Blogos darbo sąlygos (triukšmas, dulkės, karštis, šaltis, vibracija), blogas psichologinis klimatas darbe ar namuose, darbas paromis, miego trūkumas, emocinė įtampa, nepasitenkinimas šeima ar finansine padėtimi, nesėkmės darbe ar kitur, žalingi įpročiai, netinkami mitybos įpročiai, mažas fizinis aktyvumas, sveikatos problemos, didelis informacijos srautas, didelis atsakomybės lygis darbe ar namie, skubėjimas ir dar daugybė įtampą sukeliančių veiksnių ir gyvenimo iššūkių lemia, kad streso išvengti neįmanoma. Įtampą visi jaučiame kasdien ir visur.

Ilgalaikis stresas, įtampa, sukelia tiek fizinių, tiek ir psichinių bei elgesio pakitimų.

Dažniausiai pasitaiko šie streso sąlygoti simptomai ir būklės:

  • susilpnėja atmintis, sulėtėja mąstymas, orientacija, koncentracija,
  • dažnas galvos skausmas,
  • jaučiamas pastovus nuovargis, sulėtėja reakcija, jaučiama apatija,
  • sutrinka miegas,
  • žmogus gali tapti nekantrus, irzlus, netgi agresyvus,
  • gali pasireikšti depresijos simptomai, nerimas, neviltis, bejėgiškumo jausmas,
  • sutrinka apetitas, nenorima valgyti arba atvirkščiai- persivalgoma,
  • padidėja žalingų įpročių rizika (rūkymas, alkoholio ar psichotropinių medžiagų vartojimas),
  • galima susirgti įvairiomis ligomis. Nustatyta, kad stresas yra širdies ir kraujagyslių ligų (padidintas kraujo spaudimas, infarktas), skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligės, žvynelinės, bei kitų ligų, netgi vėžio vienas iš rizikos faktorių.

Jeigu nuolatinis stresas kenkia sveikatai, ką gi tada daryti?

Turime išmokti valdyti stresą. Kiekvieno žmogaus patiriamo streso stiprumas priklauso nuo jo požiūrio ir reakcijos į konkrečią situaciją, gebėjimo atsipalaiduoti, pailsėti.

Svarbu pasitikėti savimi, nepasiduoti beviltiškumo jausmui, tokiu būdu tapsite mažiau pažeidžiami psichologiškai. Pasitikėjimas ir optimistinis požiūris padeda surasti sprendimus net ir sudėtingiausiose situacijose. Nebijokite paprašyti pagalbos. Pasidalinkite atsakomybe su kitais, taip sumažinsite įtampą.

Atsipalaiduoti padeda ir įvairūs kvėpavimo pratimai: giliai įkvėpkite ir iškvėpkite. Darbe kad valandą darykite pertraukėles, nors trumpai pasivaikščiokite.

Po darbo ilsėkitės ne prie televizoriaus. Išeikite pasivaikščioti, pasportuoti, užsiimkite joga ar meditacija, susitikite su draugais, atsipalaiduokite SPA ar užsiimkite širdžiai miela veikla. Mėgstama fizinė veikla yra puikus būdas atsikratyti susikaupusio streso, blogų minčių, nusiraminti, pagerinti nuotaiką.

Ne mažiau svarbu sveikai maitintis: valgyti daugiau vaisių ir daržovių, vengti riebalų, alkoholio ir kofeino. Patiriant įtampą suaktyvėja įvairios biocheminės reakcijos, kurioms vykti reikia papildomo vitaminų (ypač B, C, E) ir mineralų (ypač magnio) kiekio.

Šiuo metu rinkoje yra ir augalinių preparatų, skirtų pagerinti miegą, sumažinti nervinę įtampą (Lilandor).

Seniai žinomas Levandų teigiamas poveikis. Levandų aliejus ir jų kvapas turi raminamąjį poveikį, padeda sumažinti galvos skausmus, pagerina miegą, mažina įtampą, nervingumą.

Labai svarbu nepamiršti, kad dėl bet kokio vaistinio preparato vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas/preparatas gali pakenkti jūsų sveikatai.