„Puikiai žinome, kaip glaudžiai tarpusavyje susijusi sveika mityba, tinkama gyvensena ir graži, išpuoselėta veido oda. Mityba išties turi didelę reikšmę mūsų veido odai: įvairūs bėrimai, per naktį atsiradę spuogeliai gali išduoti, jog vakar mėgavomės saldumynais, greitu maistu ar net alkoholiu“, – sako dietistė Gabija Paulina Juodagalvė.

Anot specialistės, dažniausiai pakanka labiau atkreipti dėmesį į savo kasdienę mitybą ir pamatysime sąsają tarp to, ką dedame į lėkštę ir to, kaip keičiasi ne tik mūsų savijauta, bet ir išvaizda.

„Galime matyti, kad, pavyzdžiui, suvalgius sumuštinį su majonezu, mus ima berti ar atsiranda skausmingi spuogeliai. Tam tikrus produktus kelioms savaitėms eliminavus iš savo valgiaraščio, galime pamatyti ar mūsų odos būklė pagerėja ar visgi tie produktai buvo niekuo dėti. Tačiau jei vis nepavyksta nustatyti ar tam tikri produktai mums kelia aknės paūmėjimą, vertėtų nuvykti pas gydytoją ir pasitarti su juo ar verta išsitirti dėl netoleruojamų maisto produktų. Kažkokių konkrečių produktų, kurie netiktų visiems nėra, tačiau reikėtų vengti dažnai vartoti sūdytą, rūkytą, vytintą, keptą riebaluose, itin riebų ar saldų maistą, greitą maistą. Taip pat derėtų vengti žalingų įpročių, pavyzdžiui: nesaikingo alkoholio vartojimo bei rūkymo“, – kalba dietistė.

Produktai, kurių vertėtų vengti

Gydantis aknę pravartu pildyti mitybos dienoraštį – kasdien surašyti produktus, kuriuos vartojote ir stebėti, kaip į juos reaguoja jūsų organizmas. Ar paūmėja, ar atvirkščiai – palengvėja aknės problema. Įdomu, kad nors mitybos svarba aptariama jau seniai, anksčiau tai, kad mityba gali daryti įtaką aknei buvo laikoma mitu. Tiesa, pastaraisiais metais šio teiginio atsisakoma. Sergant akne netinkama mityba gali sukelti jos paūmėjimą.

2016 m. A. Kucharskos, A. Szmurlo ir B. Sinskos atliktas tyrimas apie dietos reikšmę, gydant ir negydant aknę, parodė, kad neigiamą įtaką daro aukštą glikeminį indeksą turinčių produktų vartojimas. Tokia mityba gali sukelti hiperinsulinemiją. Padidėjęs insulino kiekis organizme skatina androgenų sekreciją ir padidina sebumo gamybą, kuris vaidina pagrindinį vaidmenį spuogų atsiradime.

„Pastebiu, kad mano klientams dažniausiai spuogai atsiranda vartojant perdirbtus, itin riebius, daug cukraus turinčius bei greitai paruošiamus gaminius. Jų reikėtų vengti. Taip pat, esant aknei, reikėtų vengti tokių produktų kaip pienas, ryžiai, batonas ir kvietinių miltų kepiniai (pyragai, bandelės), kukurūzų dribsniai, cukrus, taip pat, kaip ir minėjau anksčiau – perdirbti mėsos gaminiai, rečiau derėtų rinktis greitą maitą: picos, mėsainiai, daug majonezo ir padažų turintys produktai“, – pataria G. P. Juodagalvė.

Tinkama mityba

„Jei norime turėti sveiką bei išpuoselėtą veido odą, turime vartoti šiuos produktus: pilno grūdo produktai, daržovės, vaisiai, riebi žuvis, riešutai bei kiti produktai, turintys omega-3 rūgščių. Į savo mitybą derėtų įtraukti ir produktus, turinčius daug vitaminų E, A, B6, C, cinko, chromo, seleno ir karotenoidų. Svarbu palaikyti normalią žarnyno mikroflorą probiotikų turinčiais produktais, vartoti natūralų jogurtą ar kefyrą, ypač, jeigu vartojate antibiotikus aknei gydyti“, – rekomenduoja dietistė.

Specialistė džiaugiasi, kad nors ir sulaukia prašymų suteikti rekomendacijas ir parengti valgiaraštį asmenims, besiskundžiantiems veido odos problemomis, pastaruoju metu tokių kreipimųsi sumažėjo. Galima manyti, kad žmonės vis labiau patys rūpinasi savo mityba, stengiasi puoselėti savo veidą, domisi, kokie produktai yra jų lėkštėje ir kokia jų nauda mūsų organizmui.

Rezultatus atneš tik kantrus darbas

Kamuojant aknės problemai, svarbu patikėti ją išspręsti specialistams. Bandydami patys išsirinkti produktus, galite nesulaukti norimų rezultatų ar net sau pakenkti. Dermatologai patars, kokie kosmetikos produktai tinka ir koks aknės gydymas turi būti taikomas. Žinoma, viena, kai gydymą paskiria, o visai kas kita, kaip jo laikomės kasdienybėje – svarbūs ir kiti gyvenimo aspektai: maistas, emocinė būklė.

G. P. Juodagalvė priduria, kad norint turėti sveiką odą, būtina kasdien išgerti pakankamą kiekį vandens – nuo 1,5 iki 2 litrų per parą. Svarbu tinkamas poilsio ir darbo režimas, fizinis aktyvumas, streso vengimas bei tinkama, subalansuota mityba.

Dažnai pradėję gydymą pacientai laukia labai greitų rezultatų. Jų nepamatę, savo nuožiūra nutraukia gydymą. Tačiau stebuklų šioje vietoje tikėtis nereikėtų. Aknės gydymas – reiklus laikui, todėl reikia apsišarvuoti kantrybe. Didžioji dalis aknės gydymui skirtų vaistų dirgina oda, todėl gydymo pradžioje veidas gali parausti, pleiskanoti, išsausėti ar niežėti. Tokiu atveju galima naudoti raminantį ir drėkinantį kremą, kuris mažintų paraudimus, pavyzdžiui „Bioderma Sébium Sensitive“. Ar dermatologo taikomas gydymas efektyvus, galima pasakyti tik po maždaug 6-ių savaičių. Tada, atsižvelgiant į rezultatus, jums patars – ar reikia koreguoti gydymą. O po kelių mėnesių kantraus darbo galėsite džiaugtis pagerėjimu ir sveikesne oda.

Užsakymo nr.: PT_86919521