„Majonezas yra vienas iš seniausių padažų pasaulyje, kurį mėgsta ir vertina milijonai žmonių, tačiau tuo pačiu apie majonezą sukurtas ne vienas mitas. Artėja gražiausia pavasario šventė – šv. Velykos, o be majonezo velykinis stalas, matyt, sunkiai įsivaizduojamas“, – sako lietuviškų pagardų gamintojos bendrovės „Daumantai LT“ generalinis direktorius Saulius Grinkevičius.

Tuo tarpu „Daumantai LT“ kokybės vadovė Gitana Alenčikienė priduria, kad kalbėdami apie maistą mes kalbame ne tik apie jo sudėtį bei gamybos būdus, tačiau ir apie malonumą: „Juk maistas, geras skonis yra vienas iš malonumų, jis suteikia geras emocijas. Tai irgi labai svarbu.“

Pavadinimo kilmė nėra aiški

Kada ir kaip atsirado majonezas? Kas sukūrė šį pagardą, kurio populiarumas neblėsta jau daugybę metų? Pagaliau – kodėl jis pavadintas majonezu? Tikslios ir neginčijamos jo atsiradimo istorijos nėra.

Teigiama, kad prancūziško žodžio „mayonaise“ kilmė iki galo nėra aiški. Vienas iš variantų – žodis kilo iš prancūziško termino „moyeu“, o jo viena reikšmių yra „trynys“.

Istorikai pasakoja, kad XVIII amžiuje prancūzai, kuriems vadovavo kardinolas Rišeljė, užėmė dabar Ispanijai priklausančią Menorkos salos sostinę Mahoną. Vėliau, miestą apsupus britų kariams, Prancūzijos karių maisto atsargos baigė išsekti, kol galiausiai liko kiaušiniai bei alyvuogių aliejaus.

Kiekvieną dieną gaminamas tas pats maistas – omletas – visiems įsipyko, todėl kardinolas nurodė pagaminti kažką naujo. Pasirinkimas buvo nedidelis – plakti kiaušiniai su aliejumi, druska. Netikėtai pavykęs padažas visiems patiko ir neva majonezu jis pavadintas Menorkos sostinės garbei.

Majonezo atsiradimo versijų yra ir daugiau, o štai parduotuvėse jis pirmąkart pasirodė 1902 metais JAV, tačiau tik po dešimtmečio juo imta prekiauti masiškai.

„Sukurtas produktas buvo toks vykęs, kad iki mūsų dienų šio pagardo receptūra mažai ir keitėsi. Majonezas gaminamas iš kiaušinių trynių, aliejaus, gardinamas citrinos sultimis, druska, pipirais Tai – klasikinis variantas, tačiau mes savo pirkėjams siūlome ne tik tradicinius majonezus“, – pasakoja S. Grinkevičius.

Pagal populiarumą – antras pasaulyje

S. Grinkevičius sako, kad Lietuvoje majonezas irgi turi savo istorijos sluoksnių. Pavyzdžiui, kai sovietmečiu jo gauti būdavo sunku, majonezas vadintas deficitine preke. Prieš Naujuosius metus ir Velykas, o taip pat prieš kitas šventes – tiek kalendorines, tiek šeimos – laukdavo rimtas iššūkis: kur gauti majonezo?

Jis buvo, o ir tebėra nepamainomas pagardas prie virtų kiaušinių, mėsos patiekalų, makaronų, picos, juo gardinamos įvairios salotos, be majonezo neįsivaizduojama lietuvių mėgstama balta mišrainė.

„Buvo laikas, kai majonezo indelį ar kelis šeima gaudavo tik pagal vadinamuosius talonus. Dabartinei kartai sunku patikėti, tačiau tokia buvo sovietmečio realybė“, – pasakojo S. Grinkevičius.

Laikmetis pasikeitė ir dabar parduotuvių lentynose akys mirga tiek nuo skirtingų rūšių majonezo, tiek nuo kitų pagardų. Atsiradus didelei jų pasiūlai neišvengta ir neigiamos nuomonės, kurią – tikėtina – suformavo influenceriai, teigę, kad majonezas nėra sveiktas produktas, kad savo racione reiktų jo vengti.

