„Atnaujinto portalo evarzytynes.lt atsiskaitymo paslauga primins naudotojams įprastą elektroninę parduotuvę – paspaudus nuorodą visi, norintys dalyvauti antstolių ir nemokumo administratorių vykdomose elektroninėse varžytynėse, bus nukreipiami į mokėjimo inicijavimo paslaugą teikiantį finansų tarpininką ir galės iš karto atsiskaityti – sumokėti dalyvio mokestį“, – apie naujoves pasakoja Registrų centro Priežiūros informacinių sistemų valdymo skyriaus vadovas Laurynas Ivinskis.

Anot jo, Registrų centrui pasirašius sutartį su mokėjimo inicijavimo paslaugą teikiančia bendrove „Neo Finance“ varžytynių dalyviai piniginėms operacijoms atlikti galės pasirinkti iš platesnio nei iki šiol bankų sąrašo. Ateityje, pasak L. Ivinskio, ketinama apskritai atsisakyti „Bank Link“ paslaugos atsiskaitymams ir turėti tik mokėjimo inicijavimo paslaugą.

Registrų centro duomenimis, vien pernai antstoliai ir nemokumo organizatoriai portale evarzytynes.lt paskelbė beveik 6 tūkst. varžytynių, kuriose buvo užsiregistravę apie 7 tūkst. dalyvių. Šiose varžytynėse bendra parduoto turto vertė 2023 metais siekė 31,5 mln. eurų.

Patogesnės atsiskaitymo galimybės anaiptol ne vienintelė e. varžytynių ir aukcionų naujovė. Nuo šiol visi norintys paslaugą gali pasiekti ir nauju adresu – www.eaukcionai.lt. Ankstesnis puslapis www.evarzytynes.lt ir toliau bus pasiekiamas įprastai. L. Ivinskio teigimu, naujojo domeno atsiradimą paskatino siekis pritraukti daugiau verslo subjektų pasinaudoti patogia galimybe elektroniniu būdu aukcione realizuoti turtą.

Populiarėjanti paslauga

Elektroninių aukcionų ir varžytynių paslauga kasmet vis populiarėja – auga skelbiamų ir įvykusių aukcionų kiekis, juose dėl parduodamo turto aktyviai besivaržančių dalyvių skaičius, taip pat valdomą turtą šiuo patogiu būdu realizuoti pageidaujančių įstaigų ir įmonių ratas. Šio inovatyvaus, patogaus ir skaidrumą užtikrinančio sprendimo tobulinimas ir atnaujinimas pagal rinkos dalyvių poreikius yra vienas iš už portalą atsakingo Registrų centro veiklos prioritetų

Elektroninę turto realizavimo paslaugą Registrų centras teikia nuo 2013 metų. Nuo elektroninių paslaugų sukūrimo įvyko apie 30 tūkst. elektroninių varžytynių ir aukcionų, kuriuose turto parduota už daugiau nei 975 mln. eurų.

E. varžytynių ir aukcionų portalas leidžia gyventojams ir verslo subjektams nuotoliniu būdu dalyvauti antstolių ir nemokumo administratorių vykdomose elektroninėse varžytynėse ir valstybės, savivaldybių bei privataus sektoriaus turto pardavimo ar nuomos elektroniniuose aukcionuose. Besinaudojantys sukurtomis elektroninėmis paslaugomis gali aktyviai dalyvauti varžytynėse bei aukcionuose, nuomos konkursuose patirdami mažiausias sąnaudas.