Savaime suprantama, kad sėkminga naujos veiklos realizacija priklauso ne tik nuo idėjos originalumo, bet ir nuo daugelio kitų veiksnių: dėmesingai parengto verslo plano, laiku gauto ir lūkesčius atitinkančio finansavimo, apdairiai pasirinktos marketingo strategijos ir t.t. Sėkmingai įveikti verslo kūrimą lydinčius iššūkius bus kur kas paprasčiau apdairiai naudojantis specialiai jauniems verslininkams skirtomis paramos priemonėmis bei lengvatinėmis paskolomis. Daugiametę patirtį sukaupę UNO.lt specialistai pataria, kaip gauti verslo pradžiai skirtą paskolą palankiausiomis ir jūsų lūkesčius geriausiai atitinkančiomis sąlygomis.

Kam suteikiama lengvatinė paskola verslo pradžiai?

Dar prieš žengiant pirmuosius verslo registravimo žingsnius verta pasidomėti, kokios lengvatinės skolinimosi sąlygos galioja pradedantiesiems verslininkams. Europos socialinio fondo finansuojami verslo plėtros projektai gali tapti puikia paskata visiems abejojantiems dėl finansinio užtikrintumo. Pradedantiems verslininkams lengvatinėmis sąlygomis suteikiami kreditai yra „Verslumo skatinimas 2014-2020“ programos dalis. Šia priemone gali pasinaudoti gana platus ratas įmonių ir asmenų, kurie pradeda smulkųjį verslą. Verslo paskolos lengvatinėmis sąlygomis teikiamos mažoms ir labai mažoms įmonėms, o taip pat ir asmenims, dirbantiems pagal verslo liudijimą arba užsiimantiems individualia veikla. Svarbu, kad paskolą siekianti įmonė ar asmuo atitiktų SVV subjekto statusą pagal SVV įstatymą.

Svarbu atminti tai, kad paskola verslo pradžiai palankiomis sąlygomis suteikiama veiklą dar tik pradedantiems verslininkams bei individualia veikla užsiimantiems asmenims, kurie veiklą vykdo ne ilgiau nei vienerius metus. Tai reiškia, kad pateikiant paraišką paskolai gauti turi būti praėjęs mažesnis nei vienerių metų laikotarpis nuo įmonės įregistravimo. Toks finansavimo šaltinis geriausiai pasiteisina pačioje veiklos pradžioje, kuomet įvertinti įvairialypes investicijas ir skirtingus finansų šaltinius gali būti sunku. Turint stabilų finansavimą neteks atidėlioti svajonės, o įgyvendinti pirmuosius žingsnius bus kur kas lengviau dėl lanksčių sąlygų, kurios leis greičiau pajusti pirmojo pelno skonį.

Svarbiausios paskolos sąlygos

Nusprendę pasinaudoti lengvatine paskola verslo pradžiai taip pat turėtumėte nepamiršti, kad pastarajai galioja ir tam tikros sąlygos. Verslo steigimo ir veiklos pradžiai skirtam finansavimui skirta paskola gali siekti iki 25 000 Eur, o paskolos grąžinimui numatytas laikotarpis yra ne ilgesnis kaip 120 mėnesių, numatyta palūkanų marža – 3%.

Veiklos pradžioje gali kilti keblumų vertinant einamąsias išlaidas bei papildomas investicijas, todėl derėtų ieškoti sprendimų, galinčių sumažinti didelę finansinę riziką sukeliančius veiksnius. Štai stabilus finansavimas iš vieno patikimo kreditoriaus yra bene saugiausias ėjimas jaunam verslui – pradedančiajam neteks keisti finansavimo šaltinių (kuomet skolinamasi iš artimųjų ar draugų), neteks atidėti veiklos registravimo etapų bei sumažės ankstyvojo bankroto rizika. Svarbu žinoti, kad verslo paskola yra suteikiama su užstatu, tokiu būdu siekiant sumažinti indėlininkų lėšomis finansuojamos paskolos riziką.

Kaip verslo finansavimą gauti greičiau?

Ne paslaptis, kad nusprendus steigti naują veiklą, imtis pirmųjų darbų norisi kuo greičiau. Vis dėlto, skubėjimą gali pristabdyti ne visiškai patikimi finansavimo šaltiniai arba elementarus jų trūkumas. Siekiant greičiau gauti solidžią paskolą, tereikia kredito unijai pateikti paraišką internetu bei paruoštą verslo planą.

