Tie, kuriems jau teko susidurti su rožine, puikiai žino, kokį fizinį ir psichologinį diskomfortą ji sukelia. Nors rožinė nėra išgydoma, sėkmingai ją kontroliuoti tikrai įmanoma. Svarbiausia neatidėlioti gydymo ir visapusiškai rūpintis savo oda, nes kovoje su rožine būtina ne tik gydyti pasekmes, bet ir įdėti pastangų, užkertant kelią ligos progresavimui.

Nenumokite ranka į padidėjusį odos jautrumą

Gydytoja dermatovenerologė dr. Renata Bartusevičienė pastebi, kad anaiptol ne visais atvejais odos paraudimas yra rožinės simptomas. Dėl panašių simptomų, šią ligą galima supainioti su alergija, dermatitu ar kitomis odos ligomis, todėl savigyda užsiimti nereikėtų – kur kas naudingiau pasikonsultuoti su specialistu, kuris įvertins odos būklę ir parinks tinkamas priemones jos priežiūrai.

„Priežastys, kodėl oda pradeda rausti, gali būti įvairios. Pavyzdžiui, odai gali trūkti mikroelementų, dažnai oda būna jautresnė nėštumo pradžioje. Įtakos odos jautrumui gali turėti ir aplinka – sausas, užterštas oras, chloruotas vanduo ar kiti veiksniai, taip pat netinkamai parinktos kosmetikos priemonės“, – sako specialistė.

Anot gydytojos dėl minėtų veiksnių padidėjęs odos jautrumas ilgainiui gali išsivystyti į rožinę, todėl pastebėjus pakitusią odos būklę, būtina pradėti tinkamai rūpintis oda: atidžiai pasirinkti kosmetikos priemones, skirtas raustančiai ir jautriai odai, laiku imtis kitų priemonių, padedančių užkirsti kelią ligos vystymuisi bei progresavimui.

„Bet kuriuo atveju, visuomet rekomenduoju pasitarti su specialistu, nes skirtingų ligų simptomai gali būti panašūs, o gydymas – visiškai skirtingas. Pavyzdžiui, tiek sergant rožine, tiek sergant akne ant odos pastebimi bėrimai, tačiau rožinės bėrimai ilgai gyja ir priešingai nei aknės atveju, nepalieka randų. Vis tik gali pasitaikyti atvejų, kuomet sergama keliomis ligomis tuo pačiu metu, todėl siekiant suvaldyti odos būklę ir nepridaryti dar daugiau žalos, su gydytoju konsultuotis būtina“, – pataria dr. R. Bartusevičienė.

Apgaulingas saulės poveikis – daugiau žalos, nei naudos

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad vienas iš žalingiausių įpročių odai – pomėgis degintis saulėje ar soliariumuose. Tikriausiai ir jūs esate girdėję, kad saulė gydo odą – gerina jos būklę, mažina bėrimus. Visa tai – apgaulingas mitas, kuriuo įtikėję odai ne padėsite, o pakenksite, mat ultravioletiniai spinduliai ženkliai padidina ir riziką sirgti rožine. Įdomu tai, kad mūsų oda padarytos žalos niekada nepamiršta: net ir vaikystėje patirti nudegimai, kurių išoriškai nebesimato, odoje palieka savo pėdsaką ir gali provokuoti odos ligas.

Gydytoja dermatovenerologė dr. Renata Bartusevičienė

„Turėtume suprasti, kad sergant rožine svarbus ne tik tinkamai parinktas gydymas, bet ir mūsų pačių indėlis į rūpinimąsi savo oda. Visų pirma – įprotis mėgautis saulės spinduliais, kuris veikia labai apgaulingai. Įdegis užmaskuoja raudonį, todėl vizualiai oda gali atrodyti sveikesnė, tačiau efektas trumpalaikis – liga progresuoja ir negydoma pereina į sunkesnę formą. Todėl labai svarbu visuomet naudoti rausti linkusiai ir jautriai odai skirtas priežiūros priemones, saugoti odą nuo kenksmingų UV spindulių“, – pataria dr. R. Bartusevičienė.

