Būklę galima pagerinti be medikamentų


Sėdimas gyvenimo būdas, traumos, patirtos sportuojant ar dirbant, raumenų pažeidimai ir kiti panašūs dalykai galų gale tampa stuburo ir sąnarių skausmų priežastimi. Šiuos negalavimus padeda spręsti kompleksas specialių jėgos ir dekompresinių pratimų, atliekamų naudojant daugiafunkcinius treniruoklius.

Trumpai kineziterapiją galima apibūdinti kaip „gydymą judesiu“, tačiau, be jokių abejonių, už šių žodžių slypi ištisi tokių šios srities titanų, kaip Valentino Dikulio, Wayne‘o Westcotto ir Sergejaus Bubnovskio tiriamojo darbo ir praktikos dešimtmečiai.

Kinezioteka

Milijonai žmonių visame pasaulyje žymiai pagerino savo sveikatos būklę ir bendrą savijautą kineziterapijos klinikose. O įdomiausias šio metodo ypatumas tas, kad tai – nemedikamentinis gydymas, gerų rezultatų pasiekiama nevartojant tablečių.

Tikslas – sugrąžinti gyvenimo kokybę


Į Vilniuje esantį centrą „Paupio Kinezioteka“ gali kreiptis iš esmės bet kas – tiek vaikas, tiek suaugęs žmogus. Judesiai, naudojami kineziterapijoje, yra visiškai natūralūs kiekvienam žmogui, todėl tinka įvairaus amžiaus asmenims, nepriklausomai nuo jų svorio ir sveikatos būklės. Tinkama diagnostika ir pratimų programa padeda atsikratyti skausmų ir sumažinti jų pasikartojimo riziką – nutraukus treniruotes skausmas negrįžta.
Kinezioteka

„Dekompresiniai pratimai puikiai tinka organizmo reabilitacijai po operacijų arba traumų. Pavyzdžiui, į mus verta kreiptis lūžus rankai – specialūs pratimai padės išvengti rankos raumenų atrofijos, kol ranka yra sugipsuota.

Tačiau pasitaiko atvejų, kai ir nesant akivaizdžios traumos, žmogus negali atlikti paprastų buitinių veiksmų – pavyzdžiui, valytis dantų, džiovintis plaukų, nes tai daryti trukdo aštrus skausmas peties arba nugaros srityje. Tokios situacijos labai blogina gyvenimo kokybę.

Pagrindinė mūsų, specialistų, užduotis – sugrąžinti žmogui gyvenimo kokybę, gyvenimo skonį ir leisti jam džiaugtis savo kūnu“, – pasakoja „Paupio Kinezioteka“ kineziterapeutas Andrejus Smirnovas.

Kinezioteka

„Trijų sluoksnių“ patikra


Pratimų kompleksas parenkamas individualiai, todėl pirmiausia paskiriama nuodugni konsultacija, kurią sudaro: 1) kineziterapeuto konsultacija;2) miofascialinė diagnostika; 3) testavimas su treniruokliu, dalyvaujant instruktoriui.

Pirmame etape pacientas išdėsto specialistui savo negalavimus, nurodo, ar patiria ūmių skausmų ir pan. Taigi, aptariamos kasdienės sveikatos problemos ir lūkesčiai dėl savijautos pagerinimo.

Kinezioteka

Miofascialinės diagnostikos metu kineziterapeutas atlieka manualinę apžiūrą ir nustato jūsų raumenų ir sąnarių būklę. Jeigu į konsultaciją atsinešite jau atliktų tyrimų rezultatus (pavyzdžiui, MRT, KT, gydytojo ortopedo išvadą) arba pooperacinius išrašus, centro specialistai tikrai bus už tai dėkingi. Ši informacija padės sukurti efektyvų pratimų kompleksą.

„Tarkim, atvyksta pacientas ir sako, kad jam skauda koją. O iš tikrųjų jis yra patyręs stuburo traumą, tiesiog tas skausmas plinta į koją. Mes suprantame, kad pažeistoje srityje sutrikusi kraujotaka. Sukuriame pacientui tokią programą, kuri pagerina kraujotaką pažeistoje vietoje ir kartu pagerina kraujotaką visame organizme.

