Paraiškas teikiantiems asmenims kyla nemažai klausimų. Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atsako į dažniausius iš jų.

Kaip žinoti, ar galima kreiptis paramos dėl planuojamo įgyvendinti projekto?

Paramos lėšomis gali būti finansuojama nauja projekte numatytai veiklai vykdyti skirtų gamybinių ir kitų būtinų statinių statyba, rekonstravimas ar kapitalinis remontas, naujos technikos ir įrangos įsigijimas ir įrengimas, taip pat verslo infrastruktūros kūrimo ir bendrosios išlaidos. Taisyklėse pateikiamas ir neremiamų veiklų sąrašas. Tačiau KPP veiklos srities įgyvendinimo taisyklėse aiškiai nurodoma, kad parama teikiama tik ne žemės ūkio veiklai plėtoti. Vadinasi, jeigu paramos prašoma siekiant įsigyti kombainą, kuris bus naudojamas laukams arti ar paslaugoms kitiems asmenims teikti, tokia veikla neremiama, investicija nepriskiriama tinkamoms finansuoti išlaidoms ir parama nebus skiriama.

Pasitikslinti, ar parama teikiama pareiškėjo vykdomai ar planuojamai vykdyti ekonominei veiklai, galima Statistikos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintame ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriuje (EVRK). Dėl veiklos rėmimo teiraujantis NMA, rekomenduojama nurodyti veiklai EVRK priskirtą kodą.

Jeigu projekte numatyta produktų gamyba, apdorojimas ar perdirbimas, galutinis produktas negali būti sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo I priede nurodytas produktas.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad visos išlaidos, kurioms prašoma paramos, turi būti susijusios su numatyta vykdyti veikla. Jos privalo būti reikalingos projektui įgyvendinti.

Taisyklėse nustatyta, kad kartu su paramos paraiška reikia pateikti finansinius dokumentus už praėjusius finansinius metus. Ar tai reiškia, kad veiklą reikėjo vykdyti visus praėjusius metus?

Visi pareiškėjai, nesvarbu, ar tai ūkininkas, kaimo gyventojas ar privatus juridinis asmuo, kartu su paraiška turi pateikti patvirtintus finansinių ataskaitų dokumentus už praėjusius metus ir visų einamųjų metų ketvirčių (tarpines) finansines ataskaitas (balansą, pelno (nuostolių) ir pinigų srautų ataskaitas). Finansiniai metai turi apimti ne mažiau nei 12 mėnesių. Vadinasi, jeigu paraišką teikiate šiemet, veiklą už kurią teikiate finansinius dokumentus, turėjote vykdyti visus praėjusius metus – nuo 2014 m. sausio 1 d., jei finansiniai metai sutampa su kalendoriniais. Jei veiklą būsite pradėję vykdyti vėliau, negalėsite pateikti praėjusių, ne trumpesnių nei 12 mėnesių, finansinių metų finansinių ataskaitų.

Ar tinkamas pareiškėjas, 2014 m. veiklą vykdęs pagal verslo liudijimą ir tik tam tikromis dienomis, pavyzdžiui, savaitgaliais?

Svarbu, kad pareiškėjas galėtų pateikti patvirtintas praėjusių, ne trumpesnių nei 12 mėnesių, finansinių metų finansines ataskaitas (būtų pradėjęs vykdyti veiklą ne vėliau kaip 2014 m. sausio 1 d., jei paraiška teikiama 2015 m., nors veiklą vykdė, pavyzdžiui, tik savaitgaliais). Taisyklėse nenurodyta kitaip, todėl tinkamais laikomi pareiškėjai, vykdę veiklą tiek pagal individualios veiklos pažymą, tiek pagal verslo liudijimą.

Ar kaimo gyventojas laikomas tinkamu pareiškėju, jeigu jo pajamos už praėjusius metus, gautos iš ūkinės komercinės veiklos, nėra susijusios su projekte, kuriam prašoma paramos, numatyta vykdyti veikla?

Pareiškėjo kaimo gyventojo ataskaitiniais metais gautos pajamos gali būti nesusijusios su projekte numatyta vykdyti veikla, išskyrus tuomet, jeigu paramos kreipiamasi dėl nakvynės ir pusryčių, kaimo turizmo ar stovyklaviečių veiklos. Šioms veikloms kurti parama neteikiama, tačiau gali būti teikiama dėl jų veiklos plėtros. Jeigu projekte numatyta nakvynės ir pusryčių, kaimo turizmo veiklos plėtra, iš atitinkamos ūkinės komercinės veiklos ataskaitiniais metais pareiškėjo gautos pajamos turi sudaryti ne mažiau nei 12 minimalios mėnesinės algos dydžių, atitinkamai vykdant stovyklaviečių veiklą deklaruotos pajamos iš stovyklaviečių veiklos turi sudaryti ne mažiau nei 6 minimalios mėnesinės algos dydžius. Atkreiptinas dėmesys, kad tiesioginės išmokos neįskaičiuojamos į pareiškėjo veiklos pajamas.

Ar pareiškėjas gali vykdyti veiklą kitoje kaimo vietovėje, nei yra registruotas?

Taisyklėse reikalaujama, kad projekte numatyta vykdyti veikla būtų vykdoma kaimo vietovėje. Taip pat reikalaujama, kad pareiškėjas būtų registruotas kaimo vietovėje arba, jei yra kaimo gyventojas, kaimo vietovėje būtų deklaruota nuolatinė gyvenamoji vieta. Taisyklėse nėra reikalavimo veiklą vykdyti ir būti registruotam toje pačioje kaimo vietovėje, todėl veikla gali būti vykdoma kitoje kaimo vietovėje, nei yra registruotas pareiškėjas.

Taisyklėse nustatyta, kad 80 proc. naujų darbo vietų turi būti skirta kaimo gyventojams. Ar samdomi darbuotojai turi būti iš to paties kaimo, kuriame bus vystoma veikla?

Taisyklėse nėra reikalavimo veiklą vykdyti ir darbuotojus įdarbinti iš to paties kaimo, todėl darbuotojai gali būti įdarbinami ir iš kito kaimo, nei yra vykdoma veikla.

Ar paraišką galima teikti siekiant pradėti vykdyti naują veiklą, ar tik dėl jau vykdomos veiklos plėtros?

Projektui, kuriame numatyta pradėti nakvynės ir pusryčių, kaimo turizmo veikla, parama neteikiama, taip pat yra papildomas reikalavimas dėl stovyklaviečių veiklos. Jei paramos prašoma siekiant pradėti kitą remiamą veiklą, pareiškėjas iki paraiškos pateikimo gali būti ir nevykdęs planuojamos veiklos.

Daugiau informacijos – www.nma.lt, zum.lrv.lt.
Sužinok naujienas apie paramą pirmas –
prisijunk www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura.