Naktinis pasiplaukiojimas kanoja Klaipėdoje
Naktinis plaukimas Klaipėdoje

Naktį pajūrio krantinės ir senamiesčio pastatai dovanoja visiškai kitokį reginį, nei dieną – ypač tuomet, kai sėdite kedro kanojoje su irklu rankose. Toks pasiplaukiojimas pajūryje vienam asmeniui kainuoja 25 eurus, tačiau jei dar neturite 16 metų – pasiplaukiojimo teks palūkėti.

Tokia pramoga galima pasimėgauti nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 30 d. Gegužės–birželio mėnesiais maršrutu Danės upėje plaukiama nuo 22 val., liepos–rugpjūčio mėnesiais – nuo 21 val.

Pasiplaukiojimas trunka pusantros valandos, o pramogos akimirkos įamžinamos.

Laipynės Dainuvos slėnyje Anykščiuose
Nuotykių parkas „Tarzanija“

Jeigu truputėlis aukščio jūsų kūne sužadina malonius šiurpuliukus, o laisvalaikį mėgstate leisti aktyviai gamtoje – vasaros metu verta išmėginti laipynes medžiuose. Daugelis laipynių parkų Lietuvoje siūlo trasas, tinkamas ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.

Pavyzdžiui, Dainuvos slėnyje Anykščiuose laukia 6 skirtingo sudėtingumo trasos, kurių aukštis siekia iki 13 metrų, o žemesnės trasos leidžia tėvams lengvai pasiekti pramogaujančius mažuosius. Parke įrengtos ir specialios „Mažylių trasos“, kuriose laukiami vaikai nuo 4 metų.

Čia taip pat laukia skrydis per Šventąją, kurio trasos ilgis siekia 300 metrų, 15 metrų aukščio sūpynės, laisvas kritimas, o šalia sukaitusių pramogautojų laukia gaivi Šventosios upės maudykla. Suaugusiems 6 trasos ir skrydis virš upės čia kainuoja 17 eurų, o pramogos vaikiškose trasose – 8 eurai. Pramogos vyksta kiekvieną dieną nuo 10 val. iki 18 val.

Ekstremalus plaukimas vandens formule F2
Vandens formulė

Šią vasarą Lietuvoje pasirodė naujovė – plaukimas vandens formule F2, kuri išvysto net 170 km/val greitį. Kauno mariose šiuo bolidu galima skrieti per bangas sėdint šalia profesionalaus lenktynininko, o drąsiausieji gali imti formulės vairą į savo rankas ir vairuoti jį patys.

Vis dėlto, ši pramoga – ne iš pigiųjų. Vienam asmeniui apiplaukti porą ratų su instruktoriumi kainuoja 119 eurų, o panorus prasiplaukti 5 ratus – 199 eurai. Apsukti vieną ratą trunka 1–2 minutes.

Kneipo terapijos takas Šunskuose
Kneipo terapijos takas Šunskuose

Nuo seno žinoma, kad ėjimas Kneipo terapijos taku veikia kaip akupunktūra ir gerina kraujotaką, nervų sistemos veiklą. Ilgiausią Kneipo taką rasite Marijampolės savivaldybėje, Šunskuose, kuris kviečia pasivaikščioti savotiška laiko juosta – nuo dirbtinių šių dienų paviršių grįžtant prie natūralių gamtos takų.

88 metrų ilgio take jūsų pėdų laukia patys įvairiausi potyriai – net ir ekstremalūs. Tako pradžioje jūsų laukia dirbtinė ARVI futbolo maniežo žolė, „Via Baltica“ kelio ir „Rail Baltica“ geležinkelio paviršiai, senasis Marijampolės brukas. Einant tolyn, takas kviečia pajusti natūralius paviršius – akmenėlius, augalus.

Drąsiausių poilsiautojų čia laukia ir stiklo šukių ruožas, kuriame nesusižalosite, jei tik atsargiai ir tinkamai statysite pėdas.