Pradedantiems verslininkams verslo plano parengimą derėtų vertinti ne kaip formalumą siekiant geresnių finansavimo sąlygų, o kaip atsakingą pasiruošimą sėkmingam verslo startui. Dėmesingai ir detaliai parengtas verslo planas pagrindžia verslo idėją, numato jo vystymosi galimybes ir kryptį, o taip pat įvertina ir galimas rizikas. Verslo plane taip pat numatoma ir pagrindžiama, koks finansavimas reikalingas vystant veiklą. Aiškiai apsibrėžus paskolos poreikį finansuotojui bus kur kas lengviau įvertinti galimybes skolinti. Kuo kruopščiau parengsite verslo planą, tuo, tikėtina, greičiau gausite ir finansavimą, mat net smulkūs netikslumai gali nukelti svajonės realizavimą keletui mėnesiui.

Ruošdami planą būkite dėmesingi kiekvienai detalei. Apdairu pasitelkti patyrusių kolegų patarimus ar pasinaudoti profesionalų paslaugomis. Verslo planus rengiančios įmonės tikrai suteiks reikiamos informacijos, pakonsultuos bei padės tinkamai paruošti visus reikalingus dokumentus. Tokiu atveju galėsite visiškai ramiai kreiptis į pasirinktą kreditorių, o finansavimą verslo pradžiai gausite kur kas sklandžiau.

Visapusiškai sėkmingam startui – paskola investicijoms

Naujam verslui svarbu ne tik startinis šuolis – sėkminga pradžia priklauso ir nuo to, kiek žadate investuoti į reikiamą įrangą, nekilnojamąjį turtą bei kitus plėtros elementus. Net jei pirmuosius mėnesius ketinate išsiversti be brangesnės technikos ar naudodami pigesnes priemones, vėliau investuoti į šiuos reikmenis vis tiek teks. Laikui bėgant klientai tampa reiklesni ir akylesni, todėl neatnaujindami asortimento ar tiesiog neinvestuodami į jo kokybę imsite auginti darbuotojų praradimo bei bankroto rizikas.

Visapusiškai sėkmingą verslo pradžią užtikrinti padės paskola verslo investicijoms. Pasiskolinę palankiomis sąlygomis galėsite panaudoti pinigus savo verslo perkėlimui į kitą lygį: įsigyti, statyti ar išsinuomoti nekilnojamojo turto, atnaujinti ar papildyti savo turimą darbo įrangą ar autoparką. Be to, paskola investicijoms neabejotinai pravers užsiimantiems žemės ūkiu – galėsite įsigyti naujos technikos, papildomos žemės įdirbimui ar ūkinių pastatų statybai. Gamybos našumo didinimas, transporto atnaujinimas ar kitas ilgalaikis turtas jūsų verslui užtikrins lengvesnę pradžią ir apsaugos nuo ankstyvų krizių bei rizikų.

Jauno verslo ir kredito unijų partnerystės sėkmė

Priemonę „Verslumo skatinimas“ koordinuoja Lietuvos centrinė kredito unija, o lengvatines verslo paskolas teikia LKU grupės kredito unijos. Siekiant gauti verslo paskolą kredito unijoje, fizinis asmuo turi tapti kredito unijos nariu, o juridinis asmuo – asocijuotu kredito unijos nariu. Kilus klausimams dėl paskolų verslo pradžiai kreipkitės į unijos konsultantą, kuris suteiks nemokamą individualią konsultaciją ir atsakys į klausimus apie verslo plano užpildymą bei patars kitais aktualiais klausimais. Paskutinis žingsnis sutarus dėl finansavimo – įkurti įmonę (jei dar nesate jos užregistravę) ir tuomet pasirašyti paskolos sutartį.

Užsitikrinus reikiamą verslo finansavimą palankiomis sąlygomis beliks skirti visas jėgas savo veiklos vystymui ir sėkmės prisijaukinimui. Lengvatinės paskolų sąlygos užtikrins sklandų startą, todėl jau netrukus galėsite skaičiuoti pirmąjį savo uždirbtą pelną. Svarbu atminti, kad net gavus tinkamą finansavimą ir sėkmingai startavus reikės įdėti nemažai darbo, kol jaunas verslas pradės nešti pelną, atitinkantį jūsų lūkesčius. Vis dėlto, reikėtų nepamiršti, kad lėtesnė ar daugiau individualių pastangų reikalaujanti pradžia dažnu atveju reiškia tikrai saldžius rezultatus ateityje.

Užsakymo nr.: PT_89334839