Ką reikėtų žinoti apie pieno baltymus

Pasak V. Kurpienės, paprasčiausias būdas patikrinti, ar netoleruojate laktozės, tai savaitę ar dvi nevartoti jokių pieno produktų, o tada stebėti, ar keičiasi sveikata.

Panašūs į laktozės netoleravimo simptomus yra ir pieno baltymo neskaidymo simptomai.

„Pieno produktai susideda iš laktozės, kuris skyla mūsų organizme arba dar iki atėjimo į mūsų kūną, ir taip pat iš baltymo. Pieno baltymas gali būti A2 arba A1 tipo. A2 tipo būdavo piene daug anksčiau, kai karvės bėgiodavo laisvėje. Teigiama, kad A2 tipą organizmas skaido daug lengviau, taiga vienas būdų – pabandyti pieną su šiuo baltymu“, – teigia V. Kurpienė.

Būtent todėl AB „Žemaitijos pienas“ tokiems vartotojams siūlo A2 pieną be laktozės, kuris leis mėgautis pienu dėl jame esančio „gerojo“ baltymo A2 (β-kazeino baltymo) savybių ir suskaldytos laktozės. Žmogui, geriančiam šį pieną ar naudojant jį kaip patiekalų ingredientą, nereikės nerimauti dėl galimų nemalonių pojūčiu pilve.

AB „Žemaitijos pienas“„A2 pienas“ gaunamas iš atrinktų karvių, kurios turi specialų A2A2 genų derinį ir duoda pieno, kuriame yra tik A2 pieno baltymas. Piene esanti laktozė suskaldoma technologinio proceso metu. Tai ne tik naujas produktas, bet ir sprendimas tiems, kurie anksčiau negalėjo vartoti pieno.

Vaida Kurpienė

Laktozės netoleravimo simptomai

Laktozės netoleravimo simptomai gali būti ir labai nespecifiniai, pavyzdžiui, nuovargis, pilvo pūtimas, nors tokie pat simptomai gali varginti ir dėl daugybės kitų priežasčių.

Nevartojus pieno dvi savaites reikėtų pabandyti išgerti stiklinę pieno, nes jis greičiausiai sukelia simptomus.

„Baltymo skaidymas labai retai keičiasi bėgant metams, o laktozės netoleravimas gali skirtis, priklausomai nuo amžiaus, sveikatos. Dabar labai daug kas serga. Kai pakyla temperatūra arba ji normali, bet organizmas kovoja su liga ir naikina blogas bei geras bakterijas, laktozė gali būti prastai skaidoma. Nes sergant pasikeičia žarnyno mikrobiota, gebėjimas skaidyti, tada ir kitą maistą blogiau virškiname. Tai tokio bandymo nereikėtų daryti sergant ar vos pasveikus. Geriau tai daryti, kai jaučiamės puikiai“, – sako dietistė.

Remiantis statistika, net kas 4 lietuvis netoleruoja laktozės

„Tokios statistikos, kiek žmonių neskaido pieno baltymo, neteko matyti. Tačiau yra žmonių, kurie alergiški pieno baltymui. Tik čia nereikėtų painioti dviejų dalykų.

Pieno baltymo neskaidymas kitaip vadinamas netoleravimu, tačiau, kuomet yra alergija pieno baltymui, negalime vartoti net ir mažų jo dozių, nes prasideda imuninė reakcija. Pojūtis gali būti panašus, bet pats mechanizmas organizme – skirtingas. Jei jau esame alergiški pieno baltymui, tai bandyti jo gerti nereikėtų“, – sako V. Kurpienė.

Jei žmogus netoleruoja pieno baltymo, tai gali priklausyti nuo suvartojamų pieno produktų kiekio arba nuo baltymo tipo. „Čia jau galima paeksperimentuoti ir pažiūrėti, kada geriau jautiesi, nes geresnio lakmuso popierėlio nėra“, – tvirtina diestistė.

Rūpintis microbiota – labai svarbu

Laktozės netoleravimas gali praeiti savaime, jei jis prasidėjo dėl ligos. Tačiau baltymo neskaidymas dažniausiai lieka visam gyvenimui.

Ne visi netoleruoja laktozės vienodai. Kai kurie vos išgėrę kelis šaukšto pieno ar grietinėlės, įmaišytos į patiekalą, pradeda jausti simptomus. Kiti gali vartoti ribotą kiekį be pasekmių.

Bėgant metams, laktozės tolerancija vis mažėja. Tačiau ir žmonių, netoleruojančių laktozės, pasaulyje vis daugiau. Pasak dietistės V. Kurpienės, tai gali lemti daug priežasčių.

„Didėja cukraus suvartojimas, o cukrus vienareikšmiškai gadina mūsų mikrobiotą. Kenkia ir didelis perdirbto maisto vartojimas. Dabar labai madinga cukrų pakeisti saldikliais. Mažai kas žino, bet jei nuolat, reguliariai vartojame saldiklius, jie irgi neigiamai veikia žarnyno mikrobiotą. O būtent nuo jos labai smarkiai priklauso žarnyno gebėjimas skaidyti laktozę ir kitas medžiagas“, – sakė dietistė.

Kuo ilgiau brandintas, fermentuotas produktas, tuo mažiau laktozės lieka

V. Kurpienė primena, kad ant kiekvieno produkto Lietuvoje yra parašyta, kiek jame baltymų. Daugiau baltymų yra varškėje, varškės sūryje, taip pat riebiuose sūriuose. Tuo metu laktozė yra natūraliai esantis cukrus, kuris etiketėje žymimas kaip „cukrūs“.

„Į pieno produktą gali būti įdėta papildomai laktazės – fermento, kurį turime ir organizme ir kuris skaido laktozę. Tokiu atveju produkte laktozė jau yra suskaidyta, o maistas atrodo saldesnis. Bet, jei produktas yra be laktozės, gamintojai visada tai parašo. Jei netoleruojame laktozės, tai nereiškia, kad negalime valgyti pieno produktų“, – sako dietistė ir priduria, kad tokiu atveju reikia rinktis produktus be laktozės arba su papildoma laktaze.

Laktozės neturi brandinti, kieti, pelėsiniai sūriai, o rauginti produktai, tokie kaip kefyras, jogurtas, laktozės turi mažiau. Mat kuo ilgiau brandintas, fermentuotas produktas, tuo mažiau laktozės lieka.

Pieno baltymo nėra lydytame svieste, tačiau kituose pieno produktuose jo yra, be to, jis visavertis, o tai reiškia, labai gerai pasisavinamas.