda praradusi elastingumą, raukšlėta. Riziką sukelia ir nuslopęs imunitetas.

Nerimas dėl vitamino D

Gydytoja S. Dikšienė į klausimą, ar vengdami saulės gausime pakankamai mums taip reikalingo vitamino D, atsako, kad nors deginantis saulėje jo ir gaunama, tačiau reikia nepamiršti, jog yra ir kitų būtų užtikrinti šio vitamino reikiamą kiekį organizme: „Žmogus vitamino D gauna šiais būdais: veikiant odą saulės spinduliams ir su maistu, maisto papildais. Norint iš maisto gauti daugiau vitamino D, reiktų vartoti produktus, kurie turi didesnį jo kiekį, tai gali būti riebios žuvys, ikrai, kiaušinių tryniai, kiaulių kepenys.“

Vitaminas D yra svarbus, bet paprastai, siekiant išvengti jo trūkumo, pakanka lauke praleisti šiek tiek laiko. Jei esate sveikas žmogus, nuolat būnantis lauke, jūsų organizme pagaminama pakankamai vitamino D, todėl, vengdami būti saulėje pernelyg ilgai, neturėtumėte nerimauti, rašo ir cancer-code-europe.iarc.fr.

Vitaminas D labai greitai gaminamas odoje, kai ją veikia saulės šviesa. Siekiant palaikyti tinkamą vitamino D kiekį organizme, papildomai būti saulėje nereikia. Pavyzdžiui, kad organizme būtų gaminama pakankamai vitamino D, paprastai pavasarį ir vasarą užtenka kasdien vidurdienį maždaug 10–15 minučių pabūti lauke (neapsaugotu veidu, rankomis ir kojomis).

Jeigu laikysitės rekomendacijų vengti per ilgai būti saulėje ir nesideginti soliariumuose, apsaugosite savo odą nuo pernelyg didelės žalos, bet vitamino D jūsų organizme netrūks. Žiemą arba aukštai virš jūros lygio esančiose vietose galite ilgiau pabūti lauke (stebėkite UV indeksą, taip pat ir žiemą) arba rinkitės daugiau vitamino D turintį maistą. Degintis soliariume siekiant padidinti vitamino D kiekį savo organizme nebūtina, negana to, dėl susijusios didesnės odos vėžio rizikos primygtinai rekomenduojama to nedaryti.

Jeigu vis tiek nerimaujate dėl galimo vitamino D trūkumo, pasikonsultuokite su savo gydytoju.

Jeigu jums trūksta vitamino D, kreipkitės patarimo į savo gydytoją (pvz., dėl vitamino D papildų vartojimo ar kitų gydymo priemonių).

Kodėl nereikėtų įdegti soliariume prieš atostogas

Soliariumuose skleidžiama UV spinduliuotė turi tokį pat žalingą poveikį odai kaip ir natūrali saulės šviesa ir, kadangi tai yra nereikalingas poveikis, jo reikėtų visada vengti, pataria Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros specialistai.

Deginimasis soliariume neužtikrina geresnio pagrindo papildomai deginantis saulėje, ir tokio dalyko kaip saugus įdegis nėra.

Degintis soliariume siekiant padidinti vitamino D kiekį savo organizme nebūtina ir primygtinai rekomenduojama to nedaryti. Ta pati UV spinduliuotė skatina įdegį ir kartu didina riziką susirgti odos vėžiu bei pažeidžia odą.

Kai kurie žmonės mano, kad deginimasis soliariume padeda jiems gydytis žiemos depresiją, bet tai galima daryti saugiau, naudojant ryškias matomos šviesos lempas, kurios neskleidžia UV spinduliuotės. Žmonės, kuriems būtinas tam tikros ligos gydymas UV spinduliuote, turėtų būti gydomi atidžiai stebint gydytojui, pavyzdžiui, klinikoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją