Europos statistikos tarnybos „Eurostat“ duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje net 75,7 proc. šalies gyventojų naudojosi internetu kasdieniams finansams tvarkyti, kai Europos Sąjungos (ES) 27 šalių narių bendras vidurkis 2023 metais sudarė apie 64 proc. Pažangių šalių sąraše Lietuva užima 13 vietą.

Pasak „Urbo“ banko Verslo tarnybos direktoriaus Juliaus Ivaškos, šalies gyventojai yra itin imlūs naujausioms technologijoms daugelyje gyvenimo sričių, tad jų diegimas finansų sektoriuje taip pat yra sėkmingas.

„Šiuo metu nuotoliu teikiame daug finansinių paslaugų: įvairias konsultacijas, kreditavimo paslaugas fiziniams ir juridiniams asmenims, taupymo sprendimus ir kitas paslaugas. Pastebime, kad mūsų banko klientai yra linkę paskambinti ar parašyti priskirtam vadybininkui, kreipiasi bendruoju banko numeriu arba užpildo užklausą el. bankininkystėje. Tik vienetai iškart atvyksta į banko skyrių, kur bando išspręsti kilusius klausimus“, – komentuoja J. Ivaška.

Praėjusių metų gegužę „Urbo“ bankas (tuo metu Medicinos bankas – aut. past.) klientams pasiūlė naujovę – galimybę atsidaryti banko sąskaita nuotoliu. Kiek daugiau nei per pusmetį – nuo gegužės iki metų pabaigos – tokiu būdu buvo atidaryta apie 400 naujų sąskaitų.

„Mūsų skaičiavimais, apie 15 proc. naujų banko klientų pasinaudojo galimybe atsidaryti banko sąskaitą nuotoliu. Džiaugiamės, kad paslauga aktuali ne tik verslo atstovams, bet ir gyventojams – pastarieji buvo net 2 kartus aktyvesni atsidarydami banko sąskaitą nuotoliniu būdu“, – vardija „Urbo“ banko Verslo tarnybos direktorius.

Pasak pašnekovo, naujos sąskaitos atidarymas nuotoliu yra nesudėtingas procesas, nereikalaujantis specialios techninės įrangos (pakanka išmaniojo telefono, planšetinio kompiuterio ar kt.), tad klientai noriai sutinka išbandyti tokį variantą be poreikio atvykti į banko skyrių.

„Visų pirma, mums svarbiausias yra mūsų klientų saugumas, todėl kiekvieno asmens identifikavimui pasitelkiame patikimas ir saugias procedūras. Klientas identifikuojamas pagal dvigubą asmens duomenų patikrą iš Registrų centro duomenų bazės, taip pat identifikavimo procesą prižiūri paskirtas atsakingas asmuo. Banko darbuotojai viso proceso metu atlieka patikras, vertinimą ir aukščiausio lygio saugumo užtikrinimą“, – sako J. Ivaška.

Kol kas nauja paslauga aktualiausia yra naujiems banko klientams. Vis dėlto, pašnekovo teigimu, atsidaryti naują banko sąskaitą gali būti patrauklu ir esamiems „Urbo“ banko klientams.

„Dažnu atveju šalies gyventojai turi po 2-3 banko sąskaitas. Turėti ne vieną banko sąskaitą skatina ne tik saugumo sumetimai – pavyzdžiui, atsidaroma atskira sąskaita be mokėjimo kortelės, skirta vien taupymui ar pagrindinėms pajamoms gauti, bet ir noras valdyti asmeninius finansus pagal savo poreikius. Tarkime, viena sąskaita ir mokėjimo kortelė naudojama tik kelionių metu ar pramogoms, kita – kasdieniams atsiskaitymams“, – pasakoja banko atstovas.

Įsitvirtinant skaitmenizavimui ir technologinei pažangai, pašnekovas neabejoja, kad finansinių paslaugų, suteikiamų nuotoliu, tik daugės.

„Norime ne tik būti arčiau savo klientų – įsiklausyti į jų poreikius ir pasiūlyti jiems aktualias finansines paslaugas, bet ir siekiame įsitvirtinti kaip pažangus, naujausias technologijas diegiantis bankas. Technologinė pažanga nebėra ateities tikslas, o šios dienos realybė“, – sako J. Ivaška.

Šiuo metu „Urbo“ bankas turi virš 30 teritorinių padalinių tinklą, kuriame dirba per 300 darbuotojų.