aA
Visai netoli Lietuvos, Latvijoje, yra įkurtas Shiitake grybų ūkis. Jame galima išvysti, kaip auginami šie grybai, paskanauti įvairių, grybais prisotintų, patiekalų. Delfi domisi, kaip atrodo šių grybų priežiūra ir su kuo valgomi Shiitake grybai.
Shiitake grybų ūkis
Shiitake grybų ūkis
© DELFI skaitytoja

Netoli Lietuvos – Shiitake grybų plantacija

Delfi skaitytoja Ugnė dalijasi savaitgalio Latvijoje įspūdžiais.
„Iš Lietuvos autobusu važiavome į Shiitake grybų ūkį – mat Latvijoje yra ūkininkas, kuris augina šiuos grybus. Sakoma, kad jie yra labai sveiki“, – pasakoja keliautoja Ugnė.

Moteris išduoda ir verslo įkūrimo istoriją: „Shiitake grybus auginantis verslininkas pasakojo, kad anksčiau ir jo tėvai augino šiuos grybus. Tiesa, tai buvo ne verslas – vos keli grybienos kelmai.“

Ūkininkas prisimena, kad tėvų auginami grybai jam buvo pabodę, tėvai juos dėdavo į kone kiekvieną patiekalą.

Pasak pašnekovės, laikui bėgant, ūkininkas suprato pasiilgęs Shiitake grybų skonio, todėl ėmėsi savo verslo.

Shiitake grybų ūkis
Shiitake grybų ūkis
© DELFI skaitytoja

Pirmo derliaus tenka laukti trejus metus

„Shiitake grybų verslas – itin brangi ir rizikinga veikla, mat užtrunka, kol padarytos investicijos atsiperka“, – ūkininko iš Latvijos žodžius prisimena Ugnė ir prideda, kad pirmą grybų derlių galima nuimti tik po trejų metų.

O ko reikia, norint pradėti tokį verslą? „Pirmiausia Shiitake grybus norintis auginti žmogus turi nusipirkti medienos – medžių kamienų, ir grybienos. Pastarąją reikia įdėti į kamiene padarytas skylutes, iš kurių ima dygti minėtieji grybai“, – verslo kūrimo gaires nurodo pašnekovė.

Shiitake grybų ūkis
Shiitake grybų ūkis
© DELFI skaitytoja

Vaišės iš grybų ir mėnulio kalendorius

Ugnė prisimena, kad grybų ūkyje keliautojai vaišinami pačiais gardžiausiais patiekalais.

„Visiems atvykusiems ūkio šeimininkas duoda paragauti sriubos su grybais. Taip pat galima paskanauti duonos ir sviesto, kurie – taip pat su grybais“, – gastrokelionės įspūdžiais dalijasi Ugnė.

O kiek kainuoja šie produktai? Anot moters, sviestas ir duona kainuoja po 5 eurus, tai – pigiausia, ką galima įsigyti ūkyje. „Stiklinis indelis džiovintų grybų – 15 eurų, grybų milteliai – 10 eurų“, – prisimena moteris.

Shiitake grybų ūkis
Shiitake grybų ūkis
© DELFI skaitytoja

„Lauktuvėms nupirkau tik sviesto, man šios kainos mažos nepasirodė“, – atvirauja keliautoja.

„Įdomu tai, kad ūkininkas sakė, jog Shiitake grybai visuomet išdygsta tryliktą mėnulio dieną. O štai rinkti grybus yra geriausia tarp 5 ir 10 mėnulio dienos, sakoma, tada dar nebus sukirmiję“, – pastebėjimais dalijasi Delfi skaitytoja.

Grybų populiarumas – socialinių medijų padarinys

Mikologės Jurgos Motiejūnaitės teigimu, Shiitake grybai, arba valgomieji danteniai, savaime auga rytinėje Azijoje.

„Lietuvoje natūraliai šie grybai neaptinkami“, – Shiitake gerbėjams liūdną žinią turi specialstė.

O kuo šis grybas skiriasi nuo lietuviškojo baravyko? „Shiitake grybai naudojami Azijos virtuvėje ir tradicinėje medicinoje“, – paaiškina specialistė ir priduria, kad mažai termiškai apdorotas Shiitake grybas gali sukelti vadinamąjį Shiitake dermatitą – gana dažną alerginę reakciją, paplitusią Azijoje.

„Shiitake grybai yra išpopuliarinti spaudos ir kitų medijų", – šypsodamasi teigia mikologė.

Skanėstai su Shiitake grybais

Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas siūlo du gardžius receptus su Shiitake grybais.

„Shiitake grybai žavūs tuo, kad turi elegantišką riešutinį poskonį“, – sako A. Ivanauskas. Pasak specialisto, šių grybų svarbiausia nepervirti ir neperkepti – priešingu atveju jie praras savo skonį.