Plaukimas skaidria baidare Trakuose
Plaukimas skaidria baidare

„Ežero gelmės“ kviečia išmėginti plaukimą skaidriomis baidarėmis Trakuose ne tik dienos, bet ir nakties metu. Be Trakų pilies ir Užutrakio dvaro vaizdų, tokioje baidarėje galima mėgautis ir povandeniniais vaizdais.

Vaizdas po vandeniu ypač gerai matomas sutemus, mat saulė neatsispindi nuo vandens paviršiaus, o ežero gelmes apšviečia specialūs prožektoriai. Išmėginti tokią pramogą galima sezono metu, nuo birželio iki rugsėjo mėnesio. 1 valandos plaukimas dviems asmenims Galvės ežere kainuoja 30 eurų.

Labirintų parkas Skapiškių kaime
Labirintų parkas

Anykščių rajone esantis labirintų parkas siūlo ne vieną aktyvaus laisvalaikio scenarijų. Jame jūsų laukia didžiausias Lietuvoje labirintas, kurio takų ilgis siekia 951 metrą. Ar jums pavyks rasti kelią, vedantį į apžvalgos aikštelę medyje? O tuomet – kelią atgal?

Taip pat čia yra lentynių labirintas, kuris kviečia sužinoti, ar sugebėsite įveikti jį greičiau už savo draugus ir artimuosius. Be skirtingų labirintų, čia taip pat galima rasti nusileidimus padangomis, šaudyklą, mini golfą, krepšinį, didįjį jenga žaidimą ir kitas aktyvias pramogas.

Jodinėjimas žirgais Niūronyse
Žirgynas, asociatyvi nuotr.

Net jei niekada neteko sėdėti balne ant žirgo, su instruktoriaus pagalba galima greitai to išmokti. Pavyzdžiui, valandos trukmės jodinėjimas Niūronių miškais ir Šventosios upės pakrante 1–2 asmenims kainuoja 15 eurų, o vasaros sezonu čia taip pat yra galimybė išmėginti maudynes su žirgais upėje.
Piklbolo aikštė Alytuje
Piklbolas

Jei šią vasarą planuojate susipažinti su Alytaus miestu, tai – puiki proga susipažinti ir su nauja sporto šaka, kurią, tikėtina, girdite pirmą kartą.

Pernai Alytaus profesinio rengimo centro aikštyne atidarytos keturios piklbolo aikštelės, šalia kurių rasite ir žaidimo taisykles.

Sudėtinga nebus, jei įsivaizduojate, kaip žaidžiamas lauko, stalo tenisas ir badmintonas, mat piklbolas yra visų šių sporto šakų mišinys.

Alytaus profesinio rengimo centro aikštyne galėsite žaisti pirmadieniais – ketvirtadieniais nuo 16 iki 19 val.

Anykščių medžių lajų takas ir pažintinis basų kojų takas
Medžių lajų takas

Tai du unikalūs pasivaikščiojimai vienas šalia kito. Anykščių medžių lajų takas leidžia pasivaikščioti medžių viršūnių lygyje ir pakilti į apžvalgos aikštelę, kurios aukštis siekia 34 metrus. Iš čia atsiveria nuostabus vaizdas į Anykščių šilelį į Šventosios upės vingius.

Pasigrožėjus gamtos vaizdais iš medžių lajų, metas nusiimti batus ir pasivaikščioti 1,2 km ilgio pažintiniu basų kojų taku, kuriame jūsų laukia įvairūs natūralūs gamtos paviršiai: kankorėžiai, samanos, smėlis. Takas prieinamas kiekvieną dieną 10–20 valandomis.

Nuotykių parkas „Tarzanija“ Alytaus rajone
Laipynės Dainuvos slėnyje Anykščiuose

Nemuno pakrantėje, medžių apsuptyje laukia ne tik 8 įvairaus sudėtingumo trasos, bet ir skrydis per Nemuną, laisvo kritimo sūpynės, 18 duobučių mini golfas, jodinėjimas miške su žirgais ar poniais.

Nuotykių parką galima rasti Alytaus rajone, Radžiūnų kaime. Laipynės medžiuose 3,5 val. čia kainuoja 26 eurus, laipynės vaikams iki 7 metų pusvalandžiui – 7 eurai, valandai – 11 eurų.