Įmonės „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus kalbėdamas su DELFI pasidžiaugė, kad jo prižiūrimame mieste tualetų daugėja. Be to, ir tualetų prižiūrėtojų algos galėtų pavydėti ir sostinės gyventojai.

„Tualetų prižiūrėtojai gauna 1 tūkst. eurų atlyginimą. Tie žmonės prižiūri 4 – 6 tualetus kiekvieną dieną po dvylika valandų. Aišku, jie turi poilsio dienų. Jie tiek uždirba, nes kitaip nerandam žmonių.

Darbas sunkus ir ne kiekvienam širdis leidžia tokį darbą dirbti, patys suprantat. Nes visko ten randame, visko yra“, – pasakoja K. Skierus.

Skauda širdį

Pašnekovo teigimu, poilsiautojų kultūra dar nedžiugina, jie visiškai nesirūpina viešųjų tualetų būkle, o atvirkščiai, kai kas linkę juos niokoti.
Palangos paplūdimys

„Žmonių kultūra būtų kitokia, gal būtų geriau. Atrodo, kad specialiai pridaryta, ateini į tualetą ir turi būti būtinai sienos, grindys ištepliotos, kas nors sugadinta, kas nors nulaužta, tualetinis popierius pavogtas“, – atsidūsta jis.

K. Skierus priduria, kad vis dar yra ir tinginčių iki tualetų paeiti žmonių, nors jų, bent centriniame Palangos paplūdimyje, anot pašnekovo, – apstu.

„Yra labai didelė problema su poilsiautojų kultūra. Šiais metais centriniame pliaže, atrodo, jau daug tualetų yra ir tankiai. Bet vis tiek eina į pakrūmes, kopose atlieka gamtinius reikalus, nesuprantamas dalykas. Mes komunalininkai tarpusavyje juokaujame, kad gal kitais metais reikėtų padaryti taip, jog trumpąją žinute žmonės galėtų išsikviesti komunalininkus, ateina vienas su naktipuodžiu, kitas su širma, gal tada nebeterš.

Tingi nueiti žmonės. Mano subjektyvia nuomone viskas iš tingėjimo. Aš rytais pereinu per kopas, kai pamatau ten balto popieriaus ar servetėlių krūvelę, tikrai per širdį kerta. Stengiesi, stengiesi, o vis tiek eina ir krūmus ir viskas“, – sako komunalininkų direktorius.
Konstantinas Skierus

Tualetų pastatymas Palangoje – iššūkis

Paklaustas, kaip dėl plačiai žiniasklaidoje nuskambėjusių atvejų, kai už pasinaudojimą tualetu buvo prašoma ir 2 eurų, K. Skierus tikino, kad tai pajūrio kavinių savininkų bandymas pasipelnyti, o savivaldybė jau kurį laiką leidžia naudotis tualetais nemokamai. Jis pridūrė, kad buvo išspręsta ir viena svarbi problema, nekamavusi kitų Baltijos pajūrio kurortų.

„Kas liečia tualetus, pavyzdžiui, Ventspilyje ir Liepojoje tualetus pastatyti kainuoja pigiau, nes ten nėra kopų. Mums reikėjo rasti sprendimą, kaip per kopas pravesti kanalizaciją. Tuo mes skiriamės“, – sako pašnekovas.

Jis priduria, kad Palangą iš kitų kurortų išskiria natūralumo siekimas. Kaip pavyzdį pateikia persirengimo kabinas, mūsų šalies pajūryje jos medinės.

„Norime, kad būtų kuo daugiau medžio. Latvijoje daug kabinų yra iš plastiko, o mes norime būti arčiau gamtos, mažiau dirbtinumo, daugiau natūralumo“, – sako K. Skierus.

Stebina nekultūringi kirai

Be to, jis išskiria, kad ir kaip bebūtų, Palangos poilsiautojai tampa kultūringesni, tačiau atsirado kitas netikėtas nekultūringas kenkėjas.

„Aš dirbu jau 12–tą sezoną Palangoje. Kiekvienas metais poilsiautojai tampa kultūringesni. Gal pasikeitė mentalitetas. Anksčiau gatvėse, kopose, visur būdavo prišiukšlinta, dabar beveik nebešiukšlina. Dabar naudojasi šiukšliadėžėmis.

Bet turim kitą problemą – nekultūringi kirai. Jei nespėji šiukšliadėžių išvežti, tai kirai iškapsto. Šių metų problema yra ne ta, kad poilsiautojai negerbtų mūsų darbo, jie gerbia, bet problema yra kirai“, – sako pašnekovas.

Paminėjus, kad išties ir pats pastebėjau neįprastai žemai skraidančius kirus, ir pasiteiravus, kas lėmė tokią situaciją, K. Skierus atsakymo neturėjo.

„Šiais metais taip pat pastebėjau, kad kirai labai žemai skraido ir tuština šiukšliadėžes. Nesuprantu, kodėl šiais metais taip yra, jūs irgi tą patį pastebėjote. Anksčiau taip nebūdavo, o dabar viskas masiškai, ne tik pajūryje, bet ir gyvenamuosiuose kvartaluose, Sodų, Taikos gatvėje“, – stebisi K. Skierus.

Kardinali naujovė

Jis tuo pačiu išskyrė ir kardinalią naujieną pajūrio paplūdimiuose, kol kas ji dar tik bandymų stadijoje, bet planuojama, kad kitais metais išplis plačiau.

„Pasigaminome dar tokias kolonėles, kur galima apsiprausti, nusivalyti rankas, kojas. Nėra buvę, kad toks dalykas būtų šalia paplūdimio. Tokia naujovė, dabar bandome, kaip pasiteisins toks techninis sprendimas, ir kitais metais jų daugiau pristatysim pačiame pajūryje. Ten yra normalus miesto vandentiekio vanduo, gali ten ir atsigerti, ir įsipilti į buteliukus.

Mes patys tas kolonėles sukonstravom, firminės kainuoja 4 tūkst. Eur, o mums atsiėjo apie 1 tūkst. Eur. Tai naujas dalykas, jis kol kas pasiteisina ir kitais metais bus vystomas toliau“, – atskleidžia pašnekovas.

Pasisakė apie griūnantį paplūdimyje

K. Skierus įvardino ir priežastį, kodėl Palangos paplūdimyje susidarė skardis ir vos neužliejo lauko kavinės. Anot jo, toje vietoje įlanka formavosi visą laiką, todėl eilę metų ten buvo pildomas smėlis.

„O dabar 4 metus niekas smėlio nepylė, nes nėra patvirtintas Aplinkos ministerijos finansavimas. Ten reikia visą laiką pildyti. Mes to tikėjomės“, – sako K. Skierus.

Pašnekovo teigimu, jie jau prieš sezono pradžią ėmėsi žingsnių, kad nelaimei būtų užkirstas kelias, tačiau tokių gamtos išdaigų nelaukė.

„Šiemet tą kavinę ir tualetą patraukėme gerus 10 metrų, galvojome, užteks. Pasirodo, neužteko. Jei ta kavinė būtų stovėjusi ten, kur ir praeitais metais, ji jau būtų jūros vandenyje. Žinojome, kad taip bus, bet kad taip drastiškai, nesitikėjome“, – sako K. Skierus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (218)