Visiems aludario Mažvydo Matuko ir alaus cicerono Jono Lingio eksperimentams išstatyti „Švyturys Brewery" aludarystės muziejuje vietos neužtektų. Skaičiuojant per daugybę metų išbandytų receptų idėjas, nustebinti ne tik lankytojus, bet ir patiems save turėtų būti vis sunkiau. Visgi kol kas šiam duetui įkvėpimo dar netrūksta ir prieš dvejus metus išvirtas alus su kava įgavo labai netikėtą – šviesaus stauto – formą.

Abu alaus ekspertai sutinka, kad eksperimentas pavyko, o rezultatai džiugina dėl stiprios, patirties ir naujovių troškimo lydimos partnerystės su kavinių tinklo „Huracán Coffee" įkūrėju, kavos profesionalu Vytautu Kratuliu.

„Mintis apie alaus ir kavos sąjungą daugiau nei dešimtmetį kirbėjo mano galvoje. Šių dviejų gėrimų panašumai, pradedant fermentacija, baigiant progresyvia savo kategorijų evoliucija, suteikia įdomių galimybių inovacijoms ir kolaboracijoms. Todėl labai džiaugiuosi draugyste su „Švyturys Brewery" komanda, kuri dar žavesnė tuo, jog kavos gamyba eksperimentuojant su žaliavomis retai pateikia siurprizų, o štai alaus virimo procesai savyje neša daugybę bandymų ir netikėtų atradimų", – sako V. Kratulis.

Gintarinis siurprizas visam alaus pasauliui

Alaus žinovai sako, kad kava aluje nėra naujiena, tačiau dažniausiai toks alus būna tamsus. Pats stautas prieš kelis šimtus metų nebuvo griežtai siejamas su tamsia spalva, tačiau dabar šviesių stautų pasaulyje gimsta vos keletas per metus.

„Alaus ir kavos eksperimentai, kurių tenka paragauti įvairiuose alaus festivaliuose, praktiškai visada pasižymi degintais, dūmo ar juodos duonos plutos poskoniais. O mes norėjome ryškesnių, intensyvesnių, tačiau tuo pačiu harmoniją sukuriančių natų. Mūsų gintarinis eksperimentas nukelia į tikrą skonių kelionę, pradedant Etiopijos pupelių gaiva ir baigiant Kentukio burbono statinių aromatais", – pasakoja „Švyturys Brewery" aludaris M. Matukas.

Kavos ekspertas šiam eksperimentui atrinko specialiai iš Etiopijos atgabentas kavos pupeles. Kava buvo šaltai plikyta ir du metus brandinama su alumi, kas padėjo jai dar labiau atsiskleisti gaiviais ananasų bei braškių skoniais, išvengiant kartumo bei rūgštumo.

„Kol dar kūrėme receptą galvojau, kaip kava iš tiesų puikiai gali papildyti alų, suteikti jam sodrumo, vaisiškumo motyvų. Tačiau viską sujungus pasikeitė ne tik pats šviesusis stautas, bet ir kava – ji spalvingai pražydo, alus išryškino kavos tyrumą ir sultingumą. Todėl manau, kad mūsų partnerystės duetui pavyko tikrai išskirtinis alaus ir kavos duetas", – sako „Huracán Coffee" įkūrėjas.

Skonių harmonijai prireikė dvejų metų repeticijų

Aludaris M. Matukas sako, kad šios žiemos naujienai atsirasti tokiai, kokia yra, reikėjo ne tik išdirbti abiejų pusių lūkesčius pralenkiantį receptą, bet taip pat skirti pakankamai dėmesio degustacijoms viso brandinimo metu.

„Norėjome, kad rūšinio burbono statinėse laikomas alus įgautų vanilės, ąžuolo, tabako motyvų bei kavos, saldymedžio, kakavos natų. Visiškai nenaudojome degintų salyklų, kurie paprastai asocijuotųsi su tamsiu imperiniu stautu. Brandinant kavos pupelių pridėjome daugiau, tačiau išgavome išraiškingą jų suteikiamą poskonį, o ne solo koncertą", – pasakoja M. Matukas ir priduria, kad bręstantį žieminį alų galėjo išvysti visi „Švyturys BHouse" svečiai, mat jo statinės stovėjo tiesiai po stiklinėmis gastrobaro grindimis.

J. Lingys taip pat atkreipia dėmesį, kad šio ilgo proceso tikslas buvo sukurti netradicinį produktą ir visapusišką jo dermę su šventinio laikotarpio tradicijomis. Aludariai siekė išgauti dar neapdirbtų, šviežių kavos pupelių aromatą, lengvą ir vaisišką kompleksiją, kuri derėtų prie intensyvių žiemos patiekalų pasirinkimų.

„Šį sezoną mūsų eksperimentas geriausiai atsiskleidžia su sodraus skonio, išraiškingais šventiniais patiekalais iš žvėrienos, ėrienos, avienos. Lėkštėje galėtų atsirasti ryškesnio skonio uogų, pavyzdžiui, bruknių uogienės, keptų kriaušių ar slyvų. Gėrimas puikiai tinka ir prie desertinių patiekalų, tokių kaip trupininis pyragas su karamelizuotomis kriaušėmis ar tradicinis obuolių pyragas su cinamonu", – rekomendacijomis dalijasi „Švyturio" alaus someljė J. Lingys.