303;žymiausias ir labiausiai lankomas Aukštadvario regioniniame parke gamtos paminklas. Šiais metais Velnio duobė bus naujai pritaikyta lankymui.

Neaiškios kilmės taisyklingo piltuvo formos duobė, kurios gylis - 40 metrų, durpių sluoksnio dugne storis - 9,5 metro. Duobės plotis viršuje - apie 210 metrų, apačioje - 63 metrai.

Pasak legendos, anksčiau šioje vietoje buvo aukštas kalnas, ant kurio stovėjo bažnyčia. Bet kunigas suviliojo jauną merginą ir bažnyčia prasmego. Tik dori žmonės ir dabar gali išgirsti varpų skambesį, sklindantį iš duobės dugno. Kita legenda duobės kilmę taip pat sieja su bažnyčia, velniais. Čia vidurnaktį pasirodydavę, puotaudavę velniai, todėl niekas nedrįso pro duobę keliauti sutemus.


Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Nuo Aukštadvario miestelio centrinės sankryžos pasukite Vievio kryptimi. Pravažiavus Aukštadvarį, už kartodromo, pasukite į kairę ir žvyruotu keliu važiuokite 3 kilometrus, bus nuorodos. Automobilius galima palikti įrengtoje automobilių stovėjimo aikštelėje. Nusifotografuokite prie medinio apžvalgos tako prie Velnio duo