aA
Joninės – pati ryškiausia vasaros šventė ir jos išvakarėse daugelis suka galvą, kokiais ypatingais patiekalais nustebinti artimuosius, ypač atėjus neįprastiems karščiams. Atrodo orai tokie, kad norisi tik gaivintis vandeniu, visgi šventė yra šventė, o lietuviai nepratę, kad stalas būtų tuščias.
Joninių tradicijos – populiariausias šios nakties valgis, kurį mėgo dar mūsų protėviai, ir šiuolaikiniai patiekalai
© Shutterstock

Pasirodo, esama ir tam tikrų tradicijų, susijusių su Joninių patiekalais.

Ką per Jonines valgydavo mūsų protėviai?

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad Joninės, kaip ir kitos šventės, neapsieidavo be skanaus maisto, o senoviniai Joninių patiekalai, visai kaip ir dabar, dažniausiai būdavo ruošiami lauke, ant ugnies.

Ant laužo buvo spirginami lašiniai, pelenuose kepamos bulvės, mėsa, pyragai, taip pat sūriai ir kiaušiniai. Pats populiariausias Joninių nakties valgis – lauže keptos bulvės su rūgpieniu ar įvairiais padažais, o kiekvienas patiekalas turėjo dar ir magišką galią. Tačiau V. Juodkazienė pastebi, kad šiais laikais žmonės dažniau renkasi ant laužo kepti ne bulves, o įvairesnius patiekalus: šiuo metu ant žarijų verdamos ir įvairios sriubos, troškiniai, gaminamas plovas, kepami mėsainiai, dešrainiai, netgi gaminami desertai.

Šašlykai
Šašlykai
© Shutterstock

Maistas – vienas pagrindinių šventės akcentų

Tuo tarpu maisto tinklaraščio „Ant medinės“ lentelės autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė pasakoja, kad jai Joninės svarbios dėl su artimaisiais leidžiamo laiko: K. Pišniukaitės-Šimkienės vyro Vytauto tėtis yra vardu Jonas, tad tinklaraštininkė kiekvienais metais per Jonines stengiasi jį aplankyti, pasveikinti ir gražiai šią progą paminėti.

„Jei tik galime, trumpiausią metų naktį sutinkame pas vyro tėvus, tradiciškai švenčiame gamtoje su vainikais ir dainomis. Taip pat skanaujame išskirtinių, šiai šventei ruošiamų patiekalų. O ypač mėgstame maistą ruošti lauke – čia verda ne ką prastesnis skonių gyvenimas nei namų virtuvėje“, – pasakoja maisto tinklaraštininkė.

Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. (Lina Jushke Photography)
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. (Lina Jushke Photography)

K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad ant grotelių su vyru kaskart kepa įvairiausius patiekalus: nuo sparnelių ir šonkauliukų iki varškės sūrio, troškinių, picų ir pyragų. Šį kartą K. Pišniukaitė-Šimkienė su šeima išbandė išsikepti plokščią viščiuką.

„Angliškai šis metodas vadinasi butterflied chicken – gaminant tokiu būdu pašalinamas viščiuko stuburas, jis kepa plokščias, todėl iškepa greičiau ir tolygiau. O kad būtų dar skaniau ir maistingiau, garnyrui kepėme visą daržovių vaivorykštę: prie viščiuko iškepėme česnakiniu sviestu gardintus kukurūzus, cukiniją, smidrus, paprikas ir pomidorus, o visą skonių derinį tobulai užbaigė česnakinis jogurto padažas“, – pasakoja K. Pišniukaitė-Šimkienė ir dalijasi ypatingai paruoštos vištienos receptu, kuris puikiai tiks ir Joninių stalui.

Joninių tradicijos – populiariausias šios nakties valgis, kurį mėgo dar mūsų protėviai, ir šiuolaikiniai patiekalai
© Shutterstock

Plokščias viščiukas su daržovėmis

Viščiukui reikės:

• 1 viščiuko
• 3 v.š. aliejaus
• 1 v.š. obuolių sidro acto
• 3 skiltelių česnako
• 1 a.š. druskos
• Žiupsnelio pipirų
• 1 a.š. maltos rūkytos paprikos
• 1/2 a.š. rudojo cukraus
• Saujos įvairių šviežių žolelių arba 1 a.š. džiovintų žolelių

Daržovėms reikės:

• Įvairių daržovių
• 3 v.š. sviesto
• 2 skiltelių česnako
• Druskos, pipirų
• Saujos įvairių šviežių žolelių arba 1 a.š. džiovintų žolelių

Česnakiniam padažui reikės:

• 4 v.š. graikiško jogurto
• 2 skiltelių česnako
• Žiupsnelio druskos, pipirų ir cukraus
• Šlakelio citrinos sulčių
• Saujelės krapų arba žiupsnelio džiovintų krapų

Ant medinės lentelės nuotr.
Ant medinės lentelės nuotr.