Nors saulė – vienas labiausiai rožinės simptomus provokuojančių veiksnių, gydytoja pabrėžia, kad sergant rožine derėtų vengti ir kitų agresorių: „Labai svarbu saugoti rožine sergančią odą nuo nudegimų ir nušalimų, taip pat negerti karštų gėrimų bei nevalgyti karšto maisto – jie turėtų būti kambario temperatūros. Taip pat patartina vengti intensyvaus sporto ir kitų veiklų, kurių metu išraustate, pavyzdžiui, darbų šiltnamyje, mėgavimosi pirtimi ar karšta vonia. Žinoma, reikia vengti alkoholio, ypač putojančio“, – sako gydytoja dermatovenerologė.

Rožinės vystymuisi įtakos gali turėti ne tik mūsų gyvenimo būdas, bet ir paveldimumas, todėl jei turite ploną odą, pastebite išryškėjusias kraujagysles ar turite artimų giminaičių, kurie turi raustančią odą, turėtumėte būti atidesni.

Neeksperimentuokite su odos priežiūros priemonėmis

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad eksperimentuoti su kasdienėmis odos priežiūros priemonėmis nereikėtų – pakanka turėti kelias svarbiausias: švelnų prausiklį, odą raminantį ir apsauginį jos barjerą stiprinantį kremą bei fotoapsauginį kremą, saugantį nuo žalingų saulės spindulių. Saulėtą dieną laiką leidžiant lauke, veido oda kremu su SPF 50 turėtų būti tepama kas dvi valandas, tačiau saugoti odos svarbu nepamiršti ir debesuotomis dienomis.

„Kalbant apie kasdienes odos priežiūros priemones, labai svarbu atidžiai išnagrinėti jų sudėtį. Silikonų, naftos produktų, konservantų ar alkoholio turintys produktai odai nėra palankūs. Rožinės paveiktai odai skirtos kosmetikos priemonės savo sudėtyje turėtų turėti kraujagysles stiprinančių veikliųjų medžiagų, taip pat raminančių, kaitimą slopinančių ir raudonį mažinančių ingredientų, tokių kaip alijošius ar agurkų ekstraktas. Žinoma, patikimiausia rinktis tas odos priežiūros priemones, kurios parduodamos vaistinėse“, – pataria gydytoja.

Negydoma rožinė progresuoja

Įprastai į pirmuosius įvairių odos ligų simptomus numojame ranka, tikėdamiesi, kad jie praeis savaime. Gydytoja R. Bartusevičienė sako, kad tai – didelė klaida. Dėmesį turėtume atkreipti jau tuomet, kai pastebime pirmuosius rožinės simptomus – odos paraudimą pabuvus lauke, susijaudinus, suvalgius tam tikro maisto. Negydoma rožinė progresuoja, tad kuo ilgiau delsite ir atidėliosite jos gydymą, tuo sunkiau bus ligą suvaldyti.

„Veido raudonis nosies ir skruostų srityje įprastai būdingas pirmai rožinės stadijai. Iš pradžių paraudimas gali būti laikinas, tačiau ligai progresuojant tampa pastovus, gali plisti už ausų, į kaklo sritį, net ir į plaukuotąją galvos dalį. Antroje rožinės stadijoje gali būti pastebimas odos patinimas, ligos paveiktose vietose susiformuoti mazgeliai ar pūlinukai. Trečioje stadijoje esami simptomai dar labiau komplikuojasi, atsiranda riebalinių liaukų peraugimas bei randėjimas, vadinamas fima“, – pasakoja specialistė.

Gydytoja akcentuoja, kad gydant sunkesnės formos rožinę, gali prireikti specialaus gydymo geriamais antibakteriniais preparatais, padedančiais slopinti uždegimą. Tuo tarpu laiku pastebėjus rožinės simptomus, ją suvaldyti nėra sudėtinga – įprastai pakanka parinkti tinkamas raustančiai odai tinkančias kosmetikos priemones ir apriboti žalingus įpročius.