Alfas Ivanauskas
Alfas Ivanauskas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Kadangi Shiitake grybai yra labai charakteringi, juos galima maišyti su pievagrybiais – tai puiki skonių kombinacija“, – kulinariniais patarimais dalijasi virtuvės mitų griovėjas.

Vienas receptų – antiena su kokosų pieno rizotu ir Shiitake grybais. Ruošiant šį patiekalą, Shiitake grybus reikia pakepti kartu su kukurūzų burbuolėmis, o užpylus padažo ir vandens, leisti nugaruoti.

Shiitake grybus galima panaudoti ir ruošiant kitą patiekalą – vegetarišką makaronų sriubą su tofu sūriu ir grybais. Kulinaro patarimas gaminant šį patiekalą – užtikrinti, kad į kiekvieną sriubos dubenėlį patektų reikiamas kiekis grybų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(27 žmonės įvertino)
3.0741

Profesorius Urbonas įvardijo produktą, kurio turėtų nelikti vaikų meniu: jis gali lemti mirtinas pasekmes (161)

Duonos riekė, daržovė, vaisius ir sūrelis – geras priešpiečių dėžutės turinys? Pasirodo,...

Užburiantys gamtos vaizdai – užfiksavo paskutines vasaros akimirkas (11)

Šilčiausias ir šviesiausias metų laikas su mumis atsisveikina – paskutinę vasaros dieną norisi...

Pavargęs nuo karantino, Rokas sumanė augintinei aprodyti Europą: sėdo į mašiną ir įveikė 6000 kilometrų (51)

Vokiečių aviganei Norai išties pasisekė – kur bekeliautų jos šeimininkas Rokas Markovičius,...

Anūkė metė sau iššūkį: už 480 eurų seną močiutės kambarį pakeitė neatpažįstamai (133)

Per savaitę suremontuoti seną močiutės kambarį, kad šis būtų šiltas ir jaukus. Tokį...

Telšių rajone Monika rado savo gyvenimo grybą: tokio milžino dar neteko matyti (61)

Miškuose pasipylus grybams, grybautojai aptinka ir dar nematytų įdomybių. Štai, sekmadienį...

Top naujienos

SAM viceministrė: iš reanimacijoje atsidūrusių koronaviruso pacientų neišgyvena net 70–80 proc. įvardino gydymo kainas (483)

Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė Delfi laidoje „Iš esmės“...

Kovoje su nedarbu ir šešėliu Joniškis ėmėsi nepopuliarių metodų: bedarbių sumažėjo perpus (121)

Panašu, kad situacija darbo rinkoje pamažu gerėja – nedarbas mažėja beveik visoje Lietuvoje,...

Patvirtinta: mokinių atostogų metu įsigalioja griežtesnė tvarka, besitestuojantys gaus testus į namus (22)

Vyriausybė praėjusią savaitę prailgino moksleivių rudens atostogas dviem dienoms, o šią...

ETT nurodė Lenkijai mokėti po 1 mln. eurų per dieną už ginčą dėl teismų papildyta (215)

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) trečiadienį įpareigojo Lenkiją mokėti po 1 mln....

Vilnius uždraudė šildytis akmens anglimi ir durpių briketais: baudos sieks iki 600 eurų (26)

Draudimas individualių ir daugiabučių namų butų gyventojams kūrenti krosnis akmens anglimi ir...

Stilistė pasakė, koks derinys šį sezoną privalo būti jūsų spintoje: šios 2 detalės yra svarbiausios (2)

Bobų vasara ir šilti rudens vakarai jau praeityje – metas ruošti tikrą rudenišką mados...

Maksvytis paskelbė pirmąjį ilgą rinktinės kandidatų sąrašą: įtraukti ir „Žalgirio“ žaidėjai

Likus kiek mažiau nei mėnesiui iki pirmojo mačo atrankoje į 2023-ųjų pasaulio čempionatą,...

Lenkija pristato radikalių permainų planą: norime išvengti blogiausios baigties (8)

Lenkijos valdančiosios partijos lyderis antradienį pristatė planus dėl krašto gynybos įstatymo...

Pirmą kartą parengtas planas dėl pasirengimo galimai Astravo AE avarijai (35)

Vyriausybės pasitarime trečiadienį aptartas Pasirengimo galimai radiologinei ar branduolinei...

Anglai į Lietuvą atskraidino dar būrį nusikaltėlių, tarp jų ir tarnybos kariuomenėje bijantys (40)

Trečiadienį į Vilniaus oro uostą specialiu reisu iš Londono atskridusiame lėktuve buvo 18 iš...