„Šią nuomonę pirmą kartą išgirdau maždaug prieš dešimtmetį ir ji mane nustebino. Tai, kad majonezą geriau išbraukti iš savo raciono – mitas. Majonezas pagal populiarumą yra antras pagardas pasaulyje po kečupo. Tai irgi liudija šio produkto vertę, jį valgo milijonai žmonių visame pasaulyje“, – sako „Daumantai LT“ vadovas.

Valgydamas majonezą nesustorėsi

S. Grinkevičius pastebi, kad pastaraisiais metais majonezo rinka pasaulyje augo apie 15 procentų, o tai rodo, kad šio padažo populiarumas didėja.

„Majonezo rūšių yra labai įvairių. Mes turime majonezų ir be krakmolo bei konservantų ar tirštiklių, kur visi produktai yra natūralūs. Todėl valgydamas majonezą tikrai nesustorėsi – nebent jei jo suvalgytumėte po kilogramą per dieną ir kasdien.

Tačiau taip juk nėra – jis yra maisto pagardas. Majonezas, kaip ir kitas maistas, turi būti valgomas su saiku. Beje, kartais mėgstu pasižiūrėti kitų šalių kulinarines laidas ir matau, kad ruošiant maistą majonezas dažnai naudojamas“, – teigė S. Grinkevičius.

Galima rinktis mažiau riebų produktą

S. Grinkevičiui pritaria ir „Daumantai LT“ kokybės vadovė Gitana Alenčikienė. Pasak jos, populiariausi šių laikų mitai – kad kone visas maistas yra nesveikas: „Bet dažniausiai niekas neakcentuoja fakto, kad viskas priklauso nuo suvalgomo maisto kiekio. Bet kuris maistas gali būti nesveikas, jei mes jo suvalgysime labai daug.“

G. Alenčikienė sako, kad yra labai skirtingi vartotojai, kurie renkasi tai, ko jie nori, o maisto pramonės įmonės jiems tą ir gamina.

„Gamintojai atsižvelgia į pirkėjų norus, į tendencijas. Tai reiškia, kad parduotuvių lentynose galima rasti riebaus, su priedais majonezo, bet galima rasti ir mažiau kaloringų produktų, tarp jų – ir ekologiškų. Vartotojas išsirenka tai, ko jis nori ir valgo tai, kas jam priimtina“, – kalbėjo G. Alenčikienė.

Gaminiai sulaukia įvertinimų

„Daumantai LT“ gamina nuo 34 iki 72 procentų riebumo majonezus. Vienas iš populiariausių įmonėje gaminamų majonezų – 72 proc. rapsų aliejaus turintis „Karališkas švelnaus skonio“ majonezas: „Jis – vienas iš mūsų pirkėjų mėgstamiausių.“

„Daumantai LT“ taip pat siūlo ekologišką majonezą. „Žmogus, kuris renkasi tokį majonezą, žiūri ne tik į savo poreikius, bet ir koks poveikis aplinkai. Taip pat suprantame, kad darydami gerą gamtai – gerą darome ir savo sveikatai.

Siūlome ekologišką majonezą su jūros druska, kuriame visos žaliavos yra ekologiškos. Tai – sertifikuotas mūsų produktas, mūsų technologo sukurta receptūra ir tikrai labai geras pasirinkimas“, – pasakojo G. Alenčikienė.

Dar vienas pirkėjų mėgstamas gurmaniškas majonezas „Mango Majo“, kurio sudėtyje yra mangų čiatnis, produktui suteikiantis specifinį skonį. Be to, jis 2015 metais buvo išriktas Lietuvos „Metų gaminiu“. tai buvo Lietuvos metų gaminys, kurį įvertino ir pirkėjai, ir komisija“, – teigė G. Alenčikienė.

Renkant populiariausias prekes vertinamas per metus parduotų prekių kiekis. Į apdovanojimą pretenduoja tik nepriekaištingos kokybės prekės.

Lietuviškų pagardų gamintojo „Daumantai LT“ dauguma produktų yra sulaukę įvertinimų ir gavę apdovanojimus. Tarp jų – pirkėjų pamėgti „Mango Majo“, „Čili“ majonezinis padažas, pusriebis majonezas ir kiti.