Gaminame:

• Dieną prieš kepimą Kristina paruošia ir pamarinuoja viščiuką. Aštriu peiliu arba specialiomis žirklėmis pašalina viščiuko nugaros kaulą, atverčia jį taip, kad šis gulėtų krūtinėle į viršų ir rankomis dar paspaudžia kad viščiukas taptų plokščias.
• Indelyje tinklaraštininkė sumaišo aliejų, actą, tarkuotą česnaką ir prieskonius. Šiuo marinatu ji kruopščiai ištepa viščiuką, stengiasi, kad marinato patektų ir po odele. Tuomet indą su viščiuku apdengia maistine plėvele ir padeda nakčiai į šaldytuvą.
• Tada paruošia kepsninę kepimui tiesioginėje kaitroje. Viščiuką kepa 160 laipsnių temperatūroje 20 minučių ant tos pusės, kuri pilnai padengta odele. Tuomet apverčia viščiuką ir kepa dar apie 40 minučių, arba kol vidinė mėsos temperatūra pasiekia 75 laipsnius.
• Kai viščiukas iškepa, atideda jį ir apdengia folija, kol iškeps daržovės.
• Tuomet Kristina pasiruošia česnakinį padažą: indelyje sumaišo jogurtą su trintu česnaku ir kitais padažo ingredientais.
• Vėliau paruošia česnakinį sviestą daržovėms: lydytą sviestą sumaišo su trintu česnaku, druska, pipirais ir žolelėmis.
• Po to Kristina daržoves deda ant grilio, kepdama kartas nuo karto patepa jas česnakiniu sviestu. Anot jos, kepimo laikas visoms daržovėms skirtingas, tad kepdami turėtume prižiūrėkite kiekvieną daržovę atskirai.
• Galiausiai ji viščiuką supjausto dalimis ir patiekia su keptomis daržovėmis ir česnakiniu padažu. Skanaus!

Ant medinės lentelės nuotr.
Ant medinės lentelės nuotr.

Lietuviai net ir per vasaros karščius mėgsta mėsą

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad Joninės įprastai yra neatsiejamos nuo ant grilio keptos mėsos ar žuvies, todėl kepimui ant žarijų skirtų produktų paklausa išauga.

„Nors tarp kepimui ant žarijų skirtų produktų vis dar populiariausi yra mėsos gaminiai, tokie kaip tradicija jau tapę šašlykai, dešrelės arba vištienos sparneliai, pastaruoju metu kepsninėse vis dažniau kepama ne tik mėsa, bet ir žuvis, įvairiausios jūros gėrybės, sūriai, sparčiai populiarėja ir įvairiausios grilintos daržovės ir vaisiai“, – pasakoja komunikacijos vadovė.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
4.0000

Profesorius Urbonas įvardijo produktą, kurio turėtų nelikti vaikų meniu: jis gali lemti mirtinas pasekmes (161)

Duonos riekė, daržovė, vaisius ir sūrelis – geras priešpiečių dėžutės turinys? Pasirodo,...

Užburiantys gamtos vaizdai – užfiksavo paskutines vasaros akimirkas (11)

Šilčiausias ir šviesiausias metų laikas su mumis atsisveikina – paskutinę vasaros dieną norisi...

Pavargęs nuo karantino, Rokas sumanė augintinei aprodyti Europą: sėdo į mašiną ir įveikė 6000 kilometrų (51)

Vokiečių aviganei Norai išties pasisekė – kur bekeliautų jos šeimininkas Rokas Markovičius,...

Anūkė metė sau iššūkį: už 480 eurų seną močiutės kambarį pakeitė neatpažįstamai (132)

Per savaitę suremontuoti seną močiutės kambarį, kad šis būtų šiltas ir jaukus. Tokį...

Telšių rajone Monika rado savo gyvenimo grybą: tokio milžino dar neteko matyti (61)

Miškuose pasipylus grybams, grybautojai aptinka ir dar nematytų įdomybių. Štai, sekmadienį...

Top naujienos

Kraupioje avarijoje vaikų netekę tėvai sugebėjo atleisti BMW vairuotojui: jie buvo geriausi draugai (64)

Per tragišką avariją du savo geriausius draugus pražudęs 23 metų vilnietis Mantas Kildišius...

Užsienyje bijo lietuvių: matydami, kiek pas mus sergančių ir antivakserių – liepia tirtis papildomai (876)

Iš stipriai sergančios Lietuvos žmonės plūsta žiemoti į saulėtą ir mažai koronaviruso...

Po rekordinių viruso skaičių svarsto, ką daryti su kitais ligoniais: pagalbos gali tekti vykti ir į kitą miestą

Dėl kovidinių pacientų kemšantis ligoninėms, svarstoma, kaip išlaikyti pagalbą ir kitomis...

Po audringų orų paskutinė spalio savaitė tikrai nenuvils

Po agresyvaus ciklono daug kur kėlusio audras, perkūnijas ir itin smarkias liūtis Žemaitijoje,...

Klaipėdos rajono meras grąžintas iš Rusijos: papasakojo, kas atsitiko skelbiamos visų sulaikytųjų tapatybės (359)

„Esu geras žvejys, bet, pasirodo, orientacininkas ne koks. Turbūt jau girdėjote apie šiandien...

Intriga baigėsi: Kelmėje rinkimus laimėjo Petkevičius, Trakuose Šatevičius įveikė Narkevič (140)

Kelmės rajono mero rinkimus sekmadienį antrame ture užtikrintai laimėjo savarankiškai...

Verslo „liudytojas“ per mėnesį sumoka apie 10 eurų, kai darbuotojas – 260 eurų: ar kiti metai gali būti paskutiniai? (172)

Vienas verslo liudijimo turėtojas per mėnesį vidutiniškai sumoka apie 10 eurų gyventojo pajamų...

Projektas „Kaukės“ įgauna pagreitį: po Šuns kostiumu slėpėsi garsus aktorius (16)

„Visus išdūrė ! Visus išdūrė!” – sekmadienio vakarą šaukė žiūrimiausio LNK...

Po provokuojančių nuogybių ant podiumo – ekstravagantiškų mados stebėtojų pasirodymas užkulisiuose (13)

Štai nugriaudėjo dar viena „ Mados infekcija “. Naujininkų simboliu tapusiame pastate,...

Pabandžiusi dominuoti moteris nudegė: kai taip elgiesi su vyrais, sulauki netikėto rezultato (17)

Mano fantazija yra ne būti valdomai, o pačiai valdyti. Pavyzdžiui, man patiktų važinėtis...