Kinezioteka

Beje, siekiant šių tikslų puikiai tinka šaltas dušas ir vonia. Iš pradžių gal nemalonu, baugu, tačiau organizmas paprastai būna labai dėkingas už tokius „pasityčiojimus“ ir pradeda funkcionuoti geriau“, – pažymi A. Smirnovas.

Kinezioteka

Susidaręs išsamų paciento sveikatos būklės vaizdą, kineziterapeutas palydi jus į treniruoklių salę, kur instruktorius įvertina jūsų raumenų ir sąnarių būklę.

Anot A. Smirnovo, šis „trijų sluoksnių“ patikrinimas leidžia sukurti individualią pratimų programą, kurioje atsižvelgiama į konkrečius organizmo ypatumus, kiekvieno žmogaus gretutines ligas ir esamą fizinį krūvį.

Terapijos kursas suskirstytas į kelis etapus


Terapijos kursas padalytas į 3 modulius. Kiekvieną modulį sudaro po 12 užsiėmimų. Vidutinė užsiėmimo trukmė – nuo 45 minučių iki valandos.

Pirmas modulis apima individualias treniruotes su antigravitaciniais treniruokliais. Per kiekvieną treniruotę, akylai stebimi instruktoriaus, atliksite pratimų kompleksą, sudarytą atsižvelgiant į konkrečius jūsų poreikius. Šio modulio tikslas – padėti pacientui atkurti darbingumą, atsikratyti ne tik stiprių skausmų, jeigu tokių yra, bet ir judesių ar fizinio krūvio keliamos baimės, kuri atsiranda prasidėjus skausmams.

Kinezioteka

Įpusėjus pirmajam moduliui, per šeštą užsiėmimą, vėl įtraukiama kineziterapeuto konsultacija. Jis turi įsitikinti, kad sukurtas pratimų kompleksas suteikia laukiamą rezultatą, o jei ne – jį koreguoti.

Antrasis užsiėmimų klube „Paupio Kinezioteka“ modulis – jau gerokai nuodugnesnis darbas, apimantis individualius pratimus ir užduotis. Treneris, pasitaręs su kineziterapeutu, gali šiek tiek pasunkinti pratimus ir padidinti krūvį. Tai leis reikšmingai pagerinti kraujotaką ir taip užtikrinti teigiamą poveikį ne tik nugarai ir sąnariams, bet ir visam organizmui.

Kinezioteka

Trečiuoju moduliu pacientas įtvirtina pasiektus rezultatus, mokosi naujų dekompresinių pratimų atlikimo technikos. Šiam moduliui pasibaigus, jei pritaria kineziterapeutas, galima įsigyti abonementą ir pradėti treniruotis savarankiškai – tokios treniruotės suteikia galimybę palaikyti ir toliau gerinti savijautą ilgus metus, be to, užkirsti kelią raumenyno ir kaulinio audinio kritinių būklių formavimuisi.

Komandinio darbo privalumai

„Viena didžiausių mūsų darbo vertybių – komandinis darbas. Konsultuojamės tarpusavyje dėl kiekvieno paciento, kad galėtume parinkti geriausius reabilitacijos arba profilaktikos būdus. Be to, visada stebime, ką žmogus daro salėje.
Kinezioteka

Pavyzdžiui, asmuo ateina treniruotis be trenerio, o mes pastebime, kad jis pratimą atlieka netaisyklingai. Tokiu atveju visada prieiname ir koreguojame techniką, kad žmogus nepadarytų sau žalos“, – pasakoja klubo „Paupio Kinezioteka“ vyriausiasis sporto instruktorius Kasparsas Stalidzansas.

Kinezioteka

Komandinis darbas ir nuolatinis pažangos stebėjimas leidžia pasiekti neįtikėtinų rezultatų – paprastai jau po pirmojo modulio pacientai pastebi, kad skausmas dingo, kūnas tapo stipresnis, atsirado daugiau energijos.

Gauti išsamesnės informacijos ir užsiregistruoti į vizitą galite centro interneto svetainėje kinezioteka.lt