Kvies sustoti ir pailsėti

Festivalio organizatorė Daiva Savickienė aiškina, kad tvarių kelionių tema šiais metais buvo pasirinkta neatsitiktinai. Pasak jos, kelionės, o konkrečiai transportas, ženkliai prisideda prie taršos – sudaro apie 24 proc. visų CO2 emisijų.

„Ir, žinote, kelionių tvarumas nėra vien tik CO2. Kai kalbame apie keliones, mes kalbame apie visokį tvarumą – kelionė mums turi suteikti ne tik malonumą, ne tik duoti kažkokių žinių, bet ir poilsį, nes mūsų šiuolaikinė visuomenė pamiršo, kas yra tvarumas, pamiršo, kas yra poilsis, kam yra skirtos atostogos: mes skubame, bėgame, lekiame, norime pamatyti kuo daugiau, kuo toliau ir grįžtame pavargę. Grįžtame ir sakome: „dabar tai jau tikrai pailsėsiu“.

Mes turime ir festivaliuose išmokti neaprėpti visko, pasirinkti tai, kas mūsų širdžiai miela, kas mums yra artima, ko mes iš tikrųjų jaučiame, kad norime ir tuo pasimėgauti. Nereikia, kaip sakant, visko išbandyti vienu metu. Be abejo, mes turėsime penktadienį, šeštadienį, sekmadienį, tai nebus taip viskas labai smarkiai persipynę – tikrai darysime, kad žmonės galėtų ir vieną, ir kitą išbandyti. Paros ilgos – paukščius stebėsime anksti, koncertus klausysime vėlai. Kiną taip pat spėsime pažiūrėti. Tai tikrai manau, kad viskas bus suderinama – ir poilsis, ir pramogos“, – šypteli festivalio organizatorė.

Daiva Savickienė

Tad D. Savickienė kviečia festivalyje įsikvėpti ir pailsėti – čia bus galima ne tik pagulėti ant pievos, bet ir išgirsti įkvepiančių pranešimų ir diskusijų.

„Bus galima patirti miško maudynes, „Ornitostogų“ užsiėmimą, išbandyti jogą, meno terapiją ir garsų terapijas, paskanauti sveiko maisto, išbandyti įvairiausias pramogas: turėsime „Garnier“ tvarią grožio studiją, kiną, vakarinius koncertus, kurių metu mus linksmins „Velvet“, „Baltasis kiras“, „Baltosios varnos“ – bus daug baltos spalvos mūsų festivalyje. Noriu pabrėžti, kad nebūtinai jūs turite domėtis tvarumu. Atvykite visi – tiek vyresni, tiek jaunesni, tiek besidomintys, tiek nieko apie tai nežinantys. Kviečiame visus lėtam ir įkvepiančiam savaitgaliui“, – pasakoja pašnekovė.

Asociatyvi nuotr.

Paklausta, ar tai festivalis, į kurį priimami tik tvariai atvykstantys dalyviai, D. Savickienė sako, kad atvykti čia galima ir automobiliu, tačiau tiems, kurie pasirinks tvarų keliavimo būdą, bus pritaikyta nuolaida bilietui.

„Galėsite ir pėsčiomis atkeliauti, tikrai organizuojame kelionę į festivalį šiais metais tiek pėsčiomis – žygiu, tiek dviračiais, tiek baidarėmis iki pačios Antalieptės, iki paties festivalio. Tai labai rekomenduoju, tuo labiau, kad ir bilietai tokiems tvariems keliautojams bus per pusę pigesni. Pasinaudokite proga“, – sako ji.

Skirs laiko atsigręžimui į gamtą ir stebės paukščius

„Ornitostogų“ įkūrėjas Marius Karlonas festivalyje pasakos, kaip atosstogaujant gamtoje pastebėti paukščius ir ragins pakelti galvas į viršų. Pasak jo, ši veikla Lietuvoje sparčiai populiarėja, tačiau kol kas savo populiarumu dar atsilieka nuo užsienio šalių. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje „Karališkoji paukščių apsaugos draugija“ (angl. „Royal Society for the Protection of Birds“) turi daugiau nei vieną milijoną narių.

„Man labai džiugu, kad šią veiklą įkūriau 2019 metais ir šiuo metu jau daugelis mūsų turų įvyksta, yra užimti, surenkame grupes, daugėja žmonių besirūpinančių gamta, besidominčių paukščiais, norinčių keliauti kitaip, prasmingai ir laiką praleisti ne tik išleidžiant pinigus, bet ir įgyjant žinių apie mūsų aplinką“, – pasakoja M. Karlonas.

Marius Karlonas

Pasak ornitologo, žmonės, grįžę iš šio užsiėmimo, nustemba, kad aplink juos yra tiek paukščių, kurių niekada iki šiol nepastebėjo. Tad užtikrina, kad paukščių stebėjimas nustebina ir didžiausius skeptikus.

„Jie eina su mūsų gidais, monoklių pagalba pritraukiame tuos paukščius giedančius, papasakojame apie jų giesmes, kaip juos reikia atpažinti, kaip įsiklausyti. Žmonės pamato tą patį tulžį, kuris yra be galo spalvotas, arba geltonąją kielę, kurios daugelis nėra matę ir yra pratę prie baltosios kielės ar virš mūsų skraidančio mažojo erelio rėksnio.

Tai žmogų visiškai atitraukia nuo tos rutinos, kurioje visą laiką bėgame kaip tos pelytės, savo ratukyje. Ištrūkę į gamtą, pabuvę ten, pakeliavę truputį kitaip, dažniausiai grįžtame truputį kitokie. Žmonės mums rašo atsiliepimus ir sako, kad jiems reikėjo kokių 2–3 dienų sugrįžti, nes dar girdi paukščius, girdi aplinką.

Tai iš tikrųjų džiaugiuosi, kad Daiva pakvietė, tikrai bus smagu atvykti į festivalį. Turėsime ten ir savo palapinę, kur pristatysime mūsų parduotuvės prekes – paukščių stebėjimo knygas, taip pat žiūronus, optikas, maskuotes, būtent tai, kuo rengiasi, ką naudoja visi Lietuvos gamtos stebėtojai. Taip pat pristatysime visus savo turus, dalyvausime diskusijoje, o visi, kurie norės anksčiau atsikelti ryte, išeisime į ekskursiją. Tad tikrai bus ir praktinių, ir teorinių užsiėmimų“, – tikina M. Karlonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją