Darbuotojų sauga dažnai susirūpinama po nelaimių

Pasak E. Pagojaus, daug darbdavių Lietuvoje nesuvokia, kad darbų sauga – nuolatinis procesas, tęstinis dialogas tarp vadovų ir darbuotojų. Pamirštama, kad prieš keliant reikalavimus darbuotojams, reikėtų sukurti saugias darbo sąlygas.

„Girdime darbuotojų, išvykusių dirbti į užsienį, nusiskundimus, kad jie raginami dirbti kuo greičiau, nepaisant netinkamų sąlygų. Bet tas skubėjimas, taisyklių, įstatymų nepaisymas ir pakiša koją“, – pastebi jis.

Pašnekovo teigimu, darbdaviai kartais mano, kad investavimas į darbų saugą tėra laiko gaišimas, reikalaujantis papildomų išlaidų, kurios nesuteikia jokios naudos. Deja, bet neretai Lietuvoje tik atsitikus kokiam nors skaudžiam įvykiui pradedama rūpintis darbuotojų sauga.

Kaip gerąjį pavyzdį jis pateikia Skandinavijos šalis.

 Evaldas Pagojus

„Ten vyrauja požiūris, kad verslai, palaikantys teisingą darbo saugos kultūrą, gerina savo reputaciją ir įvaizdį. Tokie darbdaviai rinkoje yra labiau pageidaujami. Jų darbuotojai jaučiasi geriau, yra lojalesni, nes žino, kad įmonė rūpinasi jų saugumu, saugia darbo vieta ir priemonėmis“, – pasakoja E. Pagojus.

Darbuotojų saugos procesus galima supaprastinti

Bendradarbiavimas su Skandinavijos šalių partneriais „Prosafety“ įkūrėją paskatino sukurti „E-safety“ – elektroninę darbų saugos ir sveikatos procesų bei dokumentacijos valdymo sistemą.

„E-safety“ sistema įmonėms suteikia galimybę nuotoliniu būdu valdyti daugelį darbų saugos procesų.

Pavyzdžiui, darbdaviai gali įvertinti potencialių darbuotojų patirtį, juos instruktuoti ir apmokyti. Taip pat sistema leidžia atlikti darbo vietos patikrinimą, kurti apklausas, organizuoti nuotolinius darbo saugos susitikimus, kaupti įvairius dokumentus – nuo nelaimingų atsitikimų ir neatitikčių.

„Tai yra procesus optimizuojantis, ekologiškas ir kaštus taupantis įrankis. Nebereikia pildyti darbo saugos žurnalų, o darbuotojai visą svarbią informaciją sužino elektroniniu būdu“, – paaiškina E. Pagojus.

Be to, darbdaviai per šią sistemą gali informuoti apie komandiruotes, kad darbuotojas iš anksto žinotų, į kokią šalį ir objektą, kuriam laikui jis kviečiamas vykti, bei būtų tinkamai instruktuotas.

 E-safety

Ypač aktualu į užsienį darbuotojus siunčiančioms įmonėms

Lietuvos rinkoje „E-safety“ sistema išsiskiria tuo, kad yra adaptuota ne tik Lietuvos, bet ir Skandinavijos bei Beniliukso šalių darbų saugos reikalavimams.

„Nors „E-safety“ gali naudoti įvairios įmonės, ši sistema ypač patogi toms, kurios siunčia darbuotojus į užsienio šalis“, – pabrėžia E. Pagojus.

„E-safety“ naudojasi ir verslai, kurie turi padalinius kitose šalyse. Per šią sistemą galima instruktuoti, apmokyti ar pateikti įvairius dokumentus darbuotojams jų gimtąja kalba.

 E-safety sistema

„Mūsų klientai pabrėžia, kad sistema nesudėtinga, lengvai valdoma. Ji leidžia tiek darbdaviams, tiek darbuotojams jaustis saugiau, palaikyti sklandų tarpusavio dialogą“, – sako „Prosafety“ įkūrėjas.

Anot jo, toks darbo saugos modelis skatina atsisakyti vertikalių darbo santykių, kai darbuotojai vertinami tik kaip ištekliai, resursas, yra nuvertinami. Naujoviškas darbų saugos modelis formuoja horizontalius darbo santykius: vadovai ir darbuotojai pradeda veikti kaip kolegos, lygiaverčiai rinkos partneriai, o tai prisideda ne tik prie darbuotojų, bet ir verslo gerovės.