„Daugeliui operacija asocijuojasi su pjūviais pilvo sienoje, žaizdomis, o po šių nelieka jokių pjūvių, apskritai jokių žymių, kad buvo operuota. Žmogus tiesiog užmiega, ir atsibunda, kai viskas atlikta. Ne vienas ligonis prašėsi išleidžiamas namo tą pačią dieną. Buvo ir tokių, kurie atsibudę po narkozės abejojo, ar tikrai jiems buvo atlikta operacija", – prisimena pacientų reakcijas chirurgas ir gastroenterologas Justas Birutis, dirbantis Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

Po operacijos – 70 proc. sumažėjęs skrandžio tūris

Tokia reakcija, nes kalbame apie endoskopinę operaciją, kai skrandis pasiekiamas iš vidaus, per burną, neatlikus jokių išorinių pjūvių, ir jo viduje atliekamas manipuliacijos. Tai vadinamoji endoskopinė gastroplastika (Endoscopic sleeve gastroplasty).

„Na, jei paaiškinti labai paprastai – mes tiesiog padarome skrandžio viduje 50-70 dygsnių,

netirpstančiais siūlais persiuvame skrandį per visus sluoksnius ir suglaudžiame skrandžio priekinę ir užpakalinę sieneles. Skrandis perdaromas iš maišo formos į vamzdelį, skrandžio ilgis sutrumpėja iki 14 cm, iš 700–800 ml talpos lieka apie 100-200 ml", – pratęsia kolegos pasakojimą dr. Olegas Deduchovas, Klaipėdos Jūrininkų ligoninės abdominalinis chirurgas.

Sumažintas skrandžio tūris greičiau užsipildo maistu, tad jo savininkas greičiau pajaučia sotumo jausmą, lėčiau išalksta. Rezultatas – sumažėjęs kūno svoris.

 Olegas Deduchovas (Andriaus Vengalio nuotr.)

„Per pirmas savaites svoris sumažėja 10-15 kg, vėliau pacientams pavyksta numesti iki 20 proc. kūno svorio", – pasakoja apie operacijos rezultatus dr. O. Deduchovas.

„Atėjęs pirmai konsultacijai su 12 kg sumažėjusiu svoriu pacientas džiaugiasi, kad gali daug lengviau judėti, pagerėjo miego kokybė", – dalijasi pacientų įspūdžiais J. Birutis.

Tiesa, abu pašnekovai primena – skrandžio operacija nėra galutinis rezultatas, o tik ilgo kelio pradžia. Norintys numesti svorio išoperuoti žmonės turi ir toliau laikytis dietos, stengtis kuo daugiau judėti. Tačiau, kai skrandis sumažėjęs, tai daryti kur kas lengviau, ir pasiekiama geresnių rezultatų. Tokios operacijos ypač pasiteisina žmonėms, kurių kūno masės indeksas yra iki 42.

Mažėja svoris, gerėja sveikata

Tačiau kur kas svarbiau, kad po tokių operacijų ne tik sumažėja kūno svoris, bet ir pagerėja sveikata, bendra savijauta. Antsvoris paskatina daugelį lėtinių ligų: diabetą, hipertenziją, judėjimo aparato problemas ir pan. Operacija, dieta ir dėl to sumažėjęs kūno svoris padeda gerokai sumažinti jų simptomus, kartais netgi ir visai jas įveikti.

Daugelis gali sakyti, kad skrandžio operacijos – jokia naujiena. Ir jie tikrai bus teisūs. Ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje atliekama įvairių skrandžio mažinimo operacijų. Vienos jų, pavyzdžiui, reguliuojamas skrandžio žiedas, turi daug nepatogumų, ir jų era jau baigiasi. Per kitas, pavyzdžiui, per skrandžio apylankos operaciją ar marginalinę rezekciją – chirurginiu būdu pašalinama dalis skrandžio, atliekam pjūviai, po jų sumažėja ir skrandžio tūris, ir jo paviršiaus plotas. Po minėtos endoskopinės gastroplastikos skrandžio paviršiaus plotas išlieka toks pat, be jokių pjūvių sumažinamas tik jo tūris. Teoriškai, jei pacientas panorėtų, būtų galima vėl atstatyti pradinį skrandžio tūrį. Tiesa, abu kalbinti chirurgai tikino apie tokius atvejus nėra girdėję.

Operacija trunka apie 1-1,5 valandos, didžiausias nepatogumas pacientui – į kraujagyslę įvedamas kateteris, o toliau visa operacija atliekama jam miegant. Po operacijos savaitę gali šiek tiek paskaudėti pilvą, kažkas jaučia pykinimą, tačiau didesnių nusiskundimų nebūna. Šios operacijos labiausiai tausojančios tarp visų kitų skrandžio mažinimo operacijų, su mažiausiu šalutiniu poveikiu.

 Justas Birutis (Rido Damkevičiaus nuotr.)

Tiesa, po operacijos reikalinga dietologo konsultacija, tenka išklausyti jo rekomendacijas,

laikytis dietos ir vartoti maisto papildus. Vėliau pereinama prie įprastinio, tik neriebaus ir nesaldaus maisto. Taip pavyksta visą laiką išlaikyti sumažėjusį po operacijos svorį.

Tokios endoskopinės gastroplastikos operacijos Lietuvoje pradėtos birželio mėnesį. Pasaulyje jos jokia naujiena – taip operuoti pacientus JAV pradėta 2013 metais. Lietuvoje jas atlieka čia kalbinti chirurgai O. Deduchovas ir J. Birutis. Šio darbo subtilybių jie mokėsi Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, o dabar jas sėkmingai atlieka ir Lietuvoje.

Tokios operacijos nieko nekainuoja, jas kompensuoja Valstybinės ligonių kasos. Pacientams tenka įsigyti tik instrumentariumą. Baltijos šalyse tokios operacijos kol kas atliekamos tik Lietuvoje, netrukus jos turėtų startuoti ir kaimyninėje Latvijoje.

Pasak pašnekovų, nors operacijos Lietuvoje atliekamos tik keli mėnesiai, kalbos apie jas jau pasklido. Chirurgai jau sulaukia pacientų, kurie apie endoskopines gastroplastikos operacijas ir jų rezultatus sužinojo iš draugų, giminaičių ir patys ryžosi pasinaudoti šia galimybe.

Susidomėjusieji šiomis operacijomis gali kreiptis dėl konsultacijos tiesiai į chirurgus el. paštu:

J. Birutis – el. p. justas.birutis@gmail.com

O. Deduchovas – el. p. olegas.deduchovas@jurlig.lt