Pirmąją dalį rasite ČIA.

Ar gali paraišką teikti viešoji įstaiga, kurios steigėjai yra privatūs asmenys?

Paramos gali kreiptis kaimo gyventojas, įskaitant ūkininką, arba privatus juridinis asmuo, atitinkantis labai mažos įmonės statusą. Atsižvelgiant į tai, viešoji įstaiga nėra tinkamas pareiškėjas.

Ar paramos gali kreiptis labai maža įmonė, registruota ir gamybą vykdanti kaime, o jos vadybos padalinys įsikūręs viename iš didžiųjų šalies miestų?

Taisyklėse nustatyta, kad kaimo vietovėje turi būti ne tik labai mažos įmonės gamybinės, technikos, įrangos laikymo patalpos, sandėliai ir pan., bet ir pareiškėjo buveinė. Tai reiškia, kad jeigu įmonės biuras, kuriame saugomi apskaitos ir kiti dokumentai, nėra kaimo vietovėje, įmonė nėra tinkama pareiškėja.

Kiek metų reikia deklaruoti gyvenamąją vietą kaimo vietovėje, kad pareiškėjas būtų laikomas kaimo gyventoju ir jau šiemet galėtų kreiptis paramos?

Kaimo gyventoju laikomas fizinis asmuo, kuris nuolatinę gyvenamąją vietą deklaruoja kaimo vietovėje. Gyvenamosios vietos deklaravimo laikotarpis taisyklėse nėra apibrėžiamas, todėl svarbu, kad gyvenamoji vieta būtų deklaruota ne vėliau, nei pateikiama paraiška dėl paramos.

Įmonės skolos rodiklis 2014 m. buvo didesnis nei 0,6, o šiemet, 2015 m., šis rodiklis jau mažesnis nei 0,6. Ar įmonė gali kreiptis paramos?

Taisyklėse nurodoma, kad veiklą vykdančių ūkio subjektų skolos rodiklis turi būti mažesnis arba lygus 0,6 ataskaitiniais metais arba praėjusiais ataskaitiniais metais. Jeigu paraiška teikiama 2015 m., įmonės skolos rodiklis 2014 arba 2013 m. turi būti mažesnis nei 0,6.

Kokie dokumentai laikomi patvirtinančiais, kad projekte numatyta vykdyti veikla yra šeimos verslas? Ar su šeimos nariu turi būti sudaryta darbo sutartis? Ar šeimos narys turi turėti atskirą individualios veiklos pažymą? Ar šeimos narys turi būti nurodytas verslo liudijime?

Kai veikla vykdoma pagal verslo liudijimą, šeimos narys turi būti įrašytas verslo liudijime. Jei veikla vykdoma pagal individualios veiklos pažymą, su šeimos nariu turi būti sudaryta darbo sutartis. Visais atvejais reikia pateikti dokumentus, pagrindžiančius, kad nurodytas asmuo yra šeimos narys – sutuoktinis, tėvas, motina, vaikas nuo 14 metų, globojamasis, globėjas, rūpintojas ar kt.

Ar galiu kreiptis paramos, jei dar nesu baigęs įgyvendinti praėjusio programinio laikotarpio (KPP 2007–2013 m.) paramos projekto, tačiau jį užbaigsiu ir pateiksiu galutines projekto įgyvendinimo ataskaitas likus keliems mėnesiams iki numatyto įgyvendinti naujojo programinio laikotarpio (KPP 2014–2020 m.) projekto pradžios?

Pakartotinai kreiptis investicinės paramos galima tik jau įgyvendinus ankstesnį KPP paramos lėšomis finansuojamą projektą, t. y. tik jau pateikus galutinį mokėjimo prašymą ir galutinę projekto įgyvendinimo ataskaitą (netaikoma KPP 2014–2020 m. priemonės „Pagrindinės paslaugos ir kaimo atnaujinimas kaimo vietovėse“ veiklai „Asbestinių stogų dangos keitimas“). Vadinasi, kol nepateiksite paskutinio ankstesnio projekto mokėjimo prašymo ir galutinės projekto įgyvendinimo ataskaitos, paramos pagal KPP 2014–2020 m. investicines priemones kreiptis negalite.

Kur galima rasti paraiškų ir finansinių (verslo) planų formas?

Paraiškų ir verslo planų formos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklą „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“ rasite NMA interneto svetainėje.

Daugiau informacijos – www.nma.lt, zum.lrv.lt.
Sužinok naujienas apie paramą pirmas –
prisijunk www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura.

Užsakymo nr.: PT